Repatriering tillbaka till Nordkorea

Två nordkoreanska soldater återvände hem vid Joint Security Area (JSA) efter cirka två veckors vistelse i Sydkorea.

Under en fem minuter lång procedur återlämnades den 27 december 2006 två soldater till Nordkorea. Det skedde i Panmunjom vid JSA och leddes av United Nations Command Military Armistice Commission (UNCMAC). De två nordkoreanska soldaterna omhändertogs av sydkoreanska flottan efter sju dygn till sjöss i en liten fiskebåt. De hade oavsiktligt kommit in på sydkoreanskt vatten under tjänstgöring. Soldaterna intervjuades av bland annat personal ur Neutral Nations Supervisiory Comission (NNSC) och lät meddela att de ville återvända till hemlandet. En av soldaterna överlämnades på bår efter förfrysningsskador han ådragit sig under dygnen till sjöss. Text: Capt Alf Jacobsson