Rysk glädje på Camp Nolia

Det var många som var saliga när de fick provköra kanonröret på artilleripjäsen Haubits 77b - och lyckligast var nog ryskan Tatiana Solovyeva.

-Jag har inga ord för det här, jag älskar att hålla på att köra stora maskiner med spakar.

Tatiana Solovyeva passade på att prova denna pjäs när Artilleriregementet, A 9, från Boden hade en av sina dagliga förevisningar under Stora Nolia-mässan. -Jag har alltid tyckt om att titta och framförallt testa militärt materiel, mycket beror på att min pappa är militär i Ryssland och han har väckt mitt intresse, berättar hon. Nytt materiel Besökarna vid A 9:s förevisning ville framförallt titta närmare på pjäsen, men också eldobservationsinstrumentet, EOI. Med detta går det bland annat att mäta exakt avstånd till ett mål med laser. Uppgifter som sedan skickas till exempelvis en artilleripjäs. Detta instrument är alldeles nytt i Försvarsmakten. » Läs mer på www.i19.mil.se » Försvarsmakten på Stora Nolia