Trafikolycka i Afghanistan

En svensk soldat skadades i en trafikolycka i Mazar-i-Sharif sent på måndagskvällen. De övriga tre soldaterna som var inblandade i olyckan fick endast lättare skador.

Olyckan skedde omkring 22.30 lokal tid - cirka 20.00 svensk tid - på en huvudled en knapp mil väster om Mazar-i-Sharifs centrum. Två fordon Två svenska patrullfordon, en Toyota Landcruiser och en Mercedes Geländewagen, var på väg mot den svenska campen för att avsluta ett arbetspass. I mörkret på huvudleden som leder in mot staden tvingades fordonen plötsligt göra en kraftig undanmanöver för att inte kollidera med två cyklister. Undanmanövern ledde till att båda fordonen välte, det ena landade på taket och det andra landade på sidan. De båda cyklisterna avvek genast från olycksplatsen och antas vara oskadda. Undsättningsstyrka Soldaterna larmade på egen hand den svenska campen som genast skickade ut en undsättningsstyrka bestående av sjukvårdspersonal och en insatsstyrka. Vakthavande befäl på den svenska campen begärde också hjälp av den tyska bärgningsstyrkan som finns förlagd på den tyska campen i Mazar-i-Sharif. När den svenska undsättningsstyrkan kom till olycksplatsen stoppade den all trafik och spärrade av platsen samtidigt som de fyra soldaterna som var inblandade i olyckan togs hand om av sjukvårdspersonal. En soldat hade smärtor i nacken och en annan hade både ådragit sig en lättare hjärnskakning och ryggsmärtor. I övrigt hade soldaterna enbart smärre blessyrer men var självklart omskakade av händelsen. Under observation Soldaterna fördes skyndsamt till den svenska campen där de som hade smärtor fick tillbringa natten på sjukavdelningen för observation. Soldaten med nackont fördes därefter vidare till ett tyskt fältsjukhus för röntgen och då konstaterades en nackskada. -Han kommer att få bära stödkrage under ett antal veckor men blir med största sannolikhet fullt frisk igen, hans prognos är mycket god, säger Henric Malmström, ansvarig läkare på den svenska campen. I samarbete med den tyska bärgningsstyrkan bärgades de två fordonen på olycksplatsen. Samtlig svensk personal var åter på den svenska campen vid 02.30-tiden, lokal tid. Kraftiga fordon -Jag lider med den skadade soldaten men är samtidigt tacksam att olyckan inte resulterade i något ännu värre. Med tanke på hur den afghanska trafiken är beskaffad är det tyvärr omöjligt att över tid klara sig från olyckor här. Men vi kör kraftiga fordon som klarar även ordentliga smällar väldigt bra, säger Peter Wiklund, stabschef för den svenska styrkan i Afghanistan. -Det är en stor trygghet att veta att vi har en mycket väl fungerande organisation för den här typen av händelser. Samtliga som arbetade med olyckan i natt gjorde ett utmärkt jobb, avslutar Peter Wiklund. Samtliga soldater som var inblandade i olyckan har talat med sina anhöriga. Av: Pelle Vamstad Press- & Informationsofficer FS13