Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
En insats, många uppgifter
En insats, många uppgifter 18 oktober201714:13 ME05

Sju veckor har redan gått sedan Sverige skickade en styrka för att för att eskortera fartyg från World Food Programme och African Union Mission In Somalia med förnödenheter till nödställda i Somalia. Ingen tid går till spillo och som en del i operation Atalanta hjälper styrkan till med att utbilda och bygga upp landets kustbevakningsförmåga.

Sjöminor försvårar för en angripare
Sjöminor försvårar för en angripare 20 oktober201711:00 Tredje sjöstridsflottiljen

Besättningarna på stridsfartygen är inne i en intensiv övningsperiod där fokus ligger på den egna striden, att kunna hantera sina sensorer och vapen på bästa sätt. En del i övningen är att fälla minor, något som bland annat besättningarna på HMS Vinga och HMS Sturkö genomförde i veckan.

Starkare tillsammans
Starkare tillsammans 13 oktober201721:16 Norrbottens flygflottilj

Samarbetet med Finland är av särskild vikt. Det fördjupade samarbetet stärker nationell förmåga i respektive land och skapar ökad säkerhet i närområdet. – I grunden har vi samma filosofi. Vi löser uppdragen på lite olika sätt, det är nyanser som skiljer oss åt, säger Anders Gustafsson,...

”Ett bra sätt att inte tappa skärpan”
”Ett bra sätt att inte tappa skärpan” 13 oktober201711:13 Mali

Stabspersonal från Sverige har varit på plats i Timbuktu i Mali på camp Nobel sedan 2014. Göta Ingenjörregemente byggde campen 2014 och Försvarsmakten har sedan dess bidragit till stabiliseringsinsatser i området via FN-ledda Minusma (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission...

Senaste nyheter
”Välkomna hem efter ert viktiga uppdrag i Mali”
”Välkomna hem efter ert viktiga uppdrag i Mali” 20 oktober201712:25 Mali

Ännu en insats i Mali är avslutad för en av röjdykardivisionens EOD-grupper. Röjdykarna jobbar bland annat med att lokalisera och röja sjöminor och ammunitionseffekter i svenska och internationella vatten.

Armétaktiskt rätt
Armétaktiskt rätt 17 oktober201717:55 Markstridsskolan

Måndagen den 16 oktober ryckte 56 löjtnanter in på Markstridsskolan för att gå den nivåhöjande utbildningen Taktisk kurs armén, Tak A. Första utbildningsdagen är alltid speciell, den är ofta full av förväntan, nya bekantskaper och nya målsättningar, det är första dagen på en ny del av...

Motståndet: ”Svensk-finska styrkor starka”
Motståndet: ”Svensk-finska styrkor starka” 13 oktober201719:32 Norrbottens flygflottilj

I ett höstregnigt Luleå lyfter ett antal Jas 39 Gripen från F 21 i östlig riktning. Bara efter några sekunder befinner de sig ovanför Bottenviken. Någonstans över det glittrande vattnet möter de upp finska F-18 Hornets. Ordern? Försöka nå de mål som övningsledningen gett order om.

Vi ska göra det tillsammans
Vi ska göra det tillsammans 13 oktober201712:03 Militärregion Nord

Sedan några år har militärregion nord årligen bjudit in representanter för regionala myndigheter till en Totalförsvarsdag. I år har militärregionen och länsstyrelserna i de fyra nordliga länen tillsammans planerat två Totalförsvarsdagar i Umeå, som lockade drygt 120 deltagare från samtliga regionala...

Konsten att lära dig själv att lära andra
Konsten att lära dig själv att lära andra 13 oktober201710:10 Göta ingenjörregemente

I måndags började gruppchefsskolan på ingenjörregementet i Eksjö. Av de 29 eleverna är ungefär hälften heltidsanställda soldater och hälften rekryter. Rekryterna ryckte in i juli för att genomföra elva månaders grundutbildning.

Pansarbasker på
Pansarbasker på 12 oktober201716:04 Skaraborgs regemente

Blod, svett och tårar. Rekryterna på Skaraborgs regemente har under de senaste två veckorna genomfört sin svåraste prövning hittills – övningen Aldrig ge upp. Nu har de förtjänat att tituleras soldater och är väl rustade att ta sig an den kommande befattningsutbildningen.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Del 1: Flygplatsen i Bamako

Malibloggen – 20 oktober 2017 kl 18:18

Många av dem som tjänstgör i Malisstyrkan har spenderat en del tid på flygplatsen i Bamako när de väntar på anslutande flyg. Ofta sker det i samband med leave-resor. Här kommer ett bildspel från veckans långa resa från Sverige till Timbuktu. Det blev en hel del väntan i Bamako och många passade på

Nu är snart sommaren över även för oss

Afghanistanbloggen – 20 oktober 2017 kl 13:12

Visst har vi haft det varmt här i sommar men det har varit en relativt kall sommar med afghanska mått mätt. Vi njuter nu troligen av de sista dagarna med sommarvärme här på Camp Marmal. I tisdags orkade kvicksilvret upp till dryga 30 grader och prognosen för de kommande dagarna visade att hösten var

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.