Helikopter 15

Helikopter 15 är Försvarsmaktens lättaste helikopter. I första hand är den avsedd för träning och utbildning, men den kan även sättas in i skarpa insatser både inom och utom landet.

En helikopter 15 på HMS Carlskronas däck under operation Atalanta. Foto: Anna Norén/Försvarsmakten

För nya piloter och besättningar är det betydligt enklare att öva procedurer och manövrar med en lätt helikopter i stället för en fullstor, och i den kapaciteten är Helikopter 15 (HKP 15) perfekt. Med bara åtta sittplatser och en torrvikt på bara 2 175 kilo väger den inte ens en hälften av till exempel HKP 16 (Blackhawk).

Helikopter 15 är tillverkad i Italien av det italiensk/engelska företaget AgustaWestland, och är en militär variant av deras Agusta A109. Precis som de flesta av Försvarsmaktens helikoptrar finns den i två varianter – en för land (HKP 15A) och en för hav och sjö (HKP 15B). I dag har Sverige 12 stycken HKP 15A och 8 stycken HKP 15B. B-versionen är extrautrustad för uppdrag till sjöss, med exempelvis nödflottörer, bordningsutrustning och hydrofonbojar. Den är även utrustad för att kunna landa och tanka ombord på marinens kustkorvetter av Visbyklass.

Till exempel har två Helikopter 15 deltagit i två omgångar av EU:s gemensamma insatser mot pirater i Adenviken, Operation Atalanta. Den ena var stationerad ombord på HMS Carlskrona och den andra på en flygbas i Djibouti.