Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Välbesökt när hjältar hyllades på veterandagen
Välbesökt när hjältar hyllades på veterandagen 29 maj201717:22 Högkvarteret

På måndagen firades veterandagen vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Veteraner, anhöriga och allmänhet hade samlats för att ta del av utställning, uppvisningar och en högtidlig ceremoni med medaljering, kransnedläggning och musik. På plats fanns bland andra kung Carl XVI Gustaf, ÖB Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist.

Rullstolsbasket - ÖB:s uppladdning inför veterandagen
Rullstolsbasket - ÖB:s uppladdning inför veterandagen 29 maj201708:12 Högkvarteret

Dagen innan veterandagen hörs det karakteristiska ljudet av en basketboll som studsar mot golvet men också gnisslet från gummihjul inifrån bollhallen på Bosöns idrottsfolkhögskola på Lidingö. Här inne spelar nämligen idrottsveteranerna rullstolsbasket tillsammans med överbefälhavaren Micael Bydén: –...

Övar för att stärka markstridskrafterna
Övar för att stärka markstridskrafterna 23 maj201716:39 Våreld

En stor del av arméns förband samlas i Skåne under en vecka. De ska öva tillsammans för att fortsätta stärka markstridskrafternas förmåga. – Våra politiker och försvarsmaktsledningen har varit tydliga med att vi ska leverera ökad operativ effekt för att stärka tröskeleffekten. Att öva de ingående...

Sveriges nordligaste hemvärnsbataljon visar upp sig
Sveriges nordligaste hemvärnsbataljon visar upp sig 23 maj201720:47 Lapplandsjägarbataljonen

Förra veckan ryckte 136 soldater och befäl in till Lapplandsjägarbataljonens årliga krigsförbandsövning i Kiruna, Gällivare och Pajala. Övningsområdena placerades strategiskt på platser där bataljonen gjordes mer synlig för allmänheten till skillnad från tidigare övningar.

Senaste nyheter
Oskar sköt robot 70 på hemmaplan
Oskar sköt robot 70 på hemmaplan 30 maj201709:54 Gotland

Att vara robot 70-skytt och få skjuta ner ett mål, bara ett par mil från föräldrahemmet, måste vara en fullträff i dubbla bemärkelser. Så blev det för Oskar Holmblad som under helgen sköt en av de skarpa robotar som avfyrades från Blåhälls skjutplats på Tofta Skjutfält. Det var åtta år sedan...

Lyckad övning för populär hemvärnsbataljon
Lyckad övning för populär hemvärnsbataljon 29 maj201717:08 Livgardet

Förra helgen övade över 400 män och kvinnor från Dalabataljonen omkring Faluns övningsfält. – Det är alltid god uppslutning på min pluton, jag tror många vill hjälpa till, göra en samhällsgärning, säger plutonchef Marcus Hellman.

Våreld bidrar till ökad förmåga i nationellt försvar
Våreld bidrar till ökad förmåga i nationellt försvar 29 maj201714:49 Våreld 17

Från Ravlunda och Rinkaby ryckte förbanden fram mot Revingehed. En stor del av Skåne användes för det sista avslutande brigadanfallet under övning Våreld. Under en vecka har 13 förband övat tillsammans för att stärka markstridskrafterna. – En sådan här stor övning är oerhört viktig för våra förband...

Kompetent tekniskt kompani på Våreld
Kompetent tekniskt kompani på Våreld 29 maj201710:08 Våreld

Under den stora övningen Våreld som genomförs i Skåne de sista veckorna i maj, deltar ett brigadtekniskt kompani ur FMTS för att göra tekniken tillgänglig. Övningen är en viktig del i uppbyggnaden mot den stora övningen Aurora, som genomförs i höst.

Upp till bevis
Upp till bevis 25 maj201715:50 Gotland

Under ett antal dagar är det upp till bevis för Luftvärnsregementets rekryter. I slutet av förra året inleddes den särskilda befattningsutbildningen för ett antal rekryter. I dessa dagar genomförs ”examen” i form av en slutövning som ska leda till att rekryterna erbjuds anställning som soldater och...

Leverans av kunglig present
Leverans av kunglig present 24 maj201716:43 Sjöstridsskolan

Vid uppvaktningen av Carl XVI Gustaf på hans 70-årsdag i fjol tog Försvarsmakten tillsammans med Scouterna ett initiativ till att träna unga ledare i hållbart ledarskap för en bättre värld.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

LSS medarbetare medaljerades

Flygvapenbloggen – 30 maj 2017 kl 09:43

Foto: Lasse Jansson/Försvarsmakten Överbefälhavare Micael Bydén fattat den 8 maj 2017 beslut om tilldelning av ett antal väl förtjänta krigsdekorationer och förtjänstmedaljer. Medaljceremonin skedde i samband med veterandagen den 29 maj vid Sjöhistoriska museet på Djurgården i Stockholm. Löjtnant

En pallplats – en bra start!

Malibloggen – 29 maj 2017 kl 22:44

Nu börjar Mali06 alltmer ta över efter Mali05, så också på stabssektionerna som vi, de glada atleterna på bilderna intill, tillhör. Här om dagen ställde vi upp med ett tremannalag i Runway Challenge, en löpartävling som genomförs på banan som förbandets flygfarkoster använder för start och landning.

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.