Liberiastyrkan åter på svensk mark

Tjugo över sex på onsdagskvällen landade LA05:s sista rotation på Västerås flygplats. I och med att de drygt hundra soldaterna lämnat Liberia är också Sveriges större truppbidragande till landet över.

Det var fuktigt och kallt när de drygt 100 soldaterna kom till Sverige. Styrkan har under de senaste två veckorna arbetat med att montera ihop, vårda och packa all den materiel som ska tas hem till Sverige. Containrarna har nu lastats på båt tillsammans med fem soldater, varav två militärpoliser och kommer att anlända till Sverige om drygt en månad. Att avveckla en utlandsmission tar tid och arbetet har pågått sedan i somras. Redan för två veckor sedan kom större delen av mekskyttekompaniet samt valda delar av Contingent Support Element (CSE) hem till välbehövlig vila. De som stannade några extra veckor i Liberia har främst varit personal ur CSE samt en vakt och eskortstyrka bestående av Deltaplutonen. Efter att samtliga soldater hämtat ut sina vapen ur vapenlådorna på flygplatsen bussades de till Livgardet där Försvarsmaktens hemkomstprogram, avrustning och avskedsmiddag väntande. På fredagsmorgonen fick den hemvändande styrkan ta emot Försvarsmaktens medalj för internationella insatser inför anhöriga och vänner på Livgardet. I Liberia finns nu tre svenska stabsofficerare kvar som arbetar i den multinationella FN-staben i Monrovia. De kommer att rotera hem i januari.