Medaljregn över svenska styrkan i Liberia

Den är ljusblå, vit, röd och mörkblå och pryder nu samtliga soldater vid LA05. I perfekt medaljeringsväder, molnigt med duggregn, delades UNMILS medalj för insatser i fredens tjänst ut till svenskarna i Liberia.

Hela lördagen präglades av förberedelser. Kängor putsades, släpspännen monterades på skjortor inför middagen, baskrar formades och FN-halsdukar knöts och knöts om. Klockan tre på eftermiddagen samlades hela kontingenten, uppklädda till tänderna . De flesta kisade med oroad blick mot himlen. Skulle det bli 40 grader varmt idag igen? Klockan fyra, efter en timmes väntan i skuggan, beordrades framåt på hela styrkan LA05:s medaljparad kunde äntligen ta sin början. Efter FN:s hymn, nationalsången och personliga tal av kontingentschef Mats Ludvig och ställföreträdande SRSG Luiz Carlos Dacosta kunde medaljerna äntligen delas ut. De flesta sträckte lite extra på sig när de fick motta medaljer ur handen på någon av UNMILS högsta chefer som ansvarade för själva medaljutdelningen. Efter att FN:s hymn spelats åter igen, kunde LA05 avmarschera med sina nya medaljer på bröstet. Det officiella firandet av svenska kontingentens insatser i Liberia var över men det riktiga firandet skedde utan närvaro av VIP-gäster. Samtliga soldater bytte om till middagen och bytte fältjackan mot 93-skjorta med släpspännen. Vissa soldater stolta över sin första medalj, andra med hela bröstet fullt. Kokgruppen hade slavat i köket i hela dagen och resultatet blev fantastiskt. En trerätters middag med toast Skagen, oxfilé med potatisgratäng och chokladtårta stod på menyn. - Den bästa köttbit jag har ätit på hela året. - Jag trodde inte att man kunde få så här bra mat i Liberia., var glada utrop som följde efter de första tuggorna. Medaljparadsdagen gick mot sitt slut och det var nog mer än en soldat som slöt ögonen på kvällen till överstelöjtnant Mats Ludvigs ord: - Ni har lämnat era familjer och vänner för att frivilligt tjänstgöra i Liberia. Ni kan vara stolta över det jobb ni har utfört här. Fakta UNMIL-medaljen Medaljen instiftades 1 oktober 2003. Medaljen delas ut till alla soldater som tjänstgjort under FN:s flagg mer än 90 dagar. Den ljusblå färgen står för FN, de två vita fälten står för fredens och utvecklingens gryning. Det mörkblå och två röda fälten står för färgerna i Liberias flagga och Atlantens kustlinje som är symbolen för enighet genom hela landet.