Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Utvalda nyheter
Värdefull samövning på Östersjön
Värdefull samövning på Östersjön 13 februari201710:23 Tredje sjöstridsflottiljen

När en nations örlogsfartyg passerar en annan nation tar man ofta tillfället i akt öva tillsammans. En sådan övning kan ses som en artighet mellan nationerna, men utgör också en viktig del i att samöva sina militära enheter med andras. Dessa samövningar duggar nu tätt. För någon vecka sedan övade korvetten HMS Nyköping med en fransk jagare. För ett par veckor sedan blev det klart att HMS Härnösand skulle öva med den amerikanska kryssaren USS Hue City under dess vistelse i södra Östersjön. Planering av övningarna började direkt mellan fartygen och man kom överens om ett upplägg

Försvarsmakten åter i Centralafrikanska republiken
Försvarsmakten åter i Centralafrikanska republiken 13 februari201715:18 Centralafrikanska republiken

Sedan slutet på januari har Försvarsmakten återigen ett engagemang med svensk militär personal på plats i centralafrikanska republiken. Det svenska bidraget ingår i en EU-ledd insats som går under namnet EUTM RCA (European Union Training Mission République centrafricaine).

Tillsammans är vi starkast
Tillsammans är vi starkast 9 februari201713:10 Gotland

Två starka regementen blir ännu starkare när de under en period bedriver verksamhet gemensamt på Gotland. Delar ur Livgardet och Skaraborgs regemente är nu på plats och de kommer att öva för att tillsammans utveckla markstridsförmågan.

Transportsoldat med ökad kompetens
Transportsoldat med ökad kompetens 7 februari201710:58 Trängregementet

Underhålltransportpluton hade ett bra år förra året. Under större delen av hösten var plutonen på Karstorp kompani fullt upptagna med att genomföra transporter. Dessutom fick de möjlighet att ta CE-körkort, en ny utbildning som gjort att de kan genomföra transporter som inte varit möjligt tidigare.

Senaste nyheter
Prenumerera
Veterandagen 29 maj 2017
Veterandagen 29 maj 2017 17 februari201713:40 Försvarsmaktens veteranenhet

Planering av årets veterandag som genomförs måndag den 29 maj har inletts och leds av Försvarsmaktens veteranenhet. En lång rad av leverantörer, samarbetsorganisationer, myndigheter och försvarsmaktspersonal bidrar till genomförandet. Februari och mars innebär en intensiv period av planering,...

Vinterförsök med ny flytbro
Vinterförsök med ny flytbro 17 februari201711:09 Göta ingenjörregemente

Att bygga broar är en av ingenjörförbandens uppgifter. Snabbt, överallt, oavsett förhållanden. Därför har delar ur Göta ingenjörregemente förflyttat sig 125 mil norrut till Boden för att göra vinterförsök med ett det nya brosystemet Däcksbro 300.

Dykstation Torne hamn – svarar upp till förväntningarna
Dykstation Torne hamn – svarar upp till förväntningarna 17 februari201707:43 Försvarsmaktens vinterenhet

Försvarsmaktens vinterenhet byggde under föregående helg upp en dykstation på Torne träsk i Torne hamn i närheten av Björkliden i Kirunafjällen. – För första gången har vi i Försvarsmaktens regi byggt upp en dykstation här uppe på Torne träsk. Vi har genomfört en prov- och försöksvecka med...

Logistikkompaniet ute i kylan
Logistikkompaniet ute i kylan 16 februari201716:24 Marinbasen

Logistik ska kunna levereras i alla väderförhållanden och under alla årstider. Därför var det marina logistikkompaniets andra logistikstödpluton tillsammans med 43:e underhållsenheten ur Fjärde sjöstridsflottiljen uppe i Älvdalen för vinterutbildning i februari.

Underrättelsearbete i extrema miljöer
Underrättelsearbete i extrema miljöer 15 februari201711:07 Mali

Långa patruller, eller Long Range Recce Patrols, är ett sätt för den svenska Mali-styrkan att nå längre ut och träffa människor i byar där varken svenska enheter eller andra FN-förband varit förut. Syftet är att samla in information för att bättre förstå utvecklingen i området.

Erkänsla för rikets försvar
Erkänsla för rikets försvar 11 februari201717:38 Amfibieregementet

Onsdagen den 8 februari tog 17:e amfibiebevakningsbåtskompaniet över högvakten vid Stockholms slott. I dag, framför hundratals anhöriga, turister och övriga besökare fick nio soldater ta emot tjänstgöringsmedaljen för rikets försvar från chefen för Amfibieregementet, överste Peder Ohlsson.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Bordtennisbonanza i Timbuktu

Malibloggen – 18 februari 2017 kl 10:57

Även de små sakerna i vardagen förtjänar att bli uppmärksammade. Till exempel när det dyker upp ny och efterlängtad  idrottsutrustning i Mali - adresserad till den svenska styrkan i Timbuktu. På den ena kortsidan av vårt gym finns det ett pingisbord som är populärt att använda. Några gamla racketar

Avbytarna värmer upp

Afghanistanbloggen – 16 februari 2017 kl 11:06

Knappt har FS 32 kommit in i matchen, gjort sig hemmastadda och börjat leverera effekt så är det dags för avbytarna att göra sig redo! Denna gången är det FS33 som gör ett inlägg på bloggen. Vi vill egentligen bara berätta att vi finns, att vi har startat våra förberedelser och att tiden kommer

Gärna skön men framförallt säker

Försvarsmakten kommenterar – 15 februari 2017 kl 11:05

I onsdagens Expressen kan man läsa en artikel från Mali där några soldater ger uttryck för missnöje kopplat till sin personliga utrustning. Att våra soldater vill ha den allra bästa utrustningen är naturligt - de verkar i en riskfylld miljö i ett ytterst påfrestande klimat. Men som myndighet och

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.