Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
ÖBx6: Bara kungen saknades
ÖBx6: Bara kungen saknades 20 juli201709:07 Högkvarteret

24 stjärnor. Sex herrar. Ett unikt möte. ÖB Micael Bydén mötte tidigare i år sina fem företrädare.

Sverige har återigen militär personal i Västsahara
Sverige har återigen militär personal i Västsahara 18 juli201714:01 Västsahara

Sverige har återigen militär personal i FN:s mission i Västsahara, Minurso. Från den 21 juli tjänstgör fyra svenska officerare i missionen.

Specialister färdigutbildade i Villingsberg
Specialister färdigutbildade i Villingsberg 18 juli201715:09 Hemvärnet

På två veckor ska deltagarna i Försvarsutbildarnas grundkurs för frivilligpersonal i Villingsberg utvecklas från noll kunskaper till att åtminstone i grova drag veta hur man ska göra om man utsätts för beskjutning. Man ska också kunna ingå i en grupp för att ta sig fram i terrängen och lösa en...

Ledningscentralen på Camp Nobel - förbandets hjärta
Ledningscentralen på Camp Nobel - förbandets hjärta 13 juli201707:35 Mali

Den militära ledningscentralen på Camp Nobel i Timbuktu har kontakt med samtliga olika enheter och förmågor som tillsammans utgör den svenska FN-styrkan i Mali. Och det är också härifrån som alla insatser koordineras och leds. – Ledningscentralen är bemannad dygnet runt, vi vet var samtliga svenska...

Senaste nyheter
Boden Cruising – en del av flygdagen
Boden Cruising – en del av flygdagen 20 juli201713:38 Försvarsmaktens huvudflygdag

Som en del av flygdagen kommer Boden Cruising att närvara. Från 10:00 till och med 15:30 kommer de vara uppställda med sina veteranbilar. – Det ska bli jätteroligt, säger medarrangören och musikikonen Stefan Gunnarsson.

Halkbana och orientering med bandvagn
Halkbana och orientering med bandvagn 14 juli201712:47 Hemvärnet

Utbildningen för bandvagnsförare är omfattande och innehåller körning på olika underlag, från asfalterad väg till rena terrängen med både skog och myrmark.

Ökad bevakning för ökad flygsäkerhet
Ökad bevakning för ökad flygsäkerhet 14 juli201708:15 Skaraborgs flygflottilj (F 7)

Den militära verksamheten vid Råda flygbas ökar kontinuerligt med grundutbildning av soldater, kommande värnplikt och planerade flygövningar. Och med start och landning av Hercules och Gripen i sikte ökar kravet på säkerhet.

Uppskattat när ÖB provade på frivilligverksamheten
Uppskattat när ÖB provade på frivilligverksamheten 13 juli201710:43 Södra skånska regementet (P 7)

Det var med spänd förväntan som elever och instruktörer på frivilligutbildningen på P 7 i Revingehed tog emot ÖB Micael Bydén. Saneringsövning, bandvagnskurs med provåkning och gott om tid till frågor och diskussioner stod på schemat.

Ibland bryts vardagen av annorlunda besök
Ibland bryts vardagen av annorlunda besök 12 juli201709:01 NNSC - Sydkorea

En av många viktiga uppgifter för Neutral Nations Supervisory Commission (NNSC) i Sydkorea är att motta besök och informera om kommissionens roll och arbete. Men nyligen kom det ett annorlunda besök. Det var de numera vuxna barnen och barnbarnen till den förre NNSC-kommendanten Allan Jönsson.

”Tufft och roligt”
”Tufft och roligt” 11 juli201715:25 Norrbottens flygflottilj

Juli månad och semestertider för många, men på Norrbottens flygflottilj, F 21, är det fullt av frivilligverksamhet. I år genomför Flygvapenfrivilliga tillsammans med Frivilliga flygkåren, med stöd av Försvarsmakten, vuxen- och ungdomskurser.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Malistyrkan i morgonsoffan

Malibloggen – 21 juli 2017 kl 11:58

På måndag den 24 juli kommer Teddy Larsson, chef för Mali-styrkan, att medverka i direktsändning i SVT:s "Godmorron Sverige". Under sändningen kommer han att ge sin syn på det aktuella läget och på hur det svenska förbandet upplever det är att arbeta för fred under FN-flagg i Mali. Det är med andra

Leaveavlösare på plats

Afghanistanbloggen – 17 juli 2017 kl 13:32

Till vardags så tjänstgör jag på försvarshälsan i Halmstad som sjuksköterska och jag har fått förmånen att åka ner till FS33 som leaveavlösare. Det ska under insatsen finnas en svensk sjuksköterska tillgänglig på plats. Jag kommer att åka ner en gång till under FS33 insatstid. Hur känns det då att

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.