Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Utvalda nyheter
De får dra det tunga lasset
De får dra det tunga lasset 24 mars201707:00 Vintersol 2017

Under Vintersol 2017 ska hundratals stridsfordon och stridsvagnar transporteras på vägar genom Norr- och Västerbotten. Bland annat från de förberedande övningarna på Tåme- och Bodens södra skjutfält upp till Jokkmokksområdet där striderna på civil mark tar sin början.

Bakom fiendens linjer
Bakom fiendens linjer 24 mars201711:05 Livregementets husarer

Under tre dagar övar fallskärmsjägar- och underrättelseskvadron spaning och bekämpning i skogsterrängen utanför Karlsborg. Inlyfta med helikopter i skydd av nattens mörker ska soldaterna störa och slå ut viktiga mål bakom fiendens linjer.

Ödmjukhet är en förutsättning för att bli bättre
Ödmjukhet är en förutsättning för att bli bättre 17 mars201715:21 Tredje sjöstridsflottiljen

En fartygschef ansvarar för ett samhälle i miniatyr. Ombord finns en mängd olika funktioner, tekniska system och inte minst personal som ska fås att jobba effektivt ihop under svåra förhållanden. Chefen har sällan någon att fråga utan får ibland ta snabba beslut baserade på sitt eget omdöme. Därför...

Chatt med stridsfordonsföraren Agnes
Chatt med stridsfordonsföraren Agnes 24 mars201709:47 Livgardet

För första gången någonsin arrangerar ett förband en chatt på Försvarsmaktens webbsida. Och först ut blir Livgardet med stridsfordonsföraren Agnes som just nu genomför sin grundutbildning.

Senaste nyheter
Prenumerera
En fungerande sjukvårdskedja ställer krav
En fungerande sjukvårdskedja ställer krav 25 mars201721:14 Vintersol 2017

En soldat har gått på en minladdning och fått splitterskador över en stor del av kroppen. Soldaten är gruppchef på en av pjäskompaniets ledningsvagnar. Hans stridsparskamrat, som är i chock av händelsen, springer tillbaka till sina kamrater för att hämta hjälp.

De värderar vinterförmågan
De värderar vinterförmågan 25 mars201718:41 Vintersol 2017

Under övning Vintersol kontrollerar Försvarsmaktens vinterenhet hur det står till med förbandens vinterförmåga. Arbetet är en del av ett projekt som syftar till att ta fram en strukturerad mall för att värdera vinterförmåga. – Arbetet inleddes redan under Cold Response förra året, men det är första...

Tankat, laddat och klart för strid
Tankat, laddat och klart för strid 25 mars201709:49 Vintersol 2017

Nu börjar övningen Vintersol ta fart på allvar, under de senaste dagarna har förbanden transporterats upp till övningsområdet utanför Jokkmokk. – Nu har vi alla på plats och förberedelserna inför anfallet ner mot Boden är i full gång, idag har alla fått ammunition, drivmedel och annat för att...

Redo för tjänst vid jägarbataljonen
Redo för tjänst vid jägarbataljonen 24 mars201719:39 Arméns jägarbataljon

Fredagen den 24 mars avslutade 34 soldater sin grundutbildning vid jägarbataljonen i Arvidsjaur. De allra flesta påbörjar anställning som hel- eller deltidstjänstgörande soldater vid bataljonen på måndag morgon. – Att jobba inom det militära har alltid varit min dröm, sen har jag hört så gott om...

Japansk amiral på Berga
Japansk amiral på Berga 24 mars201716:39 Berga

Den japanska överbefälhavaren, amiral Katsutoshi Kawano besökte Sverige under den gångna veckan. Förutom besök på ambassader och departement fick den japanska överbefälhavaren möjlighet att besöka några av Försvarsmaktens förband. Under torsdagen den 23 mars besökte överbefälhavaren...

Rekryter med koll på radarn
Rekryter med koll på radarn 23 mars201715:23 Vintersol 2017

För Artilleriregementet är övningen Vintersol inne på sin tredje dag. På ett berg i utkanten av Boden har artilleribataljonens radarpluton grupperat. Radargrupperna har till uppgift att lokalisera fiendens artilleri och varna egna enheter för inkommande granater.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Svenska Dagbladet på besök i Mali

Malibloggen – 25 mars 2017 kl 10:09

Tidigare i år hade den svenska styrkan i Mali besök av två frilansjournalister från Sverige. Nu har ett av deras reportage publicerats på Svenska Dagbladets webbplats. Följ med i text och bild på en patrull genom Timbuktu, och lär dig mer om livet på Camp Nobel. Du hittar artikeln här. Missa heller

Träna, assistera och ge råd till afghanska arméofficerare

Afghanistanbloggen – 20 mars 2017 kl 13:07

Att logistiken fungerar är viktigt både för den dagliga verksamheten inne på Afghan National Army’s (ANA) baser och för att operationerna ska bli framgångsrika. En internationell grupp bestående av sju officerare från olika nationer har till uppgift att träna, assistera och ge råd 209:e Kårens

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.