På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, våra allierade och vår frihet att leva som vi själva väljer.

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Vårblommor i Skönstavik, Karlskrona.

Utvalda nyheter
Svenska soldater på patrull i bosnisk by under BA03.
Veteranerna från kriget i forna Jugoslavien hedras den 29 maj 23 maj202409:12 Högkvarteret

Onsdagen den 29 maj hyllar Sverige alla som genomfört internationella insatser i rikets tjänst. Årets veterandag firas vid Sjöhistoriska museet i Stockholm, sänds på Youtube och högtidlighålls dessutom lokalt på ett flertal platser runt om i landet.

I dokumentären möter du även Dejan Cokorilo som tillsammans med sin syster flydde Bosnien, innan belägringen av Sarajevo var fullbordad; följ hur han som barn följde kriget och familjens utsatthet på avstånd från Sverige.
Dokumentären "Där och då" - premiärsänds på veterandagen 27 maj202410:00 Högkvarteret

På veterandagen hyllas alla utlandsveteraner och deras unika insatser i rikets tjänst på Gärdet i Stockholm. I år uppmärksammas särskilt de som tjänstgjort på Balkan åren 1991-2000.

Försvarsmakten övar avancerad sjukvård inom ramen för Totalförsvaret tillsammans med Polisen och civil sjukvård under övning METEOR 22.
Så ska beredskapslager för läkemedel säkerställas 24 maj202408:30 Högkvarteret

Försvarsmakten och Socialstyrelsen samarbetar för att säkerställa beredskapslager för läkemedel. Ett avtal som nyligen undertecknats visar vägen.

Bekämpning av drönare, flyg, ubåt står på programmet under de värnpliktigas slutövning på Fjärde sjöstridsflottiljen.
Här övar värnpliktiga försvar mot drönare till sjöss 22 maj202409:22 Fjärde sjöstridsflottiljen

Bekämpning av drönare, flyg och ubåt står på programmet under de värnpliktigas slutövning på Fjärde sjöstridsflottiljen. – Det är tråkigt att vi ska mucka nu, nu när vi värnpliktiga precis kommit in i gänget ombord, säger Eric, värnpliktig vapentekniker på HMS Helsingborg.

Senaste nyheter
Soldat står i förgrunden med blommor och en nalle. I bakgrunden står två militärer och klappar händerna samt en civilklädd kvinna.
Soldathemspriset lyfter det goda ledarskapet 27 maj202415:06 Livgardet

Den som vinner Soldathemspriset är en ledare som representerar och värdesätter de mjuka värdena. Årets vinnare Filip Gärdström klev in genom Livgardets grindar som rekryt för tio år sedan. Nu har han tilldelats årets soldathemspris.

Som vanligt, deltar Försvarsmakten i årets Järvavecka. Under veckan kommer, bland annat generaldirektör Mikael Granholm och överbefälhavare Michael Bydén, hålla tal.
Försvarsmakten medverkar under Järvaveckan 27 maj202412:26 Högkvarteret

Den 29 maj till den 1 juni pågår Järvaveckan på Spånga Idrottsplats, Försvarsmakten kommer att vara representerade på plats. Syftet med vårt deltagande är att möta och skapa dialog med besökarna om Försvarsmaktens uppdrag.

SOU examensceremoni på Halmstad Arena 2022.
Nyblivna sergeanter applåderar sina kamrater.
Nya gradbeteckningar? 27 maj202409:59 Armén

Nya gradbeteckningar för specialistofficerare och meniga? Eller behålla klassiska ”pixie”-knappar och ”pommes frites” – även på nya tjänste- och markstridsuniformerna? Nu sker en undersökning i frågan. – Vi måste få med synpunkter från den personal som kommer bära beteckningarna framöver, alltså de...

Starkare tillsammans i nationellt och kollektivt försvar
Starkare tillsammans i nationellt och kollektivt försvar 24 maj202411:06 Högkvarteret

Överbefälhavaren har i veckan genomfört sin chefsfältövning 2024 på Gotland. Det övergripande syftet med övningen var att skapa myndighetsgemensam kunskap om Sveriges, Natos och Rysslands syn på delar av svenskt territorium.

Officerare på Livgardet.
Gemenskap och ledarskap största styrkorna 21 maj202411:21 Högkvarteret

Nu har resultaten från medarbetarundersökningen FM Vind sammanställts och de visar på höga medelvärden inom flera områden trots försämrat omvärldsläge, stödet till Ukraina och att den pågående tillväxten inneburit hög arbetsbelastning för stora delar av personalen.

GFU Tp 221
Naval Aviators tog examen i USA 20 maj202409:09 Luftstridsskolan

Tre nya transportpiloter från flygvapnet har tagit examen på U.S. Navy Advanced Multi-Engine Multi-Service Pilot Training i USA.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Följ Försvarsmakten i andra kanaler

Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.