Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Övar för att stärka markstridskrafterna
Övar för att stärka markstridskrafterna 23 maj201716:39 Våreld

En stor del av arméns förband samlas i Skåne under en vecka. De ska öva tillsammans för att fortsätta stärka markstridskrafternas förmåga. – Våra politiker och försvarsmaktsledningen har varit tydliga med att vi ska leverera ökad operativ effekt för att stärka tröskeleffekten. Att öva de ingående delarna i armén i en gemensam övning skapar starkare helhet. Vi bidrar till utvecklad brigadförmåga, säger Bengt Alexandersson, övningsledare och chef på Skaraborgs regemente som planerat övningen.

ÖB:s fältövning i strategiskt område
ÖB:s fältövning i strategiskt område 19 maj201708:00 Överbefälhavaren

Varje år bjuder överbefälhavare Micael Bydén in chefer från ett stort antal samarbetsmyndigheter till en chefsfältövning. Årets övning har det väpnade angreppet som tema och platsen är militärstrategiskt viktig; norra Sverige, en del av Nordkalotten och Arktis. Ett 60-tal personer från...

Försvarsmakten mötte VM-hjältarna
Försvarsmakten mötte VM-hjältarna 22 maj201716:16 Högkvarteret

Herrlandslaget i ishockey som igår vann VM-guld i Köln landade i Sverige på måndagseftermiddagen. VM-hjältarna möttes vid den svenska gränsen av två Jas Gripen från Försvarsmakten som sedan eskorterade landslaget till Arlanda.

Nya soldater till krigsförbanden
Nya soldater till krigsförbanden 22 maj201710:18 Bodens garnison

De ryckte in för nio respektive elva månader sedan och nu avslutas grundutbildningen 2016-2017 vid de två förbanden i Bodens garnison. – Det har varit en tuff, lärorik och bra utbildning. Nu ska jag börja studera, men jag kommer inte att släppa det militära, jag fortsätter som deltidstjänstgörande...

Senaste nyheter
Upp till bevis
Upp till bevis 25 maj201715:50 Gotland

Under ett antal dagar är det upp till bevis för Luftvärnsregementets rekryter. I slutet av förra året inleddes den särskilda befattningsutbildningen för ett antal rekryter. I dessa dagar genomförs ”examen” i form av en slutövning som ska leda till att rekryterna erbjuds anställning som soldater och...

Leverans av kunglig present
Leverans av kunglig present 24 maj201716:43 Sjöstridsskolan

Vid uppvaktningen av Carl XVI Gustaf på hans 70-årsdag i fjol tog Försvarsmakten tillsammans med Scouterna ett initiativ till att träna unga ledare i hållbart ledarskap för en bättre värld.

Sveriges nordligaste hemvärnsbataljon visar upp sig
Sveriges nordligaste hemvärnsbataljon visar upp sig 23 maj201720:47 Lapplandsjägarbataljonen

Förra veckan ryckte 136 soldater och befäl in till Lapplandsjägarbataljonens årliga krigsförbandsövning i Kiruna, Gällivare och Pajala. Övningsområdena placerades strategiskt på platser där bataljonen gjordes mer synlig för allmänheten till skillnad från tidigare övningar.

Bomber och granater vilken repetitionsutbildning!
Bomber och granater vilken repetitionsutbildning! 18 maj201713:24 Södra skånska regementet

Tidigare i maj samlades drygt 30 före detta värnpliktiga från P 7:s granatkastarpluton för att genomföra en tio dagars repetitionsutbildning som kom att präglas av bland annat fältliv, kära återseenden och goda resultat.

Framtidens plutonchefer och instruktörer
Framtidens plutonchefer och instruktörer 18 maj201712:55 Arméns jägarbataljon

Den tre månader långa förberedande kursen för blivande officersaspiranter är nu inne på sin fjärde vecka på jägarbataljonen i Arvidsjaur. Fyra av de sju eleverna har sökt och blivit antagna till specialistofficersutbildningen och tre elever har sökt till officersprogrammet och väntar nu på sina...

Fältartisterna underhåller för första gången på den koreanska halvön
Fältartisterna underhåller för första gången på den koreanska halvön 17 maj201713:09 Sydkorea - NNSC

− Så professionella, så trevliga, så bra, säger Anders Stach som inom delegationen haft huvudansvaret för fältartisternas en vecka långa vistelse i Sydkorea.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Skjutträning på schemat

Afghanistanbloggen – 26 maj 2017 kl 14:18

  Mer två veckor har nu passerat och tiden har gått i en rasande fart där mycket har hunnits med. Att vänja sig vid värmen och ta in alla intryck nu i början gör att vi alla somnar fort om kvällarna. Den första tiden har förutom själva överlämningen från FS 32 bestått av olika

Rekord på Camp Nobel

Malibloggen – 25 maj 2017 kl 17:05

Träning och tävling är ett populärt tidsfördriv på Camp Nobel. Under den senaste tiden har det varit en rekordvecka samt avgörande i den omfattande pingisturnéringen. Rekordveckan var en vecka då möjligheten fanns att ta personligt rekord i styrkelyftningsgrenar som marklyft, bänkress och knäböj.

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.