Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Tillbaka till Adenviken och Indiska oceanen
Tillbaka till Adenviken och Indiska oceanen 14 augusti201715:29 Operation Atalanta

Första gången var 2009, andra var 2010, tredje var 2013 och fjärde var 2015. Nu skickar Sverige åter igen ett styrkebidrag till Operation Atalanta - EU:s insats i haven utanför Somalia. Liksom det förra bidraget kommer Sverige att samarbeta med Nederländerna. Medan Sverige bidrar med stridsbåtar och bordningsstyrka kommer Nederländerna att bidra med moderfartyg.

Ekonomiskt tillskott ökar försvarsförmågan 16 augusti201713:59 Högkvarteret

Den positiva trenden av en förbättrad försvarsekonomi sedan 2014 stärker försvarsförmågan och de behov myndigheten har som en följd av det förändrade omvärldsläget, såväl här och nu som i försvarsbeslutsperioden. – Försvarsmakten ser positivt på det ekonomiska tillskottet om 6,8 miljarder vilket...

Chefen för Malistyrkan sammanfattar de senaste månaderna
Chefen för Malistyrkan sammanfattar de senaste månaderna 10 augusti201708:50 Mali

Teddy Larsson, chef för det svenska FN-förbandet i Mali, sammanfattar sina intryck och slutsatser efter de inledande månaderna på plats under FN-flagg i Mali. Han tar bland annat upp det sköra säkerhetsläget och uppmärksammar också de anhörigas insats hemma i Sverige.

Sista testet klart - grundutbildning i Karlsborg nästa
Sista testet klart - grundutbildning i Karlsborg nästa 14 augusti201716:21 Livregementets husarer - K3

Nyligen avslutades den kompletterande prövningen (KP) för de som blivit preliminärt antagna till en grundutbildning som jägarsoldat vid Livregementets Husarer – K 3.

Senaste nyheter
Fokus på ökad försvarsförmåga
Fokus på ökad försvarsförmåga 15 augusti201716:52 Försvarsmaktens delårsredovisning 2017

Försvarsmakten har fortsatt sitt arbete med att bygga ett starkare försvar, utveckla internationella samarbeten och fördjupa totalförsvarsplaneringen. Samtidigt har en omfattande övningsverksamhet genomförts parallellt med insatser och beredskap. Det visar den delårsredovisning som i dag är inlämnad...

Attack mot FN-högkvarter i Mali 14 augusti201720:52 Mali

På måndagen klockan 14 lokal tid skedde en attack på FN:s högkvarter i Timbuktu. Inga svenskar skadades.

Lärorikt att leda i fält
Lärorikt att leda i fält 11 augusti201710:10 Militärhögskolan Halmstad

Det är i fält chefs- och ledarskapet verkligen sätts på prov och det går att börja omsätta teori till praktik. Reservofficerskadetterna vid Militärhögskolan i Halmstad (MHS H) har nyligen genomfört en ledarskapsövning som gav värdefulla möjligheter att på allvar själva börja forma den egna rollen...

ÖB: ”Jag ska självklart vara på plats här”
ÖB: ”Jag ska självklart vara på plats här” 5 augusti201717:26

För trettonde gången deltog Försvarsmakten i Prideparaden med musik, glädje och dans genom Stockholm på lördagen.

Hemma från Centralafrikanska republiken
Hemma från Centralafrikanska republiken 3 augusti201716:39 Amfibieregementet

Den 31 januari begav sig ett team av svenska soldater, officerare och specialistofficerare från Amfibieregementet och Ledningsregementet till den EU-ledda utbildningsinsatsen i Centralafrikanska republiken. I dag var de åter igen hemma och ficka återse nära och kära. Dessutom fick de ta emot...

”ÖB i Prideparaden var science fiction”
”ÖB i Prideparaden var science fiction” 3 augusti201714:23

Att överbefälhavaren skulle gå i Prideparaden var orealistiskt för 20 år sedan. I dag är det verklighet, något som glädjer kollegan Alexandra Larsson, den första i Försvarsmakten att genomgå en könskorrigering och fortsätta arbeta i myndigheten. – Det finns dock 51 veckor till om året att jobba med...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

När skratten tystnar…

Afghanistanbloggen – 15 augusti 2017 kl 04:58

Den goda stämning som allt som oftast råder i Joint Operations Centre (JOC) och insatsområdet avbryts ibland abrupt när någon kollega skadas eller dödas. Den 3:e augusti dog en soldat från koalitionsstyrkan på sjukhuset av sina skador efter en självmordsattack mot det fordon han färdades i, under en

Chefen sammanfattar läget

Malibloggen – 10 augusti 2017 kl 09:23

Teddy Larsson, chef för det svenska FN-förbandet i Mali, sammanfattar här sina intryck och slutsatser efter de inledande månaderna på plats under FN-flagg i Mali. Han tar bland annat upp det sköra säkerhetsläget och uppmärksammar också de anhörigas insats hemma i Sverige. Läs hela artikeln här på

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.