Attentat mot svenska soldater i Afghanistan

Svensk trupp utsattes på lördagen vid 16-tiden lokal tid (cirka 13.30 svensk tid) för ett sprängattentat i centrala Mazar-e-Sharif i Afghanistan. Ett okänt antal civila skadades, men ingen svensk soldat fick några fysiska skador.

Den svenska truppen körde i konvoj med ett tiotal fordon genom staden när sprängladdningen exploderade på konvojens vänstra sida. Till campen Northern Lights Konvojen stannade aldrig på platsen för attacken utan fortsatte direkt till den svenska campen Northern Lights, där personal mötte upp vid ankomsten. Den svenska personalen genomgår under kvällen avlastningssamtal. Attentatet genomfördes på en av Mazar-e-Sharifs huvudgator strax norr om den Blå moskén. Ett okänt antal civila afghaner skadades samt omkom vid explosionen. Ett av den svenska truppens fordon skadades vid attacken. Det är inte känt vilken typ av sprängladdning som användes vid attentatet. Av: Pelle Vamstad Press- & Informationsofficer FS13