Färre incidenter efter gripanden

Flera personer som gripits i Afghanistan den senaste tiden kan ha haft kopplingar till attentatet mot svensk personal i våras.

- Efter dessa gripanden har antalet incidenter i de västra delarna av vårt ansvarsområde minskat markant, berättar chefen för den svenska styrkan, Mats Danielsson.

Det svenska ansvarsområdet utgörs av fyra provinser i norra Afghanistan. I västra delen av området sprängdes i april ett svenskt patrullfordon av en fjärrutlöst bomb. Afghanska myndigheter har nu gripit ett flertal personer som ingår i ett nätverk vars mål är att bekämpa den multinationella styrkan Isaf. "Goda nyheter" - Vår bedömning i dag är att bland de gripna finns individer som har kopplingar till attentatet mot svensk personal i april. Efter dessa gripanden har också antalet incidenter i de västra delarna av vårt ansvarsområde minskat markant. Det är mycket goda nyheter, skriver Mats Danielsson i sin månadsrapport från Afghanistan. Kidnappningar Där kommenterar han också kidnappningarna av tyska och sydkoreanska medborgare i landet. - Vi följer utvecklingen nogsamt men dessa kidnappningar påverkar inte vårt uppträdande på något påtagligt vis och sannolikheten för att soldater under mitt befäl ska kidnappas är liten. Vi fortsätter alltså att lösa våra uppgifter precis som tidigare. » Läs hela månadsrapporten på www.mil.se/int » Försvarsmakten i Afghanistan » Tidigare nyhet: Svensk Isaf-soldat skadad vid explosion