Fortsatt planering för insats i Darfur

Norska regeringen har godkänt att 300 norska soldater kan sändas till den våldshärjade Darfurprovinsen i Sudan.

Planen är att Norge och Sverige gemensamt ska kunna bidra till en kommande FN-insats i Sudan.

- Det är en första rangens angelägenhet för det internationella samfundet att göra någonting i Darfur, säger försvarsminister Mikael Odenberg till mil.se. Än finns inga beslut om att sända svenska soldater till Darfur, men om det blir aktuellt handlar det om ett norsk-svenskt ingenjörförband, som skulle kunna få till uppgift att exempelvis bygga vägar, förbindelser och camp för FN-styrkorna. - Om en möjlighet skulle öppna sig för detta, så har vi tillsammans med Norge förband att sätta in, säger Mikael Odenberg. Norska ABC Nyheter uppger att landets regering godkänt en fredsstyrka på 300 soldater. De kan enligt Espen Barth Eide, statssekreterare vid norska försvarsdepartementet, vara klara för insats på fyra månader. "På politisk nivå" I Sverige har Försvarsmakten fått en kompletterande anvisning från regeringen om planering och förberedelser för en eventuell insats i Sudan som skulle kunna sträcka sig in i 2008. - Läget är i stort detsamma som tidigare. Än ligger frågan på politisk nivå och vi har inte fått någon anmodan om att göra en insats i Sudan, säger Försvarsmaktens insatschef Jan Jonsson. Det ingenjörförband som Norge och Sverige planerat för, skulle troligen bestå av omkring 450 soldater, varav Sverige väntas bidra med 180, under norskt befäl. Huvuddelen av de svenska soldaterna ska hämtas ur det internationella ingenjörkompaniet vid Göta ingenjörregemente i Eksjö. Efter erforderliga regerings- och riksdagsbeslut, behövs minst tre månader av förberedelser innan de svenska soldaterna kan sändas till Sudan. Text: Per Norlin Tidigare nyheter: 17/11-06: Förberedelser gjorda för Darfur 27/9-06: Rekrytering igång till insats i Sudan 1/9-06: Svensk styrka kan sändas till Darfur