Stort ammunitionsbeslag i Afghanistan

Under natten till fredagen lokaliserade svenska soldater en större ammunitionsgömma utanför Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan. - Den framgångsrika operationen är ett resultat av ett nära samarbete med den afghanska armén, säger Mats Danielsson, chef för den svenska styrkan i Afghanistan.

Gömman var belägen i en grotta vid foten av ett berg några mil utanför Mazar-i-Sharif och ammunitionen var väl gömd och förpackad efter konstens alla regler så att den inte skulle förstöras av väder och vind.

Ett och ett halvt ton
Beslaget bestod bland annat av drygt 200 granater till granatkastare, omkring 150 artillerigranater och fler än 25 lådor tung kulspruteammunition. Sammanlagt fann soldaterna drygt ett och ett halvt ton ammunition. - Det här visar att den afghanska armén utvecklas i positiv riktning och aktivt arbetar för säkerheten i Afghanistan. En del av den framgången är kopplad till det nära samarbetet med Isaf, säger Mats Danielsson.

Regeringsstöd
De svenska soldaterna ingår i Isaf-styrkan som agerar under FN-mandat under ledning av Nato, på samma sätt som Kfor-styrkan i Kosovo. I botten ligger ett riksdags- och regeringsbeslut. Den svenska närvaron syftar till att stärka den demokratiskt valda afghanska regeringen genom att i samverkan med afghansk militär och polis skapa säkerhet och lugn i ett land som drabbats av årtionden av krig och konflikt.

Stor tillfredsställelse
-Det är oerhört tillfredsställande att få den här typen av konkreta och fysiska kvitton på att vår närvaro i Afghanistan gör skillnad och ger tydliga resultat. Dessutom är det mycket värdefullt för all svensk personal att vara del av en trupp som genomför framgångsrika operationer, säger Mats Danielsson.

Ammunition av den typ som nu beslagtagits kan dels avfyras i de vapen den är avsedd för, men den kan också användas till att bygga riggade bomber, så kallade Improvised Explosive Devices - IED:er. -Tack vare dagens beslag är vårt närområde lite säkrare, vilket naturligtvis är mycket glädjande, avslutar Mats Danielsson.

Av: Pelle Vamstad Press- & Informationsofficer FS13