Isaf-fordon krockade med taxi i Afghanistan

I söndags klockan 08.15 lokal tid var ett fordon från det svenskledda Provincial Reconstruction Team (PRT) Mazar-i-Sharif inblandad i en trafikolycka med två civila fordon. I ett av de civila fordonen färdades en 14-årig afghansk flicka som avled omedelbart. Förarna och två ytterligare passagerare fick lättare skador. Ingen av Isaf-soldaterna skadades.

Olyckan inträffade på vägen mellan Mazar-i-Sharif och Balkh i norra Afghanistan. Isaf-fordonet körde in i en taxibil bakifrån som for över i mötande körfält där den krockade med en annan taxibil på väg i motsatt riktning. Ambulans skickades omedelbart till platsen. Två av de skadade fördes till civila sjukhuset i Mazar-i-Sharif för omplåstring, två fördes till det tyska fältsjukhuset där de stannade över natten för observation. Olyckan utreds nu av den afghanska polisen och militärpolis från Isaf. Personal från det svenskledda PRT:t har besökt den avlidna flickans familj. Överste Jan Pålsson, chef för PRT Mazar-i-Sharif, beklagar djupt det som hänt. - Det inträffade är oerhört tragiskt. Jag och all min personal delar familjens sorg och vi kommer att stödja den omkomna flickans familj och de inblandade taxiförarna på alla sätt vi kan, sa Jan Pålsson. Den svenska personalen som varit inblandade får också stöd för att hantera händelsen. Text: Steffanie Müller (PIO FS12)