På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, våra allierade och vår frihet att leva som vi själva väljer.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Vårblommor i Skönstavik, Karlskrona.

Utvalda nyheter
Soldater ur 1:a marina basbataljonen vid trängfartyget HMS Loke efter att transport av
raketartillerisystemet Himars genomförts.
Värdlandsstöd i fokus när Baltops 24 övar i Östersjön 12 juni202411:10 Högkvarteret

Nu myllrar det av soldater, sjömän, officerare och fartyg längs med Stockholms skärgård, Östersjön och Gotland. Den årligen återkommande internationella marinövningen Baltops är i full gång. I år deltar Sverige för första gången som Natoallierad.

Ryskt stridsflygplan av typen SU-24
Flygvapnet avvisade ryskt stridsflyg 15 juni202410:03 Högkvarteret

Flygvapnets incidentberedskap avvisade under fredagseftermiddagen ryskt stridsflyg från svenskt territorium öster om Gotland.

Officerare i FN-tjänst om sina ovanliga jobb – så blir du deras efterträdare
Officerare i FN-tjänst om sina ovanliga jobb – så blir du deras efterträdare 17 juni202407:51 Högkvarteret

Planera fredsbevarande insatser med FN i New York eller övervaka gränsen mellan Israel och Libanon. Som officer inom Försvarsmakten finns flertalet möjligheter till internationell tjänstgöring.

Examensceremoni för högre specialistofficersutbildning (HSOU 23-24) och övergångsutbildning (ÖHSOU 24) för tidigare kaptener.
Betydande tillskott av nya förvaltare 17 juni202412:32 Militärhögskolan Halmstad

Försvarsmakten fått 120 nya förvaltare. Den högre specialistofficersutbildningen (HSOU) och övergångsutbildningen (ÖHSOU) för tidigare kaptener avslutades med en värdig examensceremoni i Militärhögskolan Halmstads regi på Halmstad Arena. Chefen för Försvarsstaben, generallöjtnant Michael Claesson,...

Senaste nyheter
Folkfest när Skolflygplan 60 avtackades
Folkfest när SK 60 avtackades 19 juni202410:46 Luftstridsskolan

Under tisdagen högtidlighöll Flygvapnet avvecklingen av Skolflygplan 60 (SK 60) med en ceremoni på Flygvapenmuseum i Linköping. En epok i svensk flyghistoria går därmed mot sitt slut.

20240618. Vingexamen vid Flygskolan. Flygvapnechef, generalmajor Jonas Wikman, delade ut vingarna till Försvarsmaktens nya piloter tillsammans med Luftstirdsskolans chef överste Niclas Magnusson och Flygskolans chef överstelöjtnant Ola Höglund.
Nyexaminerade piloter förstärker Flygvapnet 18 juni202415:18 Flygvapnet

Den 18 juni genomfördes vingexamen på Flygskolan i Linköping. Därmed förstärktes flygvapnet med flera nya piloter som nu kommer att ansluta till olika förband runtom i Sverige.

HMS Vinga är ett av fartygen som deltar i Baltops 24.
HMS Vinga i slutet av övningen 18 juni202409:31 Baltops 24

I slutet av övningen Baltic Operations (Baltops) hittar vi minröjningsfartyget HMS Vinga i farleden som löper in till Södertälje. Sedan föregående natt genomförs en minröjningsövning där fartyget tillsammans med övriga svenska och holländska enheter i sin grupp säkrar farleden in till hamnen i...

Livgardet
De skandinaviska livgardena utvecklas tillsammans 14 juni202414:18 Livgardet

De svenska, danska och norska livgardena har mycket gemensamt och har därför ett nära samarbete sen många år tillbaka. Under förra veckan var Den Kongelige Livgarde och Hans Majestet Kongens Garde på besök vid Livgardet för det årliga gardistutbytet.

Basbefälskolan på Luftstridsskolan var värd för European Air Groups internationella stabsövningen Volcanex 2024.
Internationell stabsövning för Flygvapnets basförsvar 14 juni202409:35 Luftstridsskolan

Basbefälskolan har varit värd för stabsövningen Volcanex 2024 som anordnas av European Air Group. Flygvapenpersonal från åtta Nato-länder har övat skydd av flygbas i Uppsala.

Personer i skyddsmask tar hand om skadad.
CBRN-sjukvård på högsta nivå 13 juni202412:24 Totalförsvarets skyddscentrum

SkyddC i Umeå har precis stått som värd för den första formella utbildningen i CBRN-sjukvård för legitimerad personal. Kursen fylldes snabbt och under en veckas tid har några av Försvarsmaktens läkare och sjuksköterskor djupdykt ner i bland annat CBRN-medicin, omhändertagande av kombinationsskador,...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Följ Försvarsmakten i andra kanaler

Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.