Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
ÖBx6: Bara kungen saknades
ÖBx6: Bara kungen saknades 20 juli201709:07 Högkvarteret

24 stjärnor. Sex herrar. Ett unikt möte. ÖB Micael Bydén mötte tidigare i år sina fem företrädare.

Underrättelsesektionen i Mali - förbandets hjärna
Underrättelsesektionen i Mali - förbandets hjärna 21 juli201714:59 Mali

Underrättelsetjänst är en mytomspunnen förmåga som inte minst har skildrats vid otaliga tillfällen i både film och litteratur. För det svenska underrättelseförbandet i Mali, som verkar under FN-flagg, är tillvaron inte så glamourös.

Sverige har återigen militär personal i Västsahara
Sverige har återigen militär personal i Västsahara 18 juli201714:01 Västsahara

Sverige har återigen militär personal i FN:s mission i Västsahara, Minurso. Från den 21 juli tjänstgör fyra svenska officerare i missionen.

Specialister färdigutbildade i Villingsberg
Specialister färdigutbildade i Villingsberg 18 juli201715:09 Hemvärnet

På två veckor ska deltagarna i Försvarsutbildarnas grundkurs för frivilligpersonal i Villingsberg utvecklas från noll kunskaper till att åtminstone i grova drag veta hur man ska göra om man utsätts för beskjutning. Man ska också kunna ingå i en grupp för att ta sig fram i terrängen och lösa en...

Senaste nyheter
FÖRTYDLIGANDE AVSEENDE IT-INCIDENTEN VID TRANSPORTSTYRELSEN 22 juli201719:06 Högkvarteret

Av den text som Försvarsmakten publicerade i går kunde det tolkas som att Försvarsmakten inte fått kännedom om eventuella informationsförluster vid Transportstyrelsen. Försvarsmakten har genom Säkerhetspolisen (SÄPO) fått information inom ramen för den förundersökning som SÄPO gjort. I samband med...

Angående IT-incidenten vid Transportstyrelsen 21 juli201715:40 Högkvarteret

De senaste dagarna har det varit stor uppmärksamhet kring Transportstyrelsens hantering av sekretessbelagd information. Det är aldrig bra när information som omfattas av sekretess kommer på avvägar.

Boden Cruising – en del av flygdagen
Boden Cruising – en del av flygdagen 20 juli201713:38 Försvarsmaktens huvudflygdag

Som en del av flygdagen kommer Boden Cruising att närvara. Från 10:00 till och med 15:30 kommer de vara uppställda med sina veteranbilar. – Det ska bli jätteroligt, säger medarrangören och musikikonen Stefan Gunnarsson.

Halkbana och orientering med bandvagn
Halkbana och orientering med bandvagn 14 juli201712:47 Hemvärnet

Utbildningen för bandvagnsförare är omfattande och innehåller körning på olika underlag, från asfalterad väg till rena terrängen med både skog och myrmark.

Ökad bevakning för ökad flygsäkerhet
Ökad bevakning för ökad flygsäkerhet 14 juli201708:15 Skaraborgs flygflottilj (F 7)

Den militära verksamheten vid Råda flygbas ökar kontinuerligt med grundutbildning av soldater, kommande värnplikt och planerade flygövningar. Och med start och landning av Hercules och Gripen i sikte ökar kravet på säkerhet.

Uppskattat när ÖB provade på frivilligverksamheten
Uppskattat när ÖB provade på frivilligverksamheten 13 juli201710:43 Södra skånska regementet (P 7)

Det var med spänd förväntan som elever och instruktörer på frivilligutbildningen på P 7 i Revingehed tog emot ÖB Micael Bydén. Saneringsövning, bandvagnskurs med provåkning och gott om tid till frågor och diskussioner stod på schemat.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Malistyrkan i SR P1 Morgon

Malibloggen – 24 juli 2017 kl 13:30

Hör förbandschef Teddy Larsson berätta om läget i Mali i Sveriges Radio P1 Morgon. Det är ett av Sveriges Radios mest populära program och når ut till omkring 750 000 lyssnare. Du kan lyssna på inslaget här. /Pelle PIO

Välkommen till Villa Villekulla

Afghanistanbloggen – 23 juli 2017 kl 13:19

Villa Villekulla syns på flera av våra blogginlägg men oftast i bakgrunden. Dags att låta Villa Villekulla spela huvudrollen… Från början var Villa Villekulla en Nordisk samlingsplats här på Camp Marmal. I samband med att övriga nordiska länderna har minskat alternativt avslutat sina åtagande här i

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.