Svenska patruller skapar trygghet

De svenska patrullerna inne i Mazar-i-Sharif syftar till att skapa trygghet för befolkningen. Patrullerna, som består av en handfull soldater, genomförs på daglig basis och är en förutsättning för att det lokala samhället ska kunna utvecklas i en positiv riktning.

För de svenska vakt- och eskortplutonerna har sju månaders tjänstgöring i Afghanistan just tagit sin början. En central arbetsuppgift är att patrullera inne i Mazar-i-Sharif, staden i norra Afghanistan där den svenska campen också ligger. Dagens patrullen består av sju soldater och en afghansk tolk. Befolkningens uppfattning -Tolken är jätteviktig, säger Tomas som är gruppchef för patrullen. Vi måste kunna tala med befolkningen så att vi får en uppfattning om dagsläget i patrullområdet och dessutom vill vi veta vad de tycker om vår närvaro, vad som bekymrar befolkning och så vidare. I dag rullar patrullen ut från den svenska campen och vidare till patrullområdet i två Toyota Land Cruisers, andra dagar går man dit. Guzav-e Chitgari -Vi har ett par andra uppgifter att lösa under dagen så för att få så mycket tid som möjligt i patrullområdet valde jag att använda fordon i dag. Det är tidig förmiddag men temperaturen är redan en bra bit över 30 grader i skuggan när den svenska patrullen kör in i stadsdelen Guzav-e Chitgari, det område som ska patrulleras. Fem soldater gör avsittning och börjar patrullera efter Tomas anvisningar. De två övriga soldaterna sitter kvar bakom ratten på sina respektive fordon och kör dessa i maklig promenadtakt intill sina gående kamrater. Alla i gruppen bär tung utrustning i form av vapen, ammunition och skyddsutrustning. Dessutom bär alla på ansenliga mängder vatten eftersom soldaterna snabbt förlorar stora mängder vätska i hettan. Avvaktande attityd I de smala gränderna som ofta omges av lermurar är befolkningen neutralt avvaktande när de svenska soldaterna tar sig fram. Men snart börjar patrullen göra ständiga stopp för att via tolken tala med lokalbefolkningen och stämningen förändras och blir snabbt mer öppen och vänlig. -Många tror att vi är här för att genomföra en operation, som en arrestering eller liknande. När vi kan förklara att vi enbart patrullerar i rent säkerhetssyfte tycker folk att det är bra att vi är här, säger Tomas och torkar svetten ur pannan. En affärsägare sitter framför sin lilla butik tillsammans med ett par kamrater. Han har haft sin butik i 15 år och presenterar sig som Haji. Han heter egentligen någonting annat men Haji betyder att han har genomfört sin pilgrimsfärd till muslimernas heliga Mecka, så hans presentation är ändå mycket värdig. Utbredd arbetslöshet -Jag har genom åren sett så mycket våld från min butik. Efter att talibanerna försvann är Guzav-e Chitgari nu ett säkert område och det är mycket tack vare den internationella styrkan. Vi är lyckliga nu men arbetslösheten är ett problem, säger Haji och hans kamrater nickar bifall. Haji fortsätter: -Ni är tyskar, eller hur? Svenskar? Men ni talar tyska i Sverige, inte sant? Tomas, tolken, Haji och hans kamrater reder under skratt ut språkproblematiken. Uppgiften löst Efter knappt två timmars patrullerande och åtskilliga liter vatten gör Tomas patrull uppsittning i fordonen och rullar mot den svenska campen för att ha en genomgång om hur patrullen genomfördes, vad man lärde sig och hur man ska bli ännu bättre under nästa patrull. Och därmed har Tomas och hans kollegor gjort ett litet men viktigt bidrag till att lösa det svenska militära uppdraget i Afghanistan - att skapa säkerhet åt det afghanska folket. Fotnot: Tomas har valt att enbart ställa upp med sitt förnamn. Av: Pelle Vamstad Press- & Informationsofficer FS13