Närkontakt med flygvapnet

Stridspilot - om än bara för en liten stund, och med båda fötterna på jorden.

Besökarna på Stora Nolia-mässan i Umeå får chansen att på nära håll stifta bekantskap med Försvarsmaktens verksamhet.

Internationellt och interaktivt är ledorden för Försvarsmaktens deltagande på Noliamässan. Besökarna kan prova och känna på det mesta som visas på Camp Nolia, som Försvarsmaktens del av mässområdet kallas. Norrbottens regemente, Artilleriregementet, Norrbottens flygflottilj, Hemvärnet, Totalförsvarets skyddscentrum är några av utställarna. Leta minor Utöver information om det nya värnpliktssystemet och Försvarsmaktens ungdomsverksamhet, finns det därför möjlighet att exempelvis prova pilotens eller brandmannens utrustning, sätta sig bakom spakarna på en terränggående bärgningsbil, leta minor eller syna stridsvagn 122 i sömmarna. Hunden Yngve En av söndagens höjdpunkter på mässan var försvarsmaktshunden Yngve, som tillsammans med hundföraren Åke Naalisvaara visade publiken hur en ovälkommen gäst ska hanteras. Stora Nolia är Sveriges största årliga besöksmässa, och har i år 840 utställare. Mässan pågår till den 12 augusti. Motorcyklar och flygplan På lördag är det Försvarsmaktens dag, med bland annat spännande kockdueller med det militära kocklandslaget Team Culinar. Hemvärnets musikkårer spelar, och Försvarsmaktens uppvisningsgrupper bjuder på en fartfylld show med bland annat motorcyklar, flygplan, fallskärmshoppare och hundar. » Försvarsmakten på Stora Nolia Nyheter från mässan: » Fota dig som pilot » Yngve drog stor publik » Strålande start » Campen växer upp