Skärpt säkerhet för svenska observatörer

- Utvecklingen är oroande, säger Bo-Ivan Robertsson, kontingentschef och en av fem svenska militärobservatörer vid gränsen mellan Pakistan och Indien, efter den senaste tidens oroligheter med strider och bombdåd i Pakistan.

Svenskarna är en del av FN-insatsen UNMOGIP som övervakar vapenvilan mellan Indien och Pakistan i i Jammu- och Kashmirområdet. Utöver de fem militärobservatörerna finns också en svensk sjuksköterska på plats. Observatörerna berörs inte direkt av den nu uppblossande konflikten mellan islamister och regeringsstyrkor, som fick extra bränsle efter stormningen av Röda moskén i Islamabad för en dryg vecka sedan.

Självmordsbombare
Men när en självmordsbombare på tisdagskvällen dödade omkring 15 personer och skadade ett 50-tal i huvudstaden Islamabad, fanns två av observatörernas familjer bara ett par kilometer bort. - Min första reaktion i går kväll var att nu får familjen packa och åka hem. Men sedan får man sätta sig ner och fundera på vad som är klokast, säger Bo-Ivan Robertsson.

Höjd beredskap
Familjerna stannar därför tills vidare kvar, men följer liksom observatörerna FN:s rekommendationer om höjd beredskap. Detta innebär bland annat att besök på vissa platser undviks, liksom stora folksamlingar och möten. - Säkerhetsföreskrifterna kommer med största sannolikhet att bli rigorösa i Islamabad efter det här, då staden är det internationella hjärtat av Pakistan. Vi kommer inte att få samma rörelsefrihet som tidigare, och det har jag förståelse för, säger Bo-Ivan Robertsson.

Annan konflikt
Samtidigt är läget fortsatt spänt i Kashmirområdet, där en helt annan konflikt pågår. - Bara i går höll jag på att hamna i en eldstrid mellan militanta grupper och säkerhetsstyrkor från indiska armén. Men det som händer här, frihetsrörelsen som vill få bort indiska armén från Kashmir, har ju inte alls koppling till händelserna i Islamabad, säger Bo-Ivan Robertsson.

Per Norlin

 

» Läs mer om UNMOGIP