I Afghanistan uppfylls drömmen

Utlandstjänst är drömmen som blev sann. Ann-Britt Pettersson från Livgardet tjänstgör nu i Afghanistan. Mötena med lokalbefolkningen är det som påverkat henne mest.

- Vilka olika liv vi lever! konstaterar hon.

Det är över 40 grader i den stekande solen. Förmiddagskaffet på det nyligen upprättade Role 1- sjukhuset på camp Northern Lights i Mazar-i-Sharif avnjuts i bruna IKEA-soffor. Här arbetar Ann-Britt Pettersson, till vardags sjuksköterska på Försvarshälsans utlandsavdelning på Livgardet i Kungsängen. Tyska fältsjukhuset - Vi kan göra allt som på en vanlig vårdcentral. Vi kan också göra återupplivningsförsök. Men om det är allvarligare skador eller det behövs kirurgi får de åka till tyska fältsjukhuset någon kilometer bort, säger hon. Då och då åker Ann-Britt Pettersson och de andra ut i provinserna och har tillfälliga vårdcentraler för lokalbefolkningen. Hon är också delaktig i sjukvårdsutbildning för den afghanska armén och besöker provinssjukhus. - Som kvinna får man ställa upp i många situationer, säger hon. Intrycken är många. - Det som slår mig är att alla kvinnor och barn är så magra. En kvinna hade sju barn med sig och ytterligare fem hemma. Någon viskade genom tolken "jag vill inte ha fler barn. Jag orkar inte". Vilka olika liv vi lever! Katja Öberg » Läs mer på www.livgardet.mil.se » Försvarsmakten i Afghanistan » Aktuella vakanser i utlandsstyrkan Fler nyheter från Afghanistan: » 500 reparationer på fyra månader » Färre incidenter efter gripanden » 2 500 projekt för afghansk välfärd » Soldater vårdar civila i Afghanistan