Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Fler Archer till Försvarsmakten
Fler Archer till Försvarsmakten 20 september201609:17 Högkvarteret

Regeringen har i sin höständringsbudget föreslagit att tillföra 24 artilleripjässystem Archer till Försvarsmaktens förbandsreserv. Det rör sig om de pjäser som ursprungligen var avsedda för Norge.

Ny verklighet kräver nya avtal
Ny verklighet kräver nya avtal 23 september201611:59 Högkvarteret

I flera år har fackliga förhandlingar pågått om förändringar i kollektivavtal, utan att nå framgång. Under tiden har omvärldsläget försämrats och kraven på svensk försvarsförmåga har ökat. − Försvarsmakten har i dag sagt upp två kollektivavtal för att komma vidare i förhandlingarna. Vi måste ha...

Många sökande till nya grundutbildningen
Många sökande till nya grundutbildningen 21 september201609:11 Livgardet

Ett oväntat stort antal personer har sökt till den nya militära grundutbildningen på Livgardet. Nu går det att ansöka till nästa utbildningsomgång redan idag. – Det är verkligen kul, jag rekommenderar alla som är intresserade att söka, säger Monique Latifi som påbörjade sin grundutbildning på...

Söder om floden Niger
Söder om floden Niger 15 september201615:30 Mali

Vi tar oss söderut och korsar Niger. Morgnarna bjuder liksom kvällarna på en högst spektakulär himmel när den glödande solen bryter horisonten. Det regnade nyligen, och den annars torra marken har blivit till lera.

Senaste nyheter
Prenumerera
Från kontaminerad till sanerad
Från kontaminerad till sanerad 25 september201616:03 Totalförsvarets skyddscentrum

Att tvingas använda all sin förmåga. Att prova sin organisation och sin utrustning med komplexa uppgifter och stor volym. – Utmanande tankar att tänka” sa övningsledaren major Rolf Sundin.

Övergiven väska
Övergiven väska 25 september201611:25 Reccex 2016

Den stod övergiven i en av hallarna på Umeå flygplats. Övningen gick ut på att identifiera ett eventuellt hot från väskan och om så var fallet, neutralisera det. Den norska EOD-gruppen blev i övningen kallad till Umeå flygplats efter en händelse tidigare på dagen där man misstänkte att nervgas var...

400 elever besökte Skövde garnison
400 elever besökte Skövde garnison 24 september201614:49 Skövde garnison

Strax över 400 gymnasieelever och arbetssökande besökte Skövde garnison under fredagen för att få information om Försvarsmakten. Eleverna kom från gymnasieskolor i Skövde, Skara, Mariestad, Falköping och Borås.

Svenskt luftrum kränkt av norskt statsluftfartyg 24 september201613:30

Den 8 september flög ett norskt statsluftfartyg in på svenskt territorium utan tillstånd, vilket formellt sett betraktas som en kränkning.

Övning med skarpa ämnen
Övning med skarpa ämnen 23 september201617:06 Reccex 2016

Kemiska stridsmedel är farligt. För att lära sig att upptäcka, skydda sig och sanera kemiska stridsmedel är det viktigt att öva skarpt. Kompetens för att genomföra övning med skarpa preparat finns på Försvarsmaktens CBRN-banor. Personal från Försvarsmaktens alla CBRN-banor har sammanstrålat till...

Materielutställning inledde Reccex 2016
Materielutställning inledde Reccex 2016 23 september201613:26 Reccex 2016

I början av veckan transporterade sig deltagarna i övningen Reccex 2016 till Umeå. Långa sträckor och normala friktioner kunde ändå göra att övningsledaren, överste Jan Demarkesse, under förmiddagen den 21 september kunde förklara övningen inledd. Den första dagen lades på att lära känna varandra...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

De kom, de sågs, de spelade

Malibloggen – 24 september 2016 kl 10:00

Efter ett flertal spelningar håller fältartisterna nu på att packa ihop. Såväl personlig packning som all annan utrustning, med ljudanläggning och instrument, ska med. Under dagen är det många som passar på att tacka för att de kom och spelade för oss i Malistyrkan. Sångerskan Anna-Lena Björklund

Regn, blåst och egentillverkade bomber

Marinbloggen – 23 september 2016 kl 15:34

Under nästan två veckor har personal från 44.röjdykardivisonen deltagit i den multinationella övningen Northern Challenge på Island. I 9 grader, blåst och regn har de tillsammans med 240 deltagare fördelat på 14 nationer löst uppgifter inom området IEDD (Improvised Explosive Device Disposal),

På förekommen anledning

Försvarsmakten kommenterar – 20 september 2016 kl 18:00

De senaste dagarna har uppmärksamheten varit stor, från såväl media som allmänhet kring olovlig underrättelseverksamhet mot Försvarsmakten. Det kan upplevas som att det uppstått ett hastigt försämrat säkerhetsläge. Så är inte fallet. Det är därför viktigt i sammanhanget att påminna om att den

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen