Turbulent slut på mission i Libanon

Kriget kom när det återstod en månad av Magnus Mimers mission i Libanon.

- Jag trodde striderna skulle vara över på någon dag också den här gången, säger han.

Men så blev det inte.

Det är en avspänd Magnus Mimer som sitter på Försvarsmaktens operativa enhet i Uppsala och berättar om sin tid i Mellanöstern. Han tog familjen, fru och två barn, med sig från Strängnäs för att under ett år tjänstgöra som militärobservatör för FN. Första halvåret tillbringades i Syriens huvudstad Damaskus. Därefter flyttade familjen till hamnstaden Tyr i södra Libanon. - De första elva månaderna blev precis så bra som vi tänkt oss. Vi kunde åka runt och se mycket i regionen, säger Magnus Mimer. Den 12 juli förändrades läget. Striderna mellan Israel och Hizbollah tilltog snabbt, men Magnus Mimer trodde att han och familjen var relativt säkra i lägenheten i Tyr. - Det kändes tryggt där. Men den 16 juli träffades ett höghus bara någon kilometer från familjens bostad av en bomb. - Då blev jag rädd, och orolig för vår säkerhet. Målet för attacken sades vara en av Hizbollahs ledningscentraler. Familjen inredde ett provisoriskt skyddsrum i lägenheten, med madrasser och nödproviant i form av vatten och kex. Kriget gjorde sig ständigt påmint, med regelbundna överflygningar på låg höjd, smatter från helikoptrarnas rotorblad nätterna igenom och det återkommande ljudet av skottlossning och detonationer, ett par kilometer bort. Några dagar senare evakuerades Magnus Mimers familj med ett FN-fartyg till Cypern. Själv stannade han till den 12 augusti, men kunde ha nästan daglig kontakt med familjen, både via telefon och e-post. FN-observatörernas posteringar i området var på intet sätt fredade, utan besköts och bombades. Den 25 juli dödades fyra FN-observatörer när en postering i Khiam bombades. Trots att avslutningen av missionen inte blev som han tänkt sig, ångrar Magnus Mimer inte att han gav sig av. - På sikt tror jag att hela familjen kan ha nytta av den här erfarenheten. Och efterarbetet när man kommer hem underlättas när familjen varit med - behöver man prata om något man upplevt, har man direkt någon att dela det med. Sverige har sju FN-militärobservatörer i Mellanöstern. Fyra av dem är stationerade i södra Libanon och norra Israel, nära det konfliktdrabbade gränsområdet. De svenska FN-observatörerna ingår i FN-missionen UNTSO, som etablerades 1948. » Läs mer om UNTSO Text: Per Norlin