Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Utvalda nyheter
Gotland viktigt för statsministern
Gotland viktigt för statsministern 19 april201717:09 Högkvarteret

Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist kunde under sitt besök på Gotland konstatera att det var rätt beslut att bygga upp den militära närvaron på ön igen. — Det är en viktig signal från Sverige och från den politiska ledningen och Försvarsmaktens ledning att vi tänker försvara vårt territorium, sa Stefan Löfven.

Försvarsmakten levererade på SM-finalerna i innebandy
Försvarsmakten levererade på SM-finalerna i innebandy 23 april201710:04 Högkvarteret

Under lördagen avgjordes SM-finalerna i innebandy för både damer och herrar. Försvarsmakten, som är en av huvudsponsorerna, fanns på plats i Globen och överbefälhavare Micael Bydén överlämnade matchbollen i båda matcherna.

Armén tar plats i höst
Armén tar plats i höst 21 april201715:18

Du kommer att höra oss. Du kommer att se oss. Du kommer att möta oss på vägarna, i skogen, i städer. Vi övar där för dig, för oss och för Sverige. Vi övar för att vi ska vara beredda att försvara det som är viktigt. I höst genomförs Försvarsmaktens övning Aurora och för armén innebär det att vi...

Sjukvård i extrema situationer
Sjukvård i extrema situationer 21 april201714:33 Ledningsregementet

Soldaterna lämnar fordonen. En bit bort hörs en explosion. Ett asylboende på västra Gotland är utsatt för ett terroristangrepp. Inte långt från boendet hörs dånet från en helikopter som landar samtidigt som polisens insatsstyrka framrycker i terrängen. Fiendens eld möts och nedkämpas snabbt under...

Senaste nyheter
Spanskt statsluftfartyg bröt mot tillträdesförordningen 26 april201708:48 Högkvarteret

Den 22 april lyfte en spansk helikopter från en spansk fregatt och flög en kort stund in i svenskt luftrum strax väster om Tjörn. Eftersom den inte hade erforderligt tillstånd utgör det en överträdelse av tillträdesförordningen.

Försvarsmakten etablerar ny förmåga på ”Ön”
Försvarsmakten etablerar ny förmåga på ”Ön” 25 april201719:27 Gotland

Försvarsmakten fortsätter att visa närvaro på Gotland men nu med en helt annan typ av förmåga än tidigare; luftvärn. Dessutom är en styrka ur Arméns jägarbataljon från Arvidsjaur på plats för att understödja.

Dikeskörning under övning på Skövde övningsfält 24 april201717:21 Skaraborgs regemente

Under den pågående övningen på Skövde övningsfält inträffade vid 14-tiden i dag en dikeskörning.

En insats för integrationen
En insats för integrationen 24 april201715:59 Militärhögskolan Halmstad

Kommer vi att kallas in via plikten? Får vi vara med och hjälpa till om Sverige hamnar i en kris-eller krigssituation? Medarbetare från Militärhögskolan i Halmstad (MHS H) fick diskutera många angelägna frågor när de nyligen mötte nyanlända i Halmstad kommuns arbetsmarknads- och integrationsprojekt...

Utbildning som gör skillnad
Utbildning som gör skillnad 24 april201713:01 Skaraborgs regemente

Radion i stridsfordonet sprakar till: ”David Qvintus, från Gustav Adam. Gustav Adam utsatt för indirekt eld. Ingen egen rörlighet samt två soldater skadade”. Stridstrossen agerar snabbt på övningsfältet och genomför ett effektivt omhändertagande av såväl fordon som skadade soldater mitt under...

Två funktioner i CJSE 17 leds från Uppsala
Två funktioner i CJSE 17 leds från Uppsala 22 april201720:03

I Uppsala övar de taktiska staberna som leder flygstridskrafterna och logistikstödet i den multinationella fiktiva insatsen i konfliktområdet Bogaland, som är det spelade scenariot för övning CJSE 17.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Lena Berndin, kvinnlig officerspionjär går i pension

Flygvapenbloggen – 25 april 2017 kl 15:34

Hur började det? När Lena Larsson 1974 gick på gymnasiet i Ystad annonserades det med affischer på torget intill skolan att Svenska Lottakåren firade 50-årsjubileum. På affischerna sökte man elever till utbildning inom frivilligrörelsen med bland annat kurser på Gotland. Lena anmälde sig till en

Att belönas för sitt arbete

Afghanistanbloggen – 25 april 2017 kl 13:31

När någon har gjort något riktigt bra eller utmärkande brukar detta i militära sammanhang uppmärksammas genom att individen tilldelas antingen en medalj, ett coin eller letter of commendation. Vår egen överstelöjtnant Lunde har under senaste veckorna tilldelats inte mindre än tre coin och ett letter

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.