Välförtjänta medaljer till svenska styrkan i Afghanistan

Solen höll sig undan. Men vad gjorde det när de 400 medaljerna glimmade i kapp i snålblåsten istället. I går fick den tolfte svenska kontingenten i Afghanistan sina välförtjänta natomedaljer.

Under högtidliga former delades igår chefen för den svenska kontingenten i Afghanistan och chef för Provincial Reconstruction Team Mazar-i-Sharif, överste Jan Pålsson, ut Natos Non article-5 medalj. För att göra sig förtjänt av medaljen ska man ha tjänstgjort minst 30 dagar i en Natoledd insats - men de flesta av soldaterna, officerarna och de civila befattningshavarna har tjänstgjort i Afghanistan betydligt längre, många ända sedan i mitten av september förra året. - Medaljen är en viktig symbol, den vittnar inte bara om er vilja att hjälpa Afghanistan och människorna som bor här, utan också om ert mod, eftersom vårt uppdrag här är långtifrån riskfritt, sa Jan Pålsson i sitt tal. Utöver de svenska medaljerades också polska och rumänska soldater vid ceremonin. Den polska kontingenten har precis roterat och de som nu fick medalj var de som är på väg hem. Den rumänska kontingenten lämnar PRT Mazar-i-Sharif helt och hållet då dessa nu ersätts av finska soldater. Några lämnade ceremonin med två medaljer, det var de svenskar som inte tidigare fått värnpliktsmedaljen. Chefen för det svenska NSE:t, major Sven-Erik Hedgren hörde till dem. - Jag gjorde min värnplikt som signalmekanikergruppchef vid Stab- och Sambandsskolan i Uppsala för nästan precis trettio år sen, det var en bonus att få den medaljen nu, säger Sven-Erik och skrattar. Text: Steffanie Müller (PIO FS12)