Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Svensk-finskt försvarssamarbete inom marinen
Svensk-finskt försvarssamarbete inom marinen 17 juni201713:38 Marinen

Svenskt-finskt försvarssamarbete ger en ökad nationell förmåga och interoperabilitet som i sin tur bidrar till en ökad säkerhet i vårt närområde.

Efterlängtad hemkomst
Efterlängtad hemkomst 16 juni201716:19

På bussresan från flygplatsen var det tyst. Många sov, andra kollade i sina mobiltelefoner som nu hade täckning medan vissa bara tittade ut för att beskåda den efterlängtade naturen. För bara några timmar bestod utsikten enbart av sand.

Säkerhet på Camp Nobel
Säkerhet på Camp Nobel 16 juni201715:08 Mali - Minusma

På svenska Camp Nobel i Timbuktu är omkring 250 svenska soldater baserade. En av många arbetsuppgifter som den svenska styrkan löser är att bemanna vaktstyrkan som är en central del av skyddet av den svenska campen.

Många tar anställning efter utbildningen på Livgardet
Många tar anställning efter utbildningen på Livgardet 22 juni201715:55 Livgardet

I fredags muckade 126 rekryter efter att ha genomfört sin grundutbildning på Livgardet. Och många av dem väljer nu att stanna kvar och ta en anställning på Livgardet. – Jag är otroligt nöjd, säger Jonas Landqvist, kompanichef. Det är också väldigt bra jobbat av våra instruktörer. Vi vill att det...

HMS Ven i hetluften under Baltops
HMS Ven i hetluften under Baltops 15 juni201712:09 Baltops 2017

När minröjningsfartygen utför sitt viktiga arbete med att säkerställa att en farled eller kustavsnitt är fritt från minor är man sårbar från olika hot. Små båtar, flygplan eller obemannade farkoster är besvärligt att hantera samtidigt som minröjningen måste fortsätta. Johanna Kaur, navigationsbefäl...

Senaste nyheter
Kronprinsessans inblick
Kronprinsessans inblick 22 juni201715:47

Under senvåren och sommaren har kronprinsessan Victoria vid ett flertal tillfällen besökt Försvarsmakten. Syftet har varit att få en bättre inblick och förståelse för myndighetens verksamhet.

Trängregementet utbildar armén i Mali
Trängregementet utbildar armén i Mali 22 juni201715:32 Trängregementet

Trängregementet har fått i uppdrag av högkvarteret att utbilda maliska befäl och soldater i Mali inom European Union Training Mission Mali (EUTM). Under våren har de första sex personerna som ska åka ner och utbilda i Mali, tränats för uppdraget. - Huvuduppgiften för oss är att utbilda soldater på...

Ungdomsläger Army Camp
Ungdomsläger Army Camp 22 juni201713:28 Artilleriregementet

Den senaste veckan har det pågått ett ungdomsläger för att att visa upp arméförbandens verksamhet samt att visa vad det innebär att tjänstgöra i Försvarsmakten. Kursen är ett arrangemang av Svenska Försvarsutbildarförbundet, och tillsammans med Artilleriregementet och Norrbottens regemente syftar...

Holländska kadetter navigerade till Karlskrona
Holländska kadetter navigerade till Karlskrona 21 juni201717:28 Sjöstridsskolan

Förra veckan fick Sjöstridsskolan besök av det holländska skolfartyget Van Kinsbergen med besättning och kadetter som lade till i Karlskrona under sin utbildningsexpedition i Östersjön.

Jägarbataljonen levererar på öjn
Jägarbataljonen levererar på öjn 21 juni201715:48 Norrbottens regemente

I drygt nio veckor har en pluton ur Arméns jägarbataljon från Arvidsjaur funnits på plats på Gotland för att tillsammans med enheter från Luftvärnsregementet, LV 6, visa närvaro på Gotland i väntan på att det permanenta förbandet stridsgrupp Gotland är redo att ta över uppgiften. – Vi genomför...

Elva nyutbildade röjledare
Elva nyutbildade röjledare 21 juni201712:37 Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum (Swedec)

Totalförsvarets ammunitions- och minröjningscentrum (Swedec) ansvarar för utbildning av ammunitionsröjningsledare i hela Försvarsmakten samt för andra totalför­svarsmyndigheter som Polisen, Försvarets materielverk, Fortifikationsverket och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Förbandet finns...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Sveriges deltagande vid Joint Women´s Leadership Symposium i USA

Marinbloggen – 22 juni 2017 kl 15:00

Den 15-16 juni deltog Sverige med tre kvinnliga representanter vid Joint Women´s Leadership Symposium i Norfolk, USA. JWLS arrangeras av SSLA, Sea Service Leadership Association, som är en icke vinstdrivande organisation som är dedikerad till att förse kvinnor inom den maritima arenan med

Temakväll

Afghanistanbloggen – 22 juni 2017 kl 11:13

Lukten av nygrillat når mig när vi börjar närma oss Villa Villekulla. Det är en vacker kväll och bergen syns helt klart även om de är långt borta. Varmt och skönt, men även en fläktande vind kommer och svalkar oss då och då. Vi går på gångvägen som leder mellan barackerna där vi stannar upp…

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.