Svenskar förstärker på historisk mark

Den svenska Kosovostyrkans maskingrupp genomför omfattande gräv- och schaktarbete vid det historiska monumentet i Kosovo Polje. Monumentet bevakas dygnet runt av slovakiska soldater som nu ska få en ny containerförläggning.

Den svenska soldaternas breda kunskapsområde är mycket uppskattat i den multinationella stridsgrupp som svenskarna tillhör. Skyttekompaniet förstärker regelbundet i andra nationers ansvarsområden och logistikkompaniet genomför bland annat olika vägarbeten i stora delar av Kosovo. Historiskt monument Det senaste projektet för maskingruppen är att bygga om området runt det historiska monumentet i Kosovo Polje som bevakas av slovakiska KFOR-soldater. - Vi är mycket nöjda med svenskarnas arbete. De har bra utrustning och soldaterna verkar mycket kunniga inom sitt område, säger slovakiske löjtnanten Ratislav Balaz, som ansvarar för arbetet vid Kosovo Polje. Fältslag Monumentet vid Kosovo Polje markerar ett historiskt fältslag mellan serber och turkar 1389. Monumentet är symboliskt viktigt för den serbiska minoriteten i Kosovo och bevakas dygnet runt av KFOR. Ola Björnör » Läs mer på www.mil.se/int » Försvarsmakten i Kosovo Fler nyheter från Kosovo: » Delat Kosovo på agendan » Svenska soldater fann vapengömma » Pepparspray tufft test för Soldater