Tjejmiddag och jämställdhet i Kosovo

Efter cirka fem månader i Kosovo var det dags för kvinnorna i KS15 att äta middag tillsammans och dela sina tankar och erfarenheter av missionen med varandra. Middagen var ett led i förbandets jämställdhetsarbete.

På eftermiddagen den 9 augusti avgick bussen med 24 kvinnor från förbandet. Det blev en tämligen lång och skumpig bussresa till restaurangen som ligger lite ödsligt ute i skogen knappt en mil nordväst om Pristina. Väl framme tilldelades styrkan ett långbord av servitörerna och sedan fortlöpte en mycket bra kväll med god mat och trevligt sällskap. - Det är trevligt att det finns en möjlighet att få lära känna de få tjejer som ingår i missionen eftersom vi oftast inte jobbar ihop. Det är också bra att det är valfritt att delta, säger Helen Evers, som är kontingentens juridiske rådgivare. Det finns 44 kvinnor i förbandet och det motsvarar 11 procent av de anställda i KS15. Denna middag var ett led i förbandets jämställdhetsarbete för att ge kvinnorna möjlighet att skapa en annan social trygghet och få en bättre arbetsmiljö. I många fall har nämligen människor lättare att skapa sociala nätverk med andra människor av samma kön. För många kan också umgänget och möjligeten att dela sina tankar med människor av samma kön underlätta arbetet och vardagen i missionen. - Arbetsmiljön i Försvarsmakten ska passa alla, oavsett kön, säger Pelle Avelin, planeringsofficer och delaktig i arbetet med KS15:s åtgärdsplan för jämställdhet. - Inom de internationella insatserna är det dessutom nödvändigt med soldater som är kvinnor för att vi ska kunna möta hela lokalbefolkningen, både män och kvinnor. För att kunna behålla och rekrytera fler kvinnor till internationell tjänst är tjejmiddagen en av flera aktiva åtgärder som KS15 gör inom jämställdhetsområdet, säger Avelin. Redan efter några dagar kom förfrågningar om att hinna med en träff till före hemrotation, vilket tyder på att resultatet blev lyckat. Det fanns mycket att prata om, det var också bra att träffas utanför campen eftersom det kan kännas lite lättare att prata där. Sofia Haglund ställföreträdande gruppchef B31 » Läs mer om Försvarsmaktens jämställdhetsarbete rörande internationell tjänst » Kvinnor och konflikthantering