NNSC på östkusten i Korea

Den svenska och den schweiziska delegationen i Korea har besökt den östra korridoren, en av två landvägar genom den demilitariserade zonen.

För närvarande finns det två olika vägar som landvägen går sig genom DMZ på Koreahalvön. På västra sidan går en väg och järnväg, Västra korridoren, från Dorasan i Sydkorea till Gaeseong i Nordkorea. Gaeseongprojektet har pågått några år och syftet är att skapa större förtroende mellan länderna och därmed påskynda återförenings-förhandlingarna. I stort går det ut på att Sydkorea bygger fabriker i Gaeseong där nordkoreaner arbetar. På östra sidan finns möjligheten för sydkoreaner att komma till det viktiga berget Kumgang som sedan Koreakriget befinner sig i Nordkorea. Den Östra korridoren går precis bredvid Östra havet. I februari månad genomförde den svenska och schweiziska delegationen ett besök vid den östra korridoren. Text: Maj Kjell Ahlgren