Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Så högt du kan komma - därför ger ACE dubbel effekt
Så högt du kan komma - därför ger ACE dubbel effekt 27 juli201708:03 Högkvarteret

90 plan i luften samtidigt, från elva länder. Gäster från Schweiz, Nederländerna, Tyskland, Norge och USA. Arctic Challenge Excercise (ACE) blir bara större och viktigare. – Målet är att ACE blir en så kallad Flag-liknande övning, men redan i dag slår vi två flugor i en smäll, säger biträdande övningsledaren Carl-Johan Edström.

ÖB: ”Ingen påtaglig påverkan på vår samlade operativa förmåga”
ÖB: ”Ingen påtaglig påverkan på vår samlade operativa förmåga” 25 juli201711:33 Högkvarteret

ÖB general Micael Bydéns anförande rörande Transportstyrelsen vid pressträff i Rosenbad den 24 juli 2017.

Förväntansfulla rekryter påbörjar militär grundutbildning
Förväntansfulla rekryter påbörjar militär grundutbildning 24 juli201715:56 Skaraborgs regemente, Livregementets husarer

Förväntansfulla och lite lätt nervösa. Runt om i landet rycker idag hundratals nya rekryter in till Försvarsmakten. – Det är nervöst på ett bra sätt. Jag har höga förväntningar och det ska bli spännande att sätta igång, säger Jennifer Millner, som rycker in på Skaraborgs regemente (P 4).

Underrättelsesektionen i Mali - förbandets hjärna
Underrättelsesektionen i Mali - förbandets hjärna 21 juli201714:59 Mali

Underrättelsetjänst är en mytomspunnen förmåga som inte minst har skildrats vid otaliga tillfällen i både film och litteratur. För det svenska underrättelseförbandet i Mali, som verkar under FN-flagg, är tillvaron inte så glamourös.

Senaste nyheter
Uti vår skärgård
Uti vår skärgård 25 juli201716:03 Amfibieregementet

Sveriges skärgårdar är en fantastisk plats som lockar miljontals besökare varje år. Under 2016 uppskattade Skärgårdsstiftelsen att inte mindre än 373 750 personer besökte någon av platserna i Stockholms skärgård – och de är bara de i egen båt. För att du ska kunna ha en så bra tid i skärgården som...

Tusentals karriärsmöjligheter
Tusentals karriärsmöjligheter 25 juli201709:00 Försvarsmaktens huvudflygdag

Norrbottens flygflottilj, F 21, är Sveriges nordligaste flygflottilj med huvudsäte på Kallaxheden, utanför Luleå. Den 26 augusti anordnar vi Försvarsmaktens huvudflygdag.

FÖRTYDLIGANDE AVSEENDE IT-INCIDENTEN VID TRANSPORTSTYRELSEN 22 juli201719:06 Högkvarteret

Av den text som Försvarsmakten publicerade i går kunde det tolkas som att Försvarsmakten inte fått kännedom om eventuella informationsförluster vid Transportstyrelsen. Försvarsmakten har genom Säkerhetspolisen (SÄPO) fått information inom ramen för den förundersökning som SÄPO gjort. I samband med...

Angående IT-incidenten vid Transportstyrelsen 21 juli201715:40 Högkvarteret

De senaste dagarna har det varit stor uppmärksamhet kring Transportstyrelsens hantering av sekretessbelagd information. Det är aldrig bra när information som omfattas av sekretess kommer på avvägar.

Boden Cruising – en del av flygdagen
Boden Cruising – en del av flygdagen 20 juli201713:38 Försvarsmaktens huvudflygdag

Som en del av flygdagen kommer Boden Cruising att närvara. Från 10:00 till och med 15:30 kommer de vara uppställda med sina veteranbilar. – Det ska bli jätteroligt, säger medarrangören och musikikonen Stefan Gunnarsson.

ÖBx6: Bara kungen saknades
ÖBx6: Bara kungen saknades 20 juli201709:07 Högkvarteret

24 stjärnor. Sex herrar. Ett unikt möte. ÖB Micael Bydén mötte tidigare i år sina fem företrädare.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Logistiksektionen vid Malistyrkan

Malibloggen – 27 juli 2017 kl 10:59

Hur försörjer man ett militärt förband i mitten av Västafrika? Svaren finns för det mesta hos Malistyrkans logistiksektion, sektion 4, eller helt enkelt S4 som vi säger i dagligt tal. Arbetet vid sektionen består till stor del av planering och funktionsstyrning av logistiken vid Malistyrkan.

När är det varmt?

Afghanistanbloggen – 27 juli 2017 kl 08:47

Att sommaren är varm här tror jag har framgått sedan tidigare men när är det ”varmt” på riktigt? Johan, Tom och jag pratade lite om det igår och enades kring ett par påstående. Det är varmt på riktigt när: du sitter ute och ditt kaffe aldrig svalnar du går in i ett rum med 26ºC…

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.