Alpha Sierra... ELD!

Bara några dagar efter att skyttekompaniet kommit hem från sin patrull i Greenville var det dags för Alphaplutonen att ge sig ut igen. Bong mines, ett övergivet dagbrott norr om huvudstaden Monrovia, är den plats som den svenska kontingenten får öva med alla de vapen som plutonen har att tillgå.

Klockan sju på morgonen rullade kolonnen ut från Camp Clara, förstärkta med läkare, en sjukvårdsgrupp, en repgrupp och en stab- och trossgrupp med ledningsfunktioner. När fordonen fyra timmar senare passerat Bong Town började landskapet förändras drastiskt. Övergivna industrier och byggnader hade naturen tagit tillbaka och kolmilor längs vägen förde tankarna till Sverige och Nils Ferlins dikter. Vädrets makter stod på den svenska styrkans sida och när patrullbasen upprättats kunde de allra flesta njuta av en stilla djungelbio. - Det är ju helt otroligt att sitta här, mitt i urskogen, långt ifrån all bebyggelse, under en stjärnklar himmel och titta på film, säger skyttegruppchefen Patrik Stark. Nästa förmiddag ägnades åt kontrollskjutningar av granatgevär och automatkanoner på stridsfordon 90. - Det är jätteviktigt att genomföra dessa skjutningar. Det är en kontroll att sakerna fungerar som de ska, i det skick som vi använder dem när vi genomför någon form av insats, säger ställföreträdande plutonchef Magnus Johansson. På eftermiddagen genomfördes gruppskjutningar, där alla i skytteplutonen fick möjlighet att repetera sina kunskaper. Repgruppen från CSE (Contingent Support Element), genomförde skjutningar med sin pansarterrängbil 203. Dagen präglas annars av att skydda sig från regnet så gott det gick. - Det som är lite problematiskt är vad som ger bäst skydd mot regnet. Regnkläder hindrar vattnet från att komma in, men det blir istället väldigt varmt och fuktigt under. Regnponchon är inte vattentät, men den luftar desto bättre. En del går runt i blöt uniform helt enkelt för att de inte har hunnit ta på sig sina regnkläder, säger Magnus Johansson. Regnskurarna blandas med uppehåll under förmiddagen, vilket leder till en hel del upp och nedpackande av regnkläder. - Det är lite jobbigt när det regnar när vi är ute i fält, eftersom vi inte får torka våra kläder utomhus om vi ska ha dem på oss, säger signalisten Albert von Horn - Om vi gör det kan det leda till att flugor lägger ägg i kläderna, som kläcks på grund av kroppsvärmen. Dessa larver tar sig sedan in i kroppen för att skaffa näring, fortsätter han. Sista dagen genomförde skyttegrupperna skjutning från stridsfordon som är i rörelse, så kallad vagnsstrid. - Det är inte lika lätt som det ser ut, säger ksp-skytten Magnus Söderberg. Jag måste känna vagnens rörelser och parera dessa för att kunna verka. - I vagnsstriden är det viktigt att föraren håller jämn hastighet och anpassar körningen efter terrängen. Det blir då lättare för skyttegruppen att få en mer precis eldgivning, eftersom de skapar stötdämpning med hjälp kroppen, säger Magnus Johansson.