"Nu är försvaret färdigbantat"

- Den kommande budgetneddragningen kommer att nödvändiggöra en omavvägning. Om det skruvas i resurserna, då måste det också självklart skruvas i uppgifterna, sa överbefälhavaren Håkan Syrén när han i går kväll intervjuades i programmet Adaktusson i TV8.

ÖB ansåg också att försvaret nu är färdigbantat och att det är viktigt att börja analysera omvärlden, för att sedan komma fram till en uppgift och därefter besluta om resurser. - Nu sker saker och ting i en konstig ordning, sa han. Lägre belopp När det gäller storleken på nedskärningarna kunde ÖB inte ge några konkreta siffror, men sa att det handlar om lägre belopp än de som Försvarsmakten fick uppgifter om i juli. Inriktningen är att besparingen fortfarande ska tas på materielanslagen. Men ÖB poängterade också att försvaret inom ett antal olika systemområden har kommit ner till en volym som är så liten att det med ytterligare minskningar blir en dålig rationalitet i verksamheten. Bland annat nämnde han funktioner som artilleri, ubåt och luftvärn. Stabilt ledarskap Trots det kärva ekonomiska läget har ÖB inga planer på att avgå. - Min uppfattning är att när det nu gungar under fötterna är det verkligen viktigt att också ha ett stabilt ledarskap, och en chef som skulle överväga eller har flyktkänslor så fort det börjar dra lite grann tycker jag inte är en bra chef. Nu måste vi skapa ordning och reda i det här och ta ut en ny kurs. När propositionen presenteras den 20 september kommer definitivt besked om försvarsbudgeten för nästa år. Philip Simon » Se programmet på www.tv8.se Programmet går i repris fredagen den 31 augusti klockan 11.00 och lördagen den 1 september klockan 11.00 Tidigare nyheter: » Försvaret beställer inte materiel » Besked om försvarspengar tidigast i augusti » Marginalerna är obefintliga » Förvåning över bristande dialog