Många nyfikna på jägarutbildning

Jägarutbildning, en tuff och prestigefylld utbildning, men vad innebär den egentligen? Många nyfikna besökare¨på Stora Nolia-mässan passar på att ställa frågor till personal från arméns jägarbataljon om vad livet som jägare kan innebära.

Den vanligaste frågan är just det - Vad innebär utbildningen egentligen? - Det handlar om att lära sig ta sig fram i vad vi kallar för ogästvänlig terräng. Där fordon inte tar sig fram, där ska en jägare kunna röra sig, berättar sergeant Linus Värdling.

Flexibel
Uppgifterna som jägarsoldaten får är varierande och soldaten måste därför vara flexibel. Det kan handla om att sabotera, skaffa fram information om fienden, leda in flygplan eller strida. För att klara uppgiften krävs vilja och träning. En jägarsoldat ska kunna överleva i allt från minus 35 grader till sommarklimat och kunna ta sig fram med full utrusning i upp till tio mil.

- Det är inga kaxiga machokillar som är en bra jägarsoldat. Det är ödmjuka killar med vanligt bondförnuft som klarar utbildningen bäst, säger Linus Värdling.

Sara Burlage

» Läs mer på www.i19.mil.se
» Försvarsmakten på Stora Nolia
» Tidigare nyhet: Närkontakt med flygvapnet