Giöbel memorial playground invigd i Islamabad

29 maj invigdes en minnesplats, tillägnad observatören Joakim Giöbels familj, med en ljus minnesstund. Giöbels familj omkom i en jordbävning 2005. Minnesplatsen består i en ny lekplats på den internationella skolan i Islamabad.

Den 8 oktober 2005 drabbades norra Pakistan och Kashmir av en förödande jordbävning med 80 000 dödsoffer till följd. I Islamabad kollapsade det hyreshus där de svenska observatörerna bodde och major Joakim Giöbel förlorade hela sin familj, hustrun Madeleine och barnen Elias, Embla och Eira. Raset krävde flera dödsoffer ur UNMOGIP och den 29 maj, också United Nations Peace Keepers Day då stupade fredssoldater världen över hedras av FN-styrkor, invigdes på den Internationella skolan i Islamabad, ISOI, en minnesplats. Det är en nyuppförd lekplats på skolans område som fått namnet "Giöbel Memorial Playground" och samtliga närvarande svenska observatörer med familjer deltog för att visa sin respekt och hedra minnet av familjen Giöbel. Förutom Maj Joakim Giöbel deltog också Sveriges ambassadör i Pakistan, Ann Wilkens, samt barn, anställda och föräldrar knutna till skolan. Major Eric Holmberg lade ner en krans å Försvarsmaktens vägnar i den ljusa minnesstunden, som avslutades med att alla skolbarnen under skratt och stoj premiärlekte på den nya lekplatsen. Major Henrik Lundberg, Kontingenstchef UNMOGIP