Den vilda jakten på raka linjaler

Hela fredagen letades det febrilt på Camp Clara efter raka linjaler. I containrar, skrivbordslådor och förråd. Anledningen? På lördagen skevs högskoleprovet på campen.

40 soldater investerade i sin framtid och dök upp för högskoleprov klockan halv åtta på lördagsmorgonen. Skrivningen skedde på campens mäss och provdeltagarna hade utsikt över vattnet och Monrovia. Trots den fina utsikten, och det faktum att temperaturen hållit sig på behagliga 30 grader, var det många som var trötta vid lunchtid. - Jag fastnade lite på den svenska läsförståelsen. Det var väldigt mycket läsning säger Mikael Nygren. Det är tradition att soldater i utlandsstyrkan får möjlighet att skriva högskoleprovet på plats i missionen. Provet skrivs på samma dag och ungefär samtidigt som hemma i Sverige. Nicklas Wennersten skrev provet, inte i första hand för att byta yrke, utan mer för att möjligheten finns. - Hemma i Sverige hade jag nog inte tagit mig tid att skriva, men här är det så enkelt, säger han. När Ola Erlandsson, som kommit till Liberia enkom för att förrätta högskoleprovet, delar ut den 4:e delen av provet, är det många som rynkar på pannan. Än är det inte över och koncentrationsförmågan sätts på prov när den irländska kontingenten har beach vollyboll-turnering . - Ola far hem med proven på söndag och åker direkt till Umeå och lämnar in dem hos Högskoleverket. Det har visat sig att det är smidigast, säger personalchef Peter Wallström. Och hur gick det då med de raka linjalerna? Räckte de till alla som behövde. - Nästan alla har, men det är en kille som fick göra sin egen linjal. I papp, säger Nygren.