Historiskt test mellan nord och syd.

Testkörning av tågförbindelse på koreanska halvön.

Den 17 maj testades tågförbindelsen mellan Nord- och Sydkorea på den koreanska halvön. Förbindelsen har varit färdig sedan 2003 men testkörningen sköts upp p.g.a. oenigheter efter återuppbyggnaden. Efter ett antal samtal mellan parterna enades de om en synkroniserad testkörning på både västra och östra sidan av halvön. På östra sidan färdades ett nordkoreanskt tåg mellan Mount Kumgang, på nordkoreanska sidan, genom den demilitarizede zonen (DMZ) till Jejin stationen, på sydkoreanska sidan. På tåget fanns både sydkoreaner och nordkoreaner. Samtidigt färdades ett sydkoreanskt tåg mellan Munsan station, på sydkoreanska sidan, med nedbussade nordkoreaner genom DMZ till Kaesong station, på nordkoreanska sidan. Senast ett tåg rullade genom området var 1951, under Koreakriget. Om det blir fler tester återstår att se, i dagsläget är inget bestämt Maj Kjell Ahlgren