Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Positivt att kombinera frivillighet med plikt
Positivt att kombinera frivillighet med plikt 28 september201616:08 Högkvarteret

I dag presenterar regeringens särskilde utredare Annika Nordgren Christensen sitt betänkande "En robust personalförsörjning av det militära försvaret". Utredningen föreslår bland annat en långsiktig och flexibel lösning där frivillighet kombineras med plikt vilket Försvarsmakten ställer sig positiv till.

Försvarsmakten kommenterar Aftonbladets rapportering om Irakinsatsen 28 september201613:03 Högkvarteret

Aftonbladet rapporterar i dag om den svenska insatsen i Irak. Rapporteringen innehåller uppgifter som kan tolkas så att den svenska kontingenten har gått utanför det mandat Försvarsmakten fått av regeringen. Det är fel.

”Strålande” samarbete
”Strålande” samarbete 27 september201618:15 Reccex 2016

En enhet beskjuts av raketer, dagen efter detonerar en sprängladdning med radioaktiva ämnen. Där har ni en delar av scenariot för en av plutonerna under Reccex femte och sjätte övningsdag. – Samarbetet fungerar väldigt bra, vi har liknande arbetsmetoder och vi lär av varandra hela tiden, berättar...

Ny verklighet kräver nya avtal
Ny verklighet kräver nya avtal 23 september201611:59 Högkvarteret

I flera år har fackliga förhandlingar pågått om förändringar i kollektivavtal, utan att nå framgång. Under tiden har omvärldsläget försämrats och kraven på svensk försvarsförmåga har ökat. − Försvarsmakten har i dag sagt upp två kollektivavtal för att komma vidare i förhandlingarna. Vi måste ha...

Många sökande till nya grundutbildningen
Många sökande till nya grundutbildningen 21 september201609:11 Livgardet

Ett oväntat stort antal personer har sökt till den nya militära grundutbildningen på Livgardet. Nu går det att ansöka till nästa utbildningsomgång redan idag. – Det är verkligen kul, jag rekommenderar alla som är intresserade att söka, säger Monique Latifi som påbörjade sin grundutbildning på...

Senaste nyheter
Prenumerera
Brigadstaberna övade ihop
Brigadstaberna övade ihop 28 september201616:19 Norrbottens regemente

På avstånd ser det ut att vara lugnt och stilla i den skogsomgärdade grusgropen. Men i den till synes lugna miljö pågår just nu ett febrilt arbete med att leda och planera strider mot en främmande makt som anfaller Sverige. Det är Arméns stabs- och sambandsövning som pågår och i den mobila och...

En offensiv plan
En offensiv plan 28 september201615:34 Marinbasen

Inventera arter i ett naturområde, sätta samman en Volvo eller skydda marina sjöstridskrafter, vad har det gemensamt? Jo, att det utförs av medarbetare. Ska man kunna prestera på sin arbetsplats, oavsett uppgift gäller det att det är ett öppet klimat och att man blir väl behandlad av sina kollegor...

"Gör man fel så dör man"
"Gör man fel så dör man" 28 september201610:46 Markstridsskolan

Det sitter i detaljerna. Förmågan att intuitivt veta vad som ska göras och när är avgörande. Att vara riktigt vass i sin egen roll gör att man tillsammans med sina kollegor skapar en väl fungerande helhet. Stridsvagnsbesättningarna som varit inne på repetitionsutbildning har det fortfarande. Trots...

Reservofficerens unika kompetens som förenar militär och civil profession
Reservofficerens unika kompetens som förenar militär och civil profession 28 september201610:41 Skaraborgs regemente

Huvuddelen av stabsmedlemmarna i 2.brigadstaben är reservofficerare och tjänstgör tidvis under övningar och utbildningstillfällen. Reservofficerens unika kompetens som förenar militär och civil profession är något som armén och 2.brigadstaben drar nytta av i flera avseenden. Inom försvarsmedicin har...

Han ska leda verksamheten på Gotland
Han ska leda verksamheten på Gotland 28 september201609:42 Livgardet

Att leda och samordna Försvarsmaktens dagliga verksamhet på Gotland, det är översten Mattias Ardins nya uppdrag. Nu väntar ett stort arbete med att bygga upp försvaret på ön. Och för Mattias Ardin ligger Gotland särskilt varmt om hjärtat.

”Äldst och snyggast”
”Äldst och snyggast” 27 september201620:58 Amfibieregementet

För lite mer än en vecka sedan passerade de grindarna in till Amfibieregentet, de skrev in sig och hämtade sin militära utrustning.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

209:e kåren

Afghanistanbloggen – 28 september 2016 kl 15:01

Svenska styrkan i Afghanistan består mestadels av rådgivare och stödfunktioner. Syftet är att rådge den afghanska armén så att de kan bli självständiga i sitt arbete. Spjutspetsen är rådgivarteamet för 209:e kåren. 209:e kåren är Afghanistans nordligaste förband som är placerat i Mazar-e Sharif och

Aftonbladets rapportering om Irakinsatsen

Försvarsmakten kommenterar – 28 september 2016 kl 12:59

Aftonbladet rapporterar idag om den svenska insatsen i Irak. Rapporteringen innehåller uppgifter som kan tolkas så att den svenska kontingenten har gått utanför det mandat Försvarsmakten fått av regeringen. Det är fel. All verksamhet genomförs inom det mandat Försvarsmakten har för insatsen.

Information i FN

Malibloggen – 27 september 2016 kl 21:57

Den svenska Malistyrkan är ett underrättelseförband, en del av ASIFU, men vad är ASIFU? I Bamako, bredvid Camp Midgård ligger en annan multinationell camp; Camp Bifrost. Här finns staben för MINUSMA:s underrättelseenhet, ASIFU, eller All Sources Information Fusion Unit som det står för. Här finns

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen