Observatörer medaljerade i Islamabad

De 6 svenska observatörerna i UNMOGIP, Indien och Pakistan, fick den andra veckan i april uppleva något ovanligt; att alla svenskar i missionen var samlade.

UNMOGIPs operationsområde i det delade Kashmir innebär att man vanligtvis arbetar i team om 2-4 personer vid någon av de 10 fältstationerna längs 800 km Line of Control, såvida man inte tjänstgör i UNMOGIP HQ. Det var just i vinterhögvarteret i Islamabad/ Rawalpindi som alla 44 observatörer sammanstrålade den 16-17 april för att genomföra en konferens samt medaljparad. De svenska familjerna tog tillfället i akt och träffades under söndagen efterhand som alla anlände från de avlägsna fältstationerna. I Jinnah Park i centrala Islamabad hölls en någorlunda traditionell svensk picnic och det spelades tappert brännboll trots den tryckande eftermiddagsvärmen med temperaturer upp till 38 grader. Läget i Islamabad har i de svenska medierna emellanåt beskrivits i dramatiska termer, men oftast så går livet lugnt och stillsamt här med undantag av sporadiska incidenter, ungefär som i vilken storstad som helst. Men livet för familjerna i Islamabad är klart annorlunda från europeiska förhållanden och det var skönt att kunna umgås alla samlade på de lummiga gräsmattorna i skuggan av Cheenar-träden. Under måndagen genomfördes konferens och middag och på tisdagen kunde de svenska barnen bevittna hur far eller mor medaljerades av general Dragutin Repinc, missionens Chief Military Observer. Text: Maj Henrik Lundberg Kontingentschef, svenska observatörer i UNMOGIP » Läs mer om UNMOGIP