Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Starkare tillsammans
Starkare tillsammans 13 oktober201721:16 Norrbottens flygflottilj

Samarbetet med Finland är av särskild vikt. Det fördjupade samarbetet stärker nationell förmåga i respektive land och skapar ökad säkerhet i närområdet. – I grunden har vi samma filosofi. Vi löser uppdragen på lite olika sätt, det är nyanser som skiljer oss åt, säger Anders Gustafsson, divisionschef för 212:e stridsflygdivisionen.

”Ett bra sätt att inte tappa skärpan”
”Ett bra sätt att inte tappa skärpan” 13 oktober201711:13 Mali

Stabspersonal från Sverige har varit på plats i Timbuktu i Mali på camp Nobel sedan 2014. Göta Ingenjörregemente byggde campen 2014 och Försvarsmakten har sedan dess bidragit till stabiliseringsinsatser i området via FN-ledda Minusma (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission...

Konsten att lära dig själv att lära andra
Konsten att lära dig själv att lära andra 13 oktober201710:10 Göta ingenjörregemente

I måndags började gruppchefsskolan på ingenjörregementet i Eksjö. Av de 29 eleverna är ungefär hälften heltidsanställda soldater och hälften rekryter. Rekryterna ryckte in i juli för att genomföra elva månaders grundutbildning.

700 lämnade vardagen
700 lämnade vardagen 10 oktober201717:36 Aurora 17

De var 700 soldater som övade under Rikshemvärnschefens insatsövning, som var en del av Aurora 17. Svenska, danska och norska hemvärnssoldater samövade på för många ett nytt och spännande sätt. Alla delar övades i en komplex övningsvecka med hundekipage, stridsbåtar och tagande av öar i Karlskrona...

Senaste nyheter
Armétaktiskt rätt
Armétaktiskt rätt 17 oktober201717:55 Markstridsskolan

Måndagen den 16 oktober ryckte 56 löjtnanter in på Markstridsskolan för att gå den nivåhöjande utbildningen Taktisk kurs armén, TaK A. Första utbildningsdagen är alltid speciell, den är ofta full av förväntan, nya bekantskaper och nya målsättningar, det är första dagen på en ny del av...

Motståndet: ”Svensk-finska styrkor starka”
Motståndet: ”Svensk-finska styrkor starka” 13 oktober201719:32 Norrbottens flygflottilj

I ett höstregnigt Luleå lyfter ett antal Jas 39 Gripen från F 21 i östlig riktning. Bara efter några sekunder befinner de sig ovanför Bottenviken. Någonstans över det glittrande vattnet möter de upp finska F-18 Hornets. Ordern? Försöka nå de mål som övningsledningen gett order om.

Vi ska göra det tillsammans
Vi ska göra det tillsammans 13 oktober201712:03 Militärregion Nord

Sedan några år har militärregion nord årligen bjudit in representanter för regionala myndigheter till en Totalförsvarsdag. I år har militärregionen och länsstyrelserna i de fyra nordliga länen tillsammans planerat två Totalförsvarsdagar i Umeå, som lockade drygt 120 deltagare från samtliga regionala...

Pansarbasker på
Pansarbasker på 12 oktober201716:04 Skaraborgs regemente

Blod, svett och tårar. Rekryterna på Skaraborgs regemente har under de senaste två veckorna genomfört sin svåraste prövning hittills – övningen Aldrig ge upp. Nu har de förtjänat att tituleras soldater och är väl rustade att ta sig an den kommande befattningsutbildningen.

Två fall av brott mot tillträdesförordningen 10 oktober201715:29 Högkvarteret

Den 25 september genomförde ett amerikanskt signalspaningsflygplan flygning i Östersjön. Flygplanet passerade in på svenskt territorium men passerade ut igen efter att flygplanet av flygtrafikledningen uppmärksammats på att det saknade...

Välbesökt när Bodens garnison öppnade grindarna
Välbesökt när Bodens garnison öppnade grindarna 8 oktober201707:30 Bodens garnison

Försvarsmakten är en del av samhället och för oss är det viktigt att visa vilka vi är och vad vi arbetar med. Ett sätt att göra det på är att bjuda in anhöriga och allmänhet att komma till vårt område för att träffa våra medarbetare och ta del av vår verksamhet. Och det var många som hörsammade...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Minnesceremoni

Afghanistanbloggen – 17 oktober 2017 kl 14:27

Igår samlades FS 33 på minnesplatsen på camp Marmal för att hedra minnet av sergeant Kenneth Wallin, som den 16 oktober 2010 fick betala det yttersta priset för sin insats för fred och andra människors trygghet och säkerhet. 7 år passerat men vi minns fortfarande. Ceremonin bestod av

Se inslagen om Malistyrkan på TV4 Play

Malibloggen – 17 oktober 2017 kl 11:51

Nu ligger inslag om Malistyrkan på TV4 Play. Inslag från Nyheternas 22-sändning måndag 16 oktober "Blodig fredsprocess svenskarnas vardag" hittar du här. Inslag från Nyhetsmorgon tisdag 17 oktober "Dödlig insats i Mali" hittar du här. Ytterligare inslag från Mali kommer att visas i kommande

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.