NNSC inbjöds att övervaka övning i Sydkorea

Under slutet av augusti månad och början av september pågick övningen Ulchi Focus Lens, UFL, på den södra delen av Koreahalvön. Det är en återkommande övning där US Forces Korea och den Sydkoreanska försvarsmakten deltar.

United Nations Command, UNC, bjuder in Neutral Nations Supervisory Commission, NNSC, till olika delar av övningen. NNSC:s roll är att verifiera att det verkligen är en övning och inte en skarp mobilisering. Dessutom ska NNSC verifiera att det handlar om en övning med försvarsinriktning av södra delen av halvön och inte en förberedelse inför ett anfall. Mobiliseringsövning Övningen innefattar Ulchi - en Sydkoreansk mobiliseringsövning med hundratusentals koreaner involverade och Focus Lens - en Combined Forces Command (CFC) simulerad datorstödd ledningsövning (CPX). Tre besök gjordes under övningens gång. Det första besöket gick till det bakre högkvarteret där det initiellt skulle fastställas att det rör sig om en försvarsövning och att det dessutom är en datorstödd simuleringsövning. Det andra besöket gick till en flottbas för att kontrollera att fartygen låg i hamn och inte ingick fysiskt i operationell verksamhet. Det tredje och avslutande besöket var åter till samma flottbas för att verifiera att trupp och materiell åter lämnade halvön efter övningen. Av Kjell Ahlgren, NNSC Panmunjom.