Ny skola för barnen i Hotel Africas skugga

På förmiddagen den 6 september invigdes Hotel Africa Community School. Skolan är ett av flera humanitära projekt som LA05 drivit under sin tid i Liberia. De har stöttat projektet med transporter och inköp av byggmaterial som plank och zinkplåt.

Utanför skolan håller underhållspluton på att anlägga en fotbollsplan, till bybornas stora glädje. De har också samlat in en del skolmaterial från Sverige. Pennor, skrivböcker, sudd och annat som behövs för att kunna lära sig läsa, skriva och räkna. Men skolan, den har byborna själva konstruerat och byggt. Aruna Jah, borgmästare i Hotel Africa Community och initiativtagare till projektet, berättar att de små barnen tidigare fick gå 5 km till skolan längs en hårt trafikerad väg. Efter en allvarlig olycka bestämde man sig för att istället bygga en skola inne i byn för de små. Ungefär 150 barn i åldrarna 4-10 år hoppas man kunna undervisa under nästa termin som börjar i mitten av september. Minst lika förväntansfulla som de uppklädda barnen är de 30-tal soldater som representerar LA05 där de står utanför skolan. Ingången är smyckad med palmblad, blommor och ballonger. Bataljons pastor Helena Forsberg får den stora äran att klippa bandet för ingången innan de allesammans, elever, föräldrar, lärare, byns pastor och inte minst en stolt rektor, träder in i den nya skolan. En stor skolsal och tre mindre rum längst fram i rummet ska användas som kontor och grupprum. Det som tidigare var en skev och fallfärdig byggnad av bambustammar och presenning är nu ett regntätt och stabilt hus med riktigt plåttak och väggar av bastmattor. Massa Gibson, värd för dagens program presenterar det ena framträdandet efter det andra. Körsång på traditionellt afrikanskt vis, diktläsning, teater och en rad tal av bland andra kommendant Sven Lindberg, alla med samma budskap: vikten av att gå i skolan och skaffa sig utbildning. I och med detta sätter LA05 punkt för ett av sina humanitära projekt före avvecklingen i november. Men för skolbarnen börjar en ny termin. En tid med möjligheter för framtiden för alla barnen i Hotel Africa Community.