Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Utvalda nyheter
2016 i bilder
2016 i bilder 22 februari201711:02

2016 har för Försvarsmakten varit ett intensivt men också resultatrikt år. Viktiga steg har tagits för att utveckla den militära förmågan i en omvärld som de senaste åren blivit alltmer osäker. Det framgår av den årsredovisning som nu lämnats in till regeringen.

Goda grannar stödjer i öknen
Goda grannar stödjer i öknen 24 februari201715:49 Mali

Det är viktigt att alla funktioner är fullt bemannade för att Malistyrkan skall kunna verka som tänkt. För att sjukvårdsresursen inte skall få luckor i sin bemanning har kontingenten fått stöd av tre finska specialistläkare.

Oanmäld beredskapskontroll av andra brigadstaben
Oanmäld beredskapskontroll av andra brigadstaben 24 februari201715:28 Högkvarteret

Under veckan har ytterligare en oanmäld beredskapskontroll genomförts. Kontrollen omfattade operativ transport, lösande av stridsuppgift, ledning och samverkan. Den här gången var det andra brigadstaben med tillhörande ledningsförband som var föremål för kontrollen i närheten av Uddevalla.

Dykstation Torne hamn – svarar upp till förväntningarna
Dykstation Torne hamn – svarar upp till förväntningarna 17 februari201707:43 Försvarsmaktens vinterenhet

Försvarsmaktens vinterenhet byggde under föregående helg upp en dykstation på Torne träsk i Torne hamn i närheten av Björkliden i Kirunafjällen. – För första gången har vi i Försvarsmaktens regi byggt upp en dykstation här uppe på Torne träsk. Vi har genomfört en prov- och försöksvecka med...

Senaste nyheter
Prenumerera
Specialist med helhetsperspektiv
Specialist med helhetsperspektiv 27 februari201709:33 Markstridsskolan

En officerskarriär är lång och kan ta många olika riktningar. För den som väljer att gå in i yrket väntar utmaningar, möjligheter och ett antal utbildningssteg längs vägen. I kombination med den erfarenhet man skaffar sig genom att utöva yrket blir man en mer och mer kompetent officer som kan klara...

”Vi bryter ny mark”
”Vi bryter ny mark” 23 februari201715:35 Norrbottens regemente

I slutet av februari drar övning Vintersol 2017 igång, Vintersol är samlingsnamnet för vinterns övningsperiod i Norrbotten och pågår från slutet av februari till slutet av mars. Det stora numret i vinterns övningsperiod är 191:a mekaniserade bataljonens krigsförbandsövning. – Vi har en spännande och...

Rekryter lär sig grunderna i vintertjänst
Rekryter lär sig grunderna i vintertjänst 22 februari201716:17 Artilleriregementet

Under en vecka i februari har Artilleriregementets rekryter genomfört grundläggande vinterutbildning. Utbildningen har innehållit praktiska övningar som till exempel skidteknik, vapenhantering, stridsförflyttningssätt, pulkdragning och förläggningstjänst. – Rekryterna måste förstå hur viktigt det är...

Totalförsvarsplaneringen tar form
Totalförsvarsplaneringen tar form 22 februari201713:11 Militärregion nord

I början av februari bjöd staben för militärregion nord in representanter för Länsstyrelser, polisen samt regioner och landsting i de fyra nordliga länen till ett möte i Boden. Syftet var att initiera totalförsvarsplaneringen för 2017 och de inbjudna organisationerna slöt upp mangrant. Som vanligt.

Order: Överlev
Order: Överlev 21 februari201711:13 Arméns jägarbataljon

Arméns jägarbataljon vid I 19 är arméns främsta förband för strid på djupet och består av en högpresterande, ambitiös organisation där uppgifterna och den subarktiska miljön ställer särskilda krav på individen. Under de senaste dagarna har årets utbildningskull samt sex externa deltagare från andra...

Must summerar 2016 års verksamhet
Must summerar 2016 års verksamhet 21 februari201710:50

Vår omvärld har knappast blivit säkrare under 2016. Läget i vårt närområde, hotet från terrorismen och konflikterna i Syrien och Irak är bara några exempel på skeenden som engagerat Must, den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. Det framgår av den årsöversikt som nu publicerats.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Överstelöjtnant på vift

Afghanistanbloggen – 27 februari 2017 kl 09:14

Som chef för Joint Operations Centre (JOC) ska man ha en så bra lägesuppfattning som möjligt. Som ett steg i detta genomförde överstelöjtnant Johan en rekresa till Kunduz. Transport till Kunduz sker med helikopter och i detta fall av typen CH-53. Normalt är flygtiden är ca 50 minuter mellan Mazar-e

Subarktisk dykning i Torneträsk

Marinbloggen – 27 februari 2017 kl 08:20

Nyligen genomfördes en prov-och försöksvecka i subarktisk dykning med hjälmdyk i Torneträsk hamn i närheten av Björkliden i Kirunafjällen. Syftet med övningen var flera, dels att öva och pröva hur materielen påverkas i kall miljö och därtill kunna hantera uppkomna kyleffekter på personal och

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.