Lyckad dag i Malmö

Omkring 40 000 nyfikna besökare tog sig till Västra hamnen för att möta Försvarsmakten i Malmö.

BildspelBildspel: Malmö
Ungdomar, äldre och barnfamiljer - många samlades för att se Försvarsmakten presentera sin verksamhet. Flera av förbanden kom direkt från arméns slutövning Combined Challenge 07 och arméinspektören Sverker Göranson, som blev intervjuad på fältscenen berättade vad han tyckte om slutövningen; - Ambitionen var att skapa en så bra övning som möjligt för soldater och chefer med ett scenario som bygger på aktuella insatsmiljöer ute i världen. Detta har vi lyckats med på ett utmärkt sätt. Erfarenheterna använder vi för Nordic Battlegroups slutövning och Combined Challenge nästa år. Publiken bjöds även på flyguppvisning, musikkår som spelade, motorcykeluppvisning och matupplevelser med mera. Försvarsmaktens insatschef Jan Jonsson berättade också om de svenska insatserna utomlands. En av de nyfikna besökarna var Johan Allgulander, 19 år. Han ville se mer av det som väntar honom i början av januari nästa år. - Jag ska rycka in som bevakningsgruppchef på Marinbasen i Karlskrona och vill veta mer om hur det kommer att vara. Han förbereder sig genom att träna extra mycket för att vara i god form till inryck. - Det ska bli en utmaning, jag ser fram emot det förutom de gröna påsarna (fältmat i portionspåsar) jag hört talas om, säger han med ett leende. En annan besökare som var nyfiken på det svenska försvaret var Somkit Wanat från Thailand. - Jag blev verkligen jätteimponerad. Det var min fru som tipsade mig och nu kan jag saker jag inte visste om Försvarsmakten innan. Till exempel att tjejer gör lumpen. Om tvåårige sonen Adam ska göra lumpen i framtiden vill inte Somkit spekulera i. - Jag hoppade själv av lumpen i Thailand, men här är det inte som där. Han får nog bestämma själv. Två tjejer som redan bestämt sig för att göra lumpen i framtiden är Frida Vendel, 17, från Hässleholm och Jenny Bundesson , 16 från Kristianstad. De var några utav de som vann vip- kort på lumpen.nu. De funderar på att söka som bevakningssoldater till LV6 respektive F 17. - Vi ser det som ett äventyr. Försvarsmaktsdagen är bra, man lär sig mer eftersom försvaret inte bara visar utan även informerar. Att tjejer i lumpen är i minoritet ser de inte som ett problem. - Vi bryr oss inte, vi passar bättre med killar än med tjejer, säger båda och skrattar. » Läs mer på www.mil.se Text: Alexandra Leyton Espinoza