Ljuv musik på Camp Clara i Liberia

- Är ni glada?

- Jaaaa.

- Jag hör inte. Är ni glada?

- Jaaaaaaaa.

Sångerskan Nina Söderquist ur fältaristguppen LA Five 0 eldar upp publiken. Det är andra föreställningen och soldaterna vid scenen dansar och sjunger med som om det var deras sista kväll i livet.

Fältartisterna var varmt efterlängtade när de anlände till Liberia. Trots att nöjen ständigt bjuds på campen i form av dvd-filmer, sällskapsspel och styrketräning kändes det extra roligt med ett riktigt band på besök. De som hade turen att fastna i Bryssel på väg hem från sin leave fick uppleva gruppens första konsert, improviserad på ett hotellrum. Redan dagen efter de satt sina fötter på afrikansk mark var det dags för den första riktiga spelningen på campens mäss. Även irländarna hade längtat efter livemusik och slöt upp i stora mängder. Nina, som gjorde en storstilad entré och sjöng på borden, eldade upp såväl irländare som svenskar med låtar som "Summer of -69" och punkklassikern "Åttahundra grader". - Vi vill tacka de svenska fältartisterna för en fantastisk spelning, det var precis vad vi behövde, hälsade en av de irländska stabsmedlemmarna nästa dag. Två dagar senare spelade LA Five 0 i repplutonens reptält. Mekskyttekompaniet byggde scenen och ledningsplutonen riggade ljuset. Inbjudna gäster från UNMIL HQ och andra svenskar i Liberia vallfärdade till Camp Clara. Det är mörkt i lokalen, endast ett förväntansfullt mummel hörs från publiken. Då gör musikerna entré med gröna pannlampor på huvudet. Sångerskan Nina dyker upp ovanpå ett stridsfordon 90 som strategiskt, och estetiskt, placerats bredvid scenen. Sedan drar två timmars röj igång och ingen i lokalen har en torr skjorta när konserten är slut. Den sista spelningen är lite mer intim. I den svenska kontingentens welfare bungalow riggas instrumenten och för en dollar får soldaterna önska sina favoritlåtar. Pengarna går till Sis Iye Children Orphanage, där artisterna spelat i början av veckan. Efter sju dagar i missionsområdet är det dags för bandet att åka hem. Men hur tackar man en grupp som gett så mycket glädje och musik till soldater långt hemifrån. Med ljud. Och högt. Samtliga fordon som går att uppbringa ställs upp och bildar häck mot gaten och när fältartisterna går en sista gång längs huvudgatan tutar alla så mycket de kan och fältartisterna får en stående ovation en sista gång. "Tack allihop. Ni är underbara!" är LA Five 0:s sista hälsning till LA05. Bandet består av: Pasi Oksman, klaviatur Claes Fall, bas Nina Söderquist, sångerska Johan Börstell, trummor och sång Henke Olsson, gitarr och sång Fakta fältartister: 1953 bildades Försvarets Fältartistkår som sedan blev Försvarets Fältartistförening 1956. Idag heter föreningen Försvarets Fältartister och är en del av Svenska Försvarsutbildningsförbundet. Varje år åker grupper ut till de olika missionsområdena och underhåller soldaterna med musik och sång. Artisterna handplockas till grupperna och alla som deltar är professionella musiker. Det första missionsområdet som fick besök av fältartister var Gaza 1957. Genom åren har många kända namn varit fältartister såsom Kerstin Dellert, Hasse Tellemar, Brita Borg, Arne Domnérus, Sylvia Wrethammar, Jill Johnson och Anna-Maria Löfgren.