Jägarsoldater till Afghanistan

Den svenska styrkan i Afghanistan kommer att förstärkas med soldater ur den internationella jägarplutonen, enligt ett insatsdirektiv givet av Försvarsmaktens insatsstab den 13 juni.

-Det är mycket goda nyheter för oss som arbetar för att förbättra säkerhetssituationen i Afghanistan, säger Mats Danielsson, chef för den svenska truppinsatsen i Afghanistan.

Bakgrunden till att den styrkan är i behov av förstärkning är främst att Danmark och Polen drar tillbaka sina truppbidrag från det område som Sverige ansvarar för i norra Afghanistan. Då räcker inte de 330 soldater som Sverige redan har på plats i området. Fyra provinser -Svensk trupp ansvarar för fyra provinser i norra Afghanistan. Till ytan är området fyra gånger så stort som Kosovo, där det finns 16 000 Nato-soldater. Förstärkningen är med andra ord mycket välkommen, säger Mats Danielsson. Jägarsoldaterna kommer att arbeta med samverkansuppgifter, flera dygn långa patruller i oländig terräng och som förstärkningsenhet. En central arbetsuppgift för jägarsoldaterna blir att kunna möta den afghanska befolkningen, alltifrån byäldstar till folk på gatan, och vinna deras förtroende och tillit. Kontraktsanställda soldater Internationella jägarplutonen är ett registerförband och ingår i Arméns Jägarbataljon på I19 i Boden. Plutonen består av soldater som fullgjort sin grundutbildning och nu är kontraktsanställda av Försvarsmakten. Utbildningen av plutonen påbörjades i augusti 2006 och fortgick till i slutet av november samma år. Plutonen har därefter stått beredskap för att inom 30 dagar kunna sättas in områden som ett självständigt styrkebidrag eller som del av en nationell eller multinationell insatsstyrka. Bra förberedelser -Vi känner oss väl förberedda för uppdraget. Nu är det egentligen bara detaljer som återstår att lösa och det tar vi hand om på plats i Afghanistan, säger Peder Sunna, chef för jägarsoldaterna som inom några veckor transporteras till den svenska campen Northern Lights i Mazar-i-Sharif. Jägarplutonen kommer att arbeta i Afghanistan under max sex månader. Läs mer om internationella jägarplutonen:I19 Av: Pelle Vamstad Press- & Informationsofficer FS13