Svenska observatörer i oroligt Kinshasa

Strider utbröt på torsdagen i Demokratiska republiken Kongos huvudstad Kinshasa.

Den svenske militärobservatören Jonas Ericsson berättar om skottlossning 500 meter från FN-styrkans högkvarter.

- Jag försöker hålla mig utom skotthåll, rapporterar han från Kinshasa.

Sverige har fem militärobservatörer i Demokratiska republiken Kongo. Oroligheter utbröt i samband med valet i landet i höstas. Skottlossningen på torsdagen var den första i år. Som tidigare är det presidenten Kabila och förre vicepresidenten Bemba som strider. Sverige har normalt en observatör stationerad i Kinshasa. På torsdagen var ytterligare två av observatörerna i staden, då de var på väg hem till Sverige. - De kommer förmodligen inte att kunna åka hem som läget är just nu. Det går troligen inte att åka ut till flygplatsen, säger observatören Tommy Dahlqvist. Han har varit i kontakt med all svensk personal i landet, och rapporterar att alla är oskadda. Inne i Kinshasa uppmanades all personal i FN-styrkan MONUC att stanna inomhus. I de delar av staden där strider pågick under torsdagen hade all civilbefolkning och FN-trupp evakuerats. På fredagen fortsatte striderna, och stridsvagnar rapporteras ha öppnat eld. Text: Per Norlin » Fakta: Insatsen i Demokratiska republiken Kongo » Tidigare nyhet: Observatör i Kongo befarar oroligheter» Läs mer på www.mil.se