På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, våra allierade och vår frihet att leva som vi själva väljer.

Foto: Jimmie Adamsson/Försvarsmakten

Gäveskär i Göteborgs södra inlopp.

Utvalda nyheter
Inryck Älvsborgs amfibieregemente.
Nu rycker värnpliktiga in på Göteborgs garnison 24 juli202414:55 Älvsborgs amfibieregemente

Under vecka 30 genomförs ett första inryck för de värnpliktiga som ska genomföra sin utbildning under 11 och 12 månader som gruppbefäl vid 5:e amfibiebataljonen, 17:e bevakningsbåtkompaniet, Sjukhusbataljonen och 44:e röjdykardivisionen.

Furir Niklas Mäkipää
Skyttemästerskapet där deltagarna utmanas både fysiskt och psykiskt 25 juli202410:04 Högkvarteret

I helgen genomfördes det internationella mästerskapet i skyttesporten SRA i Finland. Det är en årligen återkommande tävling som samlar hundratals tävlande från olika länder att pröva sina färdigheter i dynamiskt skytte. I år deltog Försvarsmakten i det hittills största SRA-mästerskapet.

Sverige kommer att köpa ytterligare tolv Helikopter 16 för leverans till Försvarsmakten under de kommande åren.
2021-2022 deltog den svenska Försvarsmakten med en helikopterburen snabbinsatsstyrka i den internationella insatsen Task Force Takuba i Mali.
Sverige beställer fler Helikopter 16 19 juli202416:19 Flygvapnet - Helikopterflottiljen

Sverige kommer att köpa ytterligare tolv Helikopter 16 för leverans till Försvarsmakten under de kommande åren.

Arbetsdykare 4:e sjöstrid
Byter sjöstridsdräkt mot torrdräkt och blir dykare en stund 22 juli202413:00 Fjärde sjöstridsflottiljen

En krävande och farlig syssla. En fysisk och psykisk utmaning. En förmån och en krydda i vardagen. Att vara arbetsdykare i marinen kan beskrivas på många sätt. Häng med när arbetsdykarna lär sig 3D-dokumenteringsteknik på 1600-talsvraket Riksäpplet i Stockholms södra skärgård. 

Senaste nyheter
Illustration: IAMD kan beskrivas som förmågan att förhindra eller hantera fiendens anfall från luftarenan i form av missiler, robotar, bomber, långräckviddigt artilleri, UAV etc. Konceptet innehåller passiva delar för att hantera verkan av anfall, aktiva delar för att stoppa eller bekämpa anflygande flygfarkoster eller missiler och robotar, offensiva och politiska delar som med fysiskt påverkan eller psykisk påverkan förhindra att en motståndare genomför attacker via luftdomänen.
Integrerat luft- och robotförsvar 23 juli202414:21 Flygvapnet

Hur operationaliserar vi Natos koncept för integrerat luft- och robotförsvar (IAMD)? Det är en av ÖB prioriterade tidiga åtgärder vid Nato-medlemskapet och därför en högaktuell och viktig frågeställning som det arbetas intensivt med just nu, både vid Försvarsstaben som vid försvarsgrenar och...

Nya uniformen levereras till hösten
Nya uniformen levereras till hösten 16 juli202411:29 Arméstaben

Den nya uniformen, markstridsuniform 24, införs under hösten 2024. Det sker inledningsvis i liten skala. Anställd personal i trupptjänst vid ett begränsat antal förband blir först att tilldelas markstridsuniform 24.

Luftvärnssystem 103 Patriot
Luftvärnsregementet - åter i hetluften 16 juli202409:46 Luftvärnsregementet (Lv 6)

Från att ha varit nedläggningshotade som truppslag i början på 2000-talet till att vara det kanske mest expansiva. Luftvärnet står nu helt i fokus efter lärdomarna från kriget i Ukraina. En stor del av arméns budget ska gå in luftvärnet som, förutom det nya luftvärnssystemet 103 Patriot, snart får...

Idrottsvärnplikt på I13
Idrottsvärnplikt – ett nytt sätt att kombinera sport med militär utbildning 15 juli202410:00 Dalregementet (I 13)

Är du idrottare och samtidigt nyfiken på en militär yrkeskarriär? Då kan idrottsvärnplikt vara en intressant möjlighet för dig. Vid Dalregementet i Falun startar nu ett pilotprojekt med värnplikt för unga idrottare.

Militärparad i New York.
Samarbete med nationalgardet i New York stärker Försvarsmakten 12 juli202418:00 Högkvarteret

Den 12 juli undertecknades en avsiktsförklaring om samarbete mellan Sverige och den amerikanska delstaten New York. Samarbetet kommer i huvudsak att ske mellan Försvarsmakten och nationalgardet i New York, inom ramen för USA:s så kallade State Partnership Program (SPP).

Flygvapnet har för första gången som Natomedlemmar deltagit i Natos operativa verksamhet över nordatlanten i samband med toppmötet i Washington 9-11 juli. Bidraget bestod av förmåga till luftburen övervakning och stridsledning i form av en ASC 890 med personal på marken och i luften. 
Bidraget bestod av ett radar- och stridsledningsflygplan, ASC 890, med personal ur 74.specialflygskvadron och 161.stilbataljon baserade på Keflavik Air Base, Island.
Försvarsmakten har bidragit till säkerheten under Natos toppmöte 12 juli202416:13 Flygvapnet

Flygvapnet har för första gången som Natomedlemmar deltagit i Natos operativa verksamhet över Nordatlanten i samband med toppmötet i Washington 9-11 juli. Bidraget bestod av förmåga till luftburen övervakning och stridsledning i form av en ASC 890 med personal på marken och i luften.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-788 75 00
E-post: exp-hkv@mil.se

Följ Försvarsmakten i andra kanaler

Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.