Halva Liberiastyrkan har roterat hem

På tisdagskvällen förra veckan bytte drygt halva LA05 fyrtio plusgrader i Liberia mot en minusgrad i Sverige. Sedan väntade hemkomstaktiviteter på Livgardet innan soldaterna kunde rycka ut i civila kläder.

Tre plutoner och kompaniledning från mekskyttekompaniet och 17 personer ur Contingent Support Element (CSE) lämnade Camp Clara vid fyratiden på morgonen. Då hade de redan hunnit lämna in det sista av sin utrustning på huvudförrådet. Vid niotiden lyfte planet som flög direkt till Västerås. Väl på Livgardet stod inlåsning av vapen och middag på schemat innan de trötta och mycket frusna soldaterna äntligen fick stupa i säng. Onsdagen bjöd på information om Malaria som, trots att soldaterna ätit profylax i Liberia, fortfarande kan vara ett hot. - Om ni får feber, tänk då på att det kan vara Malaria och uppsök en infektionsklinik. Malaria kan bryta ut upp till ett år efter hemkomst, informerade Livgardets läkare. På onsdagskvällen bjöds alla hemvändare på avslutningsmiddag och till allas stora glädje och förvåning, stod fältartisterna och väntade på Livgardets mäss. Samma fältartister som gjorde tre bejublade spelningar på Camp Clara spelade nu skjortan av både soldater och befäl. På torsdagen avslutades missionen med medaljutdelning. Samtliga fick Försvarsmaktens medalj för internationell tjänst av överste Tommy Göransson som tidigare varit stabschef för UNMIL HQ i Liberia. - Ni har varit med om något unikt. Ni har sett en FN-resolution avslutas vilket var möjligt när QRF:n hjälpte till att gripa och transportera Charles Taylor till specialdomstolen i Sierra Leone, sade han i sitt tal till soldaterna. Han tackade också alla anhöriga för att Försvarsmakten fått låna deras nära och kära för uppdraget och uppmanade alla soldater att söka utlandstjänst igen. Vid lunchtid var det så dags att säga hej då. Ett bitterljuvt avsked där glädjen att vara hemma blandades med sorgen över att skiljas åt. Även den mest råbarkade pansarskyttesoldat hade tårar i ögonen och den planerade återträffen kändes långt borta. I Liberia jobbar resterande del av LA05 fortfarande med att packa ihop och lasta den svenska delen av campen. De roterar hem om drygt två veckor och lämnar över till en kontingent från Pakistan.