Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Från en övning till nästa
Från en övning till nästa 22 september201706:03 Aurora 17

Den svensk-finska staben på stöd- och ledningsfartyget HMS Carlskrona startar idag sitt deltagande i Aurora 17 på allvar. Det är dock en stab som är rejält varm i kläderna då den redan varit igång i tio dygn under marinövningen Northern Coasts. Att en svensk-finsk stab nu leder svenska sjöstridskrafter i försvaret av landet är unikt.

Northern Coasts sammanfattas
Northern Coasts sammanfattas 22 september201703:45 Northern Coasts

Den stora marinövningen Northern Coasts 2017 är slut. Under tio dygn har 5000 soldater och sjömän övat krishantering i södra Östersjön. Nu lämnas stafettpinnen över till Finland som har att planera nästa års övning.

Kungligt intresse för Aurora 17 på Gotland
Kungligt intresse för Aurora 17 på Gotland 20 september201720:44 Aurora 17

Det blev många teknikfrågor och mycket utrymme för personliga samtal när kung Carl XVI Gustaf och prins Carl Philip besökte övning Aurora 17 på Gotland.

Logistiker, viktiga kuggar för att få övningen att flyta
Logistiker, viktiga kuggar för att få övningen att flyta 21 september201707:54 Northern Coasts

Just nu pågår den internationella övningen Northern Coasts, NOCO 17, i ett område kring Hanöbukten och runt Bornholm. Ett femtiotal fartyg deltar i övningen tillsammans med flyg och markförband. För att förbanden ska kunna lösa sina uppgifter krävs logistikstöd.

Senaste nyheter
Samarbete mellan gränserna
Samarbete mellan gränserna 21 september201720:10 Aurora 17

De första dygnen under övningen AURORA 17 har Kustbevakningens fartyg KBV033 deltagit. Deras huvudsakliga uppgift har varit att tillsammans med enheter ur marinen identifiera fartyg samt att eskortera transporter till Gotland.

Möt Försvarsmakten i Stockholm och på Gotland
Möt Försvarsmakten i Stockholm och på Gotland 21 september201708:35 Aurora 17

Den 23 och 24 september har du möjlighet att se hur vi försvarar Sverige. Lördagen den 23 september äger försvarsdagen i Visby rum på Visborgsslätt och den 24 september arrangerar Försvarsmakten en dag på Gärdet i Stockholm fylld av uppvisningar och aktiviteter. Träffa våra soldater och sjömän och...

Granatsprängning i Almedalsparken – polis och militär övade totalförsvar
Granatsprängning i Almedalsparken – polis och militär övade totalförsvar 20 september201719:13 Aurora 17

En handgranat hittas mitt i Almedalsparken i Visby, bland lekande barn och strosande gotlänningar. Militärpolisen är först där. De larmar i sin tur polisens nationella bombskydd som konstaterar att granaten är skarp och måste sprängas på plats. Detta var upptakten i ett scenario där Försvarsmakten...

Fortsatt genomförande av försvarsbeslutet
Fortsatt genomförande av försvarsbeslutet 20 september201714:20 Högkvarteret

Regeringens budgetproposition som presenterades idag följer de tidigare aviserade ekonomiska förstärkningarna till Försvarsmakten. I vilken omfattning resurserna möjliggör ett starkare försvar och möter Försvarsmaktens behov i närtid och på längre sikt ska nu analyseras.

Myndigheter samövar för att hantera farliga ämnen
Myndigheter samövar för att hantera farliga ämnen 20 september201713:10 Aurora 17

Under två dagar har 424:e CBRN-plutonen vid Försvarsmakten, nationella bombskyddet vid Polisen och enheten för avancerad indikering vid Räddningstjänsten Storgöteborg övat på att öka sin förmåga att hantera olyckor och kriser med CBRN. Det vill säga kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära...

Unikt tillfälle för luftvärnet att öva mot amerikanska attackhelikoptrar
Unikt tillfälle för luftvärnet att öva mot amerikanska attackhelikoptrar 20 september201711:39 Aurora 17

"Du följer målet med tumgreppet och avfyrar roboten med att att osäkra och trycka på knappen med spaken till höger om dig". Robotskytten Daniel Hansson visar handgripligt hur major Romanowski från amerikanska 12th Combat Aviation Brigade avfyrar det svenska robot 70-systemet.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

NOWODWOR 1655, ett namn som förpliktigar

Malibloggen – 21 september 2017 kl 22:12

I Mali har dagen ägnats åt högtidlighållandet av slaget vid NOWODWOR 1655. Dagen har bjudit på pompa och ståt med ceremoni och medaljering, men även idrottstävlan, god mat och umgänge, allt i bästa Dragonanda! Segernamnet NOWODWOR 1655 och Mali har kanske inte den självklaraste av kopplingar, men

NoCo17 -en lång sambandsplanering för att få ett fullgott samband

Marinbloggen – 20 september 2017 kl 10:35

En övning delas upp i 3 faser: planeringsfasen, genomförandefasen och utvärderingsfasen. Under planeringsfasen för övningen NoCo2017, har det ålagts Marinbasen att stötta OPR (Officer with Planing Responsibilites) med spetskompetens inom sambandstjänst. Marinbasen har delegerat den uppgiften till

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.