NNSC verifierar övning i Korea

Under slutet av mars månad pågick övningen Reception, Staging, Onward Movement, and Integration/Foal Eagle (RSOI/FE) på den södra delen av Koreahalvön. Det är en återkommande övning där Combined Forces Command (CFC) och den Sydkoreanska försvarsmakten deltar.

Syftet med RSOI är att United States Pacific Command (USPACOM) och Combined Forces Command (CFC) med hjälp av intransporterad trupp och materiell ska understödja Republic of Koreas (ROK) redan befintliga styrkor på södra halvön. United Nations Command (UNC) bjuder in den svenska och schweiziska delegationen av Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC) till olika delar av övningen. NNSC roll är att verifiera att det handlar om en övning med försvarsinriktning av södra delen av halvön och inte en förberedelse inför ett anfall. Dessutom ska NNSC verifiera att inte övningen i sig bryter mot vapenstilleståndavtalet från 1953. Flera besök gjordes under övningen, bl.a. till Army Prepositioned Stock 4 (APS4) där delar av anländande trupperna mobiliseras, CFC:s huvudkvarter och Hardened Tactical Air Controil Center (HTACC). Dessutom gjordes besök vid andra baser för att konstatera att aktiviteten var normalt låg. Text: Maj Kjell Ahlgren