Svensk Isaf-soldat skadad vid explosion

I morse klockan 04.30 svensk tid detonerade en sprängladdning under en bil som tillhör ett svenskt observationsteam i den svenska Isaf-styrkan i Afghanistan. En svensk soldat har fått lättare skador i ländryggen och tas om hand på det tyska fältsjukhuset.

Vid en partull i Qushtepaområdet i södra Jowzjan provinsen detonerade i morse en sprängladdning under ett svenskt fordon. Totalt var det nio soldater i tre fordon inblandade i incidenten, övriga soldater är oskadda. Händelsen inträffade i Qushtepa-området i södra Jowzjan-provinsen. Ungefär 20 mil sydväst om Mazar-i-Sharif och cirka tio mil söder om Sheberghan. En tysk sjukvårdshelikopter lyfte från Termez i Uzbekistan, hämtade upp den skadade svensken och landade sedan på den tyska campen Marmal, där det finns ett mycket välutrustat fältsjukhus. Personal ur den svenska sjukvårdsenheten samt en svensk samverkansofficer från Camp Northern Lights har avdelats för att möta den skadade. Även den svenske befälhavaren i Afghanistan, överste Mats Danielsson, möter den skadade svensken på fältsjukhuset. Den skadade soldaten har själv kontaktat sina anhöriga. Just nu pågår arbetet med att ta reda på vilken typ av sprängladdning som orsakade olyckan.