Strid på schemat för Bravo Sierra

Hotel Africa, en gång ett lyxhotell som inhyst Michael Jackson. Nu ett smutsigt, plundrat och mörkt hus. Inga semestertörstande turister bor här, men det är perfekt för Bravo-plutonen och deras övning i SIB, Strid I Bebyggelse.

Kroppsskydd, hjälm och stridsväst. Vapnet i färdigställning. - Echo Bravo ta korridoren, Foxtrot Bravo säkrar trappan, Golf Bravo understödjer. Plutonchef Henrik Fång ger order och svettas i värmen. Han följer första grupp som framrycker i korridoren. Skräpet på golvet gör det svårt att springa utan att snubbla. - Vi har en skadad, en skarp skada. Spik i foten, skriker gruppchef Dennis Nilsson. Stridsparen ordnas om. Soldaten har tur, spiken går visserligen genom kängan men går in mellan två tår. - Det är risk att skada sig vid sådana här övningar. Soldaterna är tungt lastade och det är lätt att man går sönder där inne. Men är ju faktiskt inte krig och det är viktigt att man tar det lugnt, säger Fång. Bravo Sierra har drygt 100 timmas SIB-träning i ryggen när de går in i Hotel Africa denna dag. Men de har aldrig tränat i hotellet som hel pluton tidigare. - Det är viktigt att vi övar hela plutonen på tätbyten, när en grupp ska ta över en annan grupps uppgifter, säger Henrik Fång. Bravo Sierras soldater framrycker i korridoren under tystnad. Den mesta kommunikationen sköts med handsignaler. Tummen upp betyder rummet är säkrat. Handen på axeln på kamraten betyder "Jag är med dig, nu går vi in". Övningen sker på tre av hotellets sex våningar. På varje våning byts grupperna av och de turas om att säkra trapphus, ta korridorer och att understödja de andra. Rummen ser olika ut på varje våning och Hotel Africa ger en unik övningsmöjlighet till de svenska soldaterna. - Det finns ingen anläggning som är ens i närheten av detta i Sverige. Om det funnits en sådan här anläggning i Sverige skulle den ha varit uppbokad hela tiden, säger Fång. Samtidigt som Bravo övar finns Alpha-plutonen i en annan del av hotellet. Förutom en lätt sammanstöt i ett av trapphusen kan de två plutonerna öva ostörda av varandra. - Det är egentligen en bataljonsuppift att söka igenom hela hotellet om man ska söka allt, inklusive festvåningen på plan 6, säger Fång. Tre timmar senare har plutonen sökt samtliga rum på tre våningar i det väldiga hotellet. Trots att plundrare ibland uppehåller sig i lokalerna var det denna dag tomt på folk. Bravos soldater, som burit full stridsutrustning i värmen är trötta och svettiga. Ksp-skyttarnas armar värker efter att de burit sina vapen på raka armar. Men de ler och vad annat kan de göra? Efter middagen väntar ytterligare tre timmar i, i mörker, i Hotel Africa.