Vi använder cookies för att besökaren lättare ska kunna använda webbplatsen. Du kan själv stänga av funktionen via din webbläsares säkerhetsinställningar. Mer information om cookies
Du är här:

Myndighet

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Förenklad visning

Aktivera det här läget och kontrasterna på sidorna ökar. I de fall texter ligger på bilder läggs en bakgrundsplatta bakom bokstäverna.

Aktivera förenklad visning

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Se filmen om Försvarsmaktens vision   1:49
Utvalda nyheter
”Lyssna på vad vi säger, kom ihåg vad vi förevisar”
”Lyssna på vad vi säger, kom ihåg vad vi förevisar” 1 juli201613:20 Norrbottens regemente

Försvarsmaktens grundutbildning inleds med en tre månader lång grundläggande militär utbildning, GMU. Därefter utbildar man sig mot den befattning man har sökt. De rekryter som nu börjat ska bli specialister och gruppbefäl som ska hjälpa till med att utbilda de rekryter som börjar i augusti. Första dagarna på grundutbildningen handlar det om att hämta ut och bekanta sig med sin utrustning, att lära sig passa tider, att klä sig rätt och att vara noggrann med detaljer som att fickor ska vara...

Flygvapnet firade 90 år med högtidlig ceremoni
Flygvapnet firade 90 år med högtidlig ceremoni 1 juli201615:37 Högkvarteret

Försvarsmakten genomförde sin jubileumsöverflygning över Stockholm i strålande solsken i samband med att flygvapnet firade 90 år den 1 juli. En stor dag med pompa och ståt med Gripen, Hercules, SK 60 och helikoptrar i luften, men också en minnesceremoni över de flygare som stupat.

Svenskt midsommarfirande i både Mali och Afghanistan
Svenskt midsommarfirande i både Mali och Afghanistan 27 juni201617:18 Timbuktu/Mazar-e-Sharif

Redan flera dagar innan börjades det. Ordern var given och vidare planering påbörjades. Soldaten Lina var en av dem som tog på sig uppgiften att löva midsommarstången på campen i Timbuktu.

Senaste nyheter
Prenumerera
Sju dygn och 55 grader i solen
Sju dygn och 55 grader i solen 1 juli201615:59 Mali

Hur är det att ligga på observationsplats någonstans i den maliska öknen? Johan Lövgren, spaningssoldat på den svenska FN-insatsen i Mali vet. Här är hans egna ord från en av många fjärrspaningspatruller.

En bra instruktör bidrar till ökad operativ effekt
En bra instruktör bidrar till ökad operativ effekt 1 juli201614:38 Militärhögskolan Halmstad

Just nu vässas närmare 40 blivande reservofficerare på de två anpassade reservofficerskurserna (AROK 1 och 2) i pedagogikens konst på Militärhögskolan i Halmstad. Målet är att kunna skapa en trygg, säker och effektiv inlärningssituation för soldaterna i krigsförbanden vid varje enskilt...

Rekordmånga kom till Girls Military Challenge
Rekordmånga kom till Girls Military Challenge 1 juli201613:57

Drygt 60 tjejer i åldrarna 16-21 kom från hela Sverige till Luftvärnsregementet i Halmstad för att genomföra Girls Military Challenge 2016, GMC 16. Temat var att övervinna rädslor – att utmana sig själv. Syftet var att öka intresset för försvarsmakten och förståelsen för totalförsvaret.

Flyg över centrala Stockholm
Flyg över centrala Stockholm 30 juni201609:43 Stockholm

På fredag den 1 juli fyller det svenska flygvapnet 90 år. I Stockholm uppmärksammas det med en ceremoni vid Flygarmonumentet på Karlaplan i Stockholm samt överflygning av bland annat Jas 39 Gripen.

Svenskt sjöterritorium kränkt 30 juni201609:22

Den 26 juni kom ett portugisiskt statsfartyg in på svenskt territorium utan tillstånd vilket betraktas som en kränkning.

Hemvärnet insatt i midsommartid
Hemvärnet insatt i midsommartid 27 juni201613:00 Kungsbacka

Under midsommaraftonen stöttade Hemvärnet polisen vid ett eftersök i trakterna av Särö i Kungsbacka kommun. En 76-årig man hade varit försvunnen i skogen sedan onsdagseftermiddagen.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Vi mörkade aldrig – vi agerade

Försvarsmakten kommenterar – 23 juni 2016 kl 18:58

Flera medier rapporterade under torsdagen om en misstänkt gruppvåldtäkt på Norrbottens flygflottilj, F 21 i Luleå. Händelsen inträffade i februari månad och är känd av Försvarsmakten. Det var också jag som chef för F 21 som anmälde händelsen till polisen. Av medias rapportering kan man få intrycket

Flygvapnet 90 år!

Flygvapenbloggen – 1 juli 2016 kl 20:13

Idag firar Flygvapnet 90 år. Nedan återfinns flygvapenchefen generalmajor Mats Helgessons tal från högtidsceremonin på Karlaplan i Stockholm. (det talade ordet kan dock har avvikit något från detta) Här är en länk till bilder och film från dagen. FVC Tal FV 90-årsdag 1 juli 2016 (Karlaplan)

Flygvapnets första jetflygplan

Flygvapenbloggen – 1 juli 2016 kl 12:09

Den 4 juli 2016 är en märkesdag för svensk flyg. Den dagen för 70 år sedan kom de första reaktionsdrivna flygplanen till Sverige. Tre J 28 de Havilland Vampire susade in över Bråvallaflottiljen utanför Norrköping när klockan var närmare nio på kvällen och markerade därmed inledningen till något helt

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndighet

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha feedback på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.