Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Det här är
du nya, du fria.

Vår uppgift är att stå upp för din rätt att tycka, tänka och leva som du själv väljer. En självklarhet i du nya, du fria.

Se filmen   00:45
Utvalda nyheter
Ubåtsräddningsfarkost i luften
Ubåtsräddningsfarkost i luften 2 december201613:19 Första Ubåtsflottiljen

För någon vecka sedan avslutades marinövningen Swenex. Ett av övningsmomenten under denna var att flygtransportera ubåtsräddningsfarkosten, URF. Detta hade bara gjorts en gång tidigare, för 16 år sedan.

Framtidens utmaningar kräver ökad försvarsförmåga 2 december201606:15 Högkvarteret

Osäkerheter i omvärlden, Rysslands förväntade förmågeökning och förändringar av framtida konflikters karaktär pekar på behovet av långsiktighet i Försvarsmaktens förmågeutveckling.

Fältarbetsinriktade uppgifter på Gotland
Fältarbetsinriktade uppgifter på Gotland 1 december201610:08 Ing 2

Att kunna göra förändringar i terrängen för att skapa fördelar för sig själv eller för att skapa nackdelar för en motståndare kan vara helt avgörande i en konflikt. För att öva detta och andra viktiga förmågor finns nu delar av Göta ingenjörregemente, Ing 2, under en tid på Gotland.

Svensk-finskt samarbete i praktiken
Svensk-finskt samarbete i praktiken 22 november201616:21 Markstridsskolan

Finska soldater genomför just nu en repetitionsövning i Kvarn, strax utanför Motala. Det är första gången ett finskt förband genomför en så kallad krigsförbandsövning utomlands, vilket gör det unikt och extra speciellt. Tillsammans med svenska soldater övar de i den stora...

Senaste nyheter
Prenumerera
Nya sjukvårdspersonalen landar in
Nya sjukvårdspersonalen landar in 2 december201616:53 Helikopterflottiljen

Det har varit rusning till tjänsterna som flygande läkare och sjuksköterska på Helikopterflottiljen. Den här veckan fick de första sex en introduktionsutbildning på Malmen i Linköping och snart finns sammanlagt nio medicinska team på plats. – Då har vi fördubblat Sveriges totala tillgång på...

Luftvärnet ser framåt och uppåt
Luftvärnet ser framåt och uppåt 2 december201613:53 Luftvärnsregementet

Under vecka 48 genomfördes det årliga Luftvärnsseminariet i Halmstad. Fokus var inte helt oväntat på de nya stora luftvärnssystem som är på ingång och de krav dessa ställer på främst sensorer men även på bland annat ledning och taktik. Representanter från samtliga försvarsgrenar var representerade...

Försvarets historia lyfts fram
Försvarets historia lyfts fram 30 november201614:58

Nu lanseras de första delarna av den nya historiesektionen på forsvarsmakten.se. Den nya delen av webbplatsen innehåller artiklar, filmer och bilder som handlar om försvarets historia under efterkrigstiden. Till projektet hör även en filmserie i åtta delar.

Stöd när det behövs
Stöd när det behövs 29 november201615:11 Södra skånska regementet P 7

25 personer från Hemvärnet i Skåne och Svenska blåstjärnan stödjer Jordbruksverket i saneringen av den gård utanför Helsingborg där fågelinfluensan slagit till.

HMS Pelikanen, sanerad och klar!
HMS Pelikanen, sanerad och klar! 25 november201609:53 Swenex

Fartyget tillhör Marinbasens Ekipagekompani och är ett torpedbärgningsfartyg som också utför undervattensarbeten. Under övningen Swenex fick man möjlighet att köra ett CBRN-moment ombord. Scenariot byggde på att man under ett pass med undervattensfarkosten fått upp en behållare med senapsgas på däck...

Skarp OXA-insats vid Oxdjupet
Skarp OXA-insats vid Oxdjupet 25 november201609:18

Det sägs att desto fler kockar desto sämre soppa. Ibland ter sig det uttrycket dock helt fel. Lokaliseringen av en granat vid Oxdjupet i Vaxholm kunde hittas tack vare inblandning och samarbete mellan flera olika myndigheter.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

FS 32 tar befälet

Afghanistanbloggen – 1 december 2016 kl 20:36

Det första som slår oss under inflygningen till vårt första stopp i Afghanistan är det otroligt vackra landskapet. Snötäckta berg som tornar upp sig under morgonens första solstrålar. Skulle inte detta land vara brunt? Jo, och visst blir landet brunt så småningom. Väldigt brunt. Bruna hus, bruna

Campen utanför campen

Malibloggen – 1 december 2016 kl 17:23

I tidigare inlägg beskrevs Camp Nobel, där det svenska förbandet finns. Utanför Camp Nobel finns den så kallade Supercampen, här finns de andra nationerna som vi samarbetar med i MINUSMA. Våra grannar består mestadels av afrikanska länder som Ghana, Burkina Faso och Egypten. Vanligtvis hälsar vi på

Vi anpassar alltid uppgiften

Försvarsmakten kommenterar – 24 oktober 2016 kl 19:02

TV 4 rapporterar på måndagen att Försvarsmakten, i det närmsta, satt i system att skicka ner personal med otillräcklig utbildning som ammunitionsröjare i Afghanistan och Mali, med risk för liv och hälsa som följd. Försvarsmaktens uppfattning är att TV 4 har fel. Svensk ammunitionsröjningsförmåga är

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen