Svensk soldat snabbast i UNMIL

Man mot man, enhet mot enhet. När UNMIL arrangerade en terränglöpning antog den Irländsk-Svenska QRF:n utmaningen, och vann. Tävlingen sträckte sig över 6 kilometer. Deltagarna tävlade både individuellt och i lag och varje bataljon fick skicka fem soldater till tävlingen.

Nepaleserna stod som värd för arrangemanget i anslutning till FN:s logbas Starbase och förutsättningarna var optimala för löpning. Detta med undantag för värmen som nådde nästan 30 grader när den obligatoriska hälsoundersökningen genomfördes vid 10-tiden. På startlinjen fanns 10 lag representerade varav fyra svenskar där tre ingick i QRF-laget. QRF-laget bestod av Martin Moberg, Karl Narfström, Niklas Bylund samt två irländska soldater. Lagtävlingen avgjordes genom att lägga ihop placeringssiffran för de tre främsta löparna i respektive lag och som vinnare står sådeles det lag med lägst poäng. Innan start såg nigerianerna och filippinarna ut att vara heta kandidater till segern vid sidan av QRF:n. När sedan tävlingen startade var det annorlunda. Inledningsvis tog pakistanierna ett grepp om loppet genom att ha tre löpare bland de fem främsta. Vid varvningen efter tre kilometer var ställningen annorlunda. I ensam ledning på 20 sekunder passerade sergeant Moberg där resterande QRF-löpare, några kineser och nigerianer återfanns i den jagade klungan. Den avslutande delen av banan gick genom mer tunglöpt terräng i form av sandstrand och blöta dikespassager. Där blev fältet mer utdraget och QRF-laget visade då sin verkliga styrka. På upploppet kunde Martin Moberg gå i mål på den nya rekordtiden 22 minuter. Därefter följde en kinesisk löpare innan en av irländarna gick i mål. Efter följde en frenetiskt spurtande Niklas Bylund som därmed bärgade den viktiga fjärdeplatsen, vilket tillika gav segern till QRF-laget. Bara minuten senare var hela QRF-laget i mål så även majoren Anders Stach som tävlade för UNMIL:s högkvarter. Med placeringssiffrorna 1+3+4+11+18 kunde QRF-laget med god marginal ta hem segern före den kinesiska kontingenten till coachen Carl Hallmans stora glädje. - Det känns tryggt att ha så vältränade soldater i QRF:n, säger generallöjtnat Ci Obiakor som även förrättade prisutdelningen. Han bjöd också in till nästa stora löptävling för hela UNMIL som går av stapeln i september. Vi hoppas naturligvis på liknande framgångar vid det tillfället för de svenska soldaterna i Liberia.