Vägen till soldatens hjärta går genom magen

- Idag har vi brist på det mesta, står det på en skylt i matsalen. För de svenska kockarna på Camp Clara är det en riktig utmaning att laga och servera tusen portioner mat. Varje dag.

I köket arbetar fyra kockar, två kokgruppchefer och sju lokalanställda som främst sköter disk och städning. Till tre måltider per dag bjuds soldaterna till bords och kokgruppen jobbar långa timmar. - Vi jobbar två dagar mellan fem på morgonen och sju på kvällen, sedan är vi ledig en dag, säger kocken Pontus Billeman. En vanlig dag i köket börjar med att den ena kocken förbereder frukost vid 05.30, den andre kocken börjar med lunchen. Tillsammans förbereder de sedan så mycket de kan inför middagen. Att laga mat i tropiskt klimat ställer stora krav på hygien. Kockarna tvättar ofta händerna och använder också handsprit och platshandskar. Pontus är stolt över att det inte brutit ut något fall av magsjuka som kunnat härledas till kokgruppens matlagning. - Man vet ju att om man gör fel blir 230 sjuka. Vår hygienofficer tar prover på vattnet men hon litar också på att vi följer reglerna, säger han. I Liberia får kontingenten sin mat från FN och kockarna måste tillaga all mat från grunden. Förutom att det ofta råder brist på mat så har kockarna inte heller tillgång till grädde, inte heller ägg får användas i matlagningen på grund av risken för salmonella. Då kockarna aldrig har tillgång till halvfabrikat ställer det också höga krav på planering i köket. - Vi tar fram ett köttstycke på måndagen som tinar till onsdagen, på torsdagen styckar vi det, på fredagen maler vi det och på lördagen får soldaterna köttfärssås, fortsätter han. Maten som levereras till campen köps från hela världen och det är priset som styr. Ibland kan det uppstå oväntade problem. - När vi kokade ris en gång upptäckte vi när det var för sent att allt ris var fullt med skalbaggar. Vi hade inget mer ris och det var bara för soldaterna att peta ut insekterna och äta resten. Vi har också fått slänga mycket mjöl eftersom det varit fullt med maskar i säcken, säger han. Om några dagar ska det komma en ny matleverans från FN. Kanske. Kokgruppen är aldrig riktigt säkra på att de får mer mat. Pontus berättar att han kan gå till det irländska köket och byta pommes frites mot jäst att baka bröd med om det fattas ingredienser. Vid enstaka tillfällen har Camp Clara fått mattillskott från Sverige. Det har främst skett vid högtidliga tillfällen som påsk, midsommar och medaljeringsmiddag men också när FN:s matleverantör inte kunnat leverera. Högst upp på önskelistan står dock inte oxfilé eller glass. - Vi beställde köttbullar, korv och knäckebröd för det är det grabbarna vill ha, säger Pontus.