Anhörigdag i Västafrika

Camp Clara är inte bara hem till den irländsk-svenska bataljonen, den är också arbetsplats för ett stort antal lokalanställda.

En regnig lördag fick alla anställda chans att visa sina familjer hur tillvaron på campen egentligen ser ut.

Idén om en anhörigdag för de lokalanställda kom från kontingentens commendat, Sven Lindberg, utan vars hjälp dagen förmodligen hade stannat på idéstadiet. När gästerna anlänt inleddes dagen med en förevisning av förbandets materiel. CSE genomförde förevisningen av bland annat stridsfordon 90, Patria och annan utrustning, eftersom huvuddelen av personalen på mekskyttekompaniet var på Long Range Patrol (LRP). Fordonen var dock inte det som drog mest uppmärksamhet från besökarna; kanske upplevdes materielen som en påminnelse om det nästan 14 år långa inbördeskriget. Men hos några av småkillarna som fick sitta på förarplats i fordonen, gick intresset inte att ta mist på. - Pappa, kan vi inte ta med den här hem, undrade en liten pojke. Men där det finns barn finns det också lek. En gammal hederlig fiskdamm hade satts upp av repplutonen och var ett mycket populärt inslag under anhörigdagen. Så populärt att barnen trängdes i skaror och fiskade fram godis och var sitt kramdjur, gåvor som samlats ihop av kontingentens pastor Helena Forsberg. - Först trodde de anhöriga att det bara var en lek men de insåg ganska snart att det faktiskt var allvarligt menat att barnen fick behålla fångsten. Karl Kihlberg, Olle Lundgren och Daniel Dijkstra från repplutonen fick jobba på i skift för att hinna med alla ivriga barn som trängdes framför skynket, säger CSE-assistent Mihai Saulescu. När barnen fiskat färdigt bjöd kockarna Pontus Billeman och Mattias Mathiesen på taco-buffé i matsalen. Avslutningsvis fick de lokalanställda visa upp sina respektive arbetsplatser för sina anhöriga vilket uppskattades av alla inblandade. Många av de lokalanställda har arbetet för den svenska styrkan sedan LA01 kom till landet i början av 2004 och de har troget hjälpt de svenska soldaterna med allt från städning och matlagning till kaffeservering, tvätt och att laga trasiga uniformer.