Liberiastyrkan firade FN-dagen

Den 24 oktober uppmärksammades FN-dagen på Camp Clara. Tillsammans med den irländska delen av kontingenten hölls en minnesceremoni för dem som stupat i fredens tjänst.

Den 24 oktober 1945 bildades Förenta Nationerna. För soldaterna i Liberia 2006 innebar datumet att de, i stället för att gå till sina respektive arbetsplatser, i stället klädde sig i finuniform, blå basker och blå FN-halsduk. Den irländska kontingenten gjorde det samma och klockan nio samlades QRF-bataljonen framför den minnessten som hedrar en irländsk soldat som avled i tjänst 2003. Tillsammans lade CO överstelöjtnant Mick McMahon och DCO överstelöjtnant Mats Ludvig ner en minneskrans vid monumentet och den svenska prästen Helena Forsberg och den irländske pastorn Gerard Dowd höll sedan tillsamman korum för bataljonen. - Vi är här för att minnas dem som inte längre är ibland oss. De skrattar inte längre med sina kamrater eller sitter vid borden hos sina familjer. Den svenska styrkan har varit lyckligt lottad i Liberia, sade pastor Dowd. Efter att FN-flaggan hissats tillsammans med den irländska och svenska flaggan höll även bataljonschefen tal till soldaterna. Han tackade svenskarna för det goda samarbetet under missionstiden och blickade även framåt mot nya missionsområden och det faktum att Sverige snart kommer att ersättas i Liberia av pakistanska soldater. Men FN-dagen handlade inte enbart om de soldater som inte längre är bland oss, utan också om de levande. På kvällen bjöd gospelkören från St Josephs kyrka i Monrovia på bejublad och fullsatt konsert i campens lilla kapell och de starka stolta rösterna från kören lyfte både taket och soldaternas humör. När åhörarna lämnade kapellet en timme senare och begav sig ut i den mörka natten, var det inte många som inte hade ett leende på läpparna.