Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Det här är
du nya, du fria.

Vår uppgift är att stå upp för din rätt att tycka, tänka och leva som du själv väljer. En självklarhet i du nya, du fria.

Se filmen   00:45
Utvalda nyheter
Ubåtsräddningsfarkost i luften
Ubåtsräddningsfarkost i luften 2 december201613:19 Första Ubåtsflottiljen

För någon vecka sedan avslutades marinövningen Swenex. Ett av övningsmomenten under denna var att flygtransportera ubåtsräddningsfarkosten, URF. Detta hade bara gjorts en gång tidigare, för 16 år sedan.

Framtidens utmaningar kräver ökad försvarsförmåga 2 december201606:15 Högkvarteret

Osäkerheter i omvärlden, Rysslands förväntade förmågeökning och förändringar av framtida konflikters karaktär pekar på behovet av långsiktighet i Försvarsmaktens förmågeutveckling.

Fältarbetsinriktade uppgifter på Gotland
Fältarbetsinriktade uppgifter på Gotland 1 december201610:08 Ing 2

Att kunna göra förändringar i terrängen för att skapa fördelar för sig själv eller för att skapa nackdelar för en motståndare kan vara helt avgörande i en konflikt. För att öva detta och andra viktiga förmågor finns nu delar av Göta ingenjörregemente, Ing 2, under en tid på Gotland.

Svensk-finskt samarbete i praktiken
Svensk-finskt samarbete i praktiken 22 november201616:21 Markstridsskolan

Finska soldater genomför just nu en repetitionsövning i Kvarn, strax utanför Motala. Det är första gången ett finskt förband genomför en så kallad krigsförbandsövning utomlands, vilket gör det unikt och extra speciellt. Tillsammans med svenska soldater övar de i den stora...

Senaste nyheter
Prenumerera
Livgardets Afghanistanstyrka tar befälet
Livgardets Afghanistanstyrka tar befälet 5 december201615:49 Afghanistan

Nu är styrkan ur Livgardet på plats i Afghanistan och ansvaret för insatsen överlämnat. Och det var ett snötäckt landskap som mötte Fortsättningsstyrka 32 när de anlände Camp Marmal.

20 år och utvecklingen fortsätter
20 år och utvecklingen fortsätter 5 december201613:31 Marinbasen

Hur ska man agera om ett utländskt statsfartyg går in på svenskt sjöterritorium under hävdande av nöd eller assisterar nödställda på svenskt sjöterritorium utan att i förväg ha fått tillstånd att uppehålla sig på territoriet? Dessa frågor diskuterades på ett samverkansmöte mellan Försvarsmakten,...

Ny styrka från samma förband tar över i Afrika
Ny styrka från samma förband tar över i Afrika 5 december201608:50 Mali

Fanvakten står med svenska flaggan som rör sig långsamt i den varma vinden i Timbuktu. – Det är rätt dag att lämna över befälet på. Vi är klara med det vi föresatte oss att göra när vi kom hit, säger före detta kontingentschefen Jonas Nilsson.

Från vita vidder till strid i bebyggelse och högvakt
Från vita vidder till strid i bebyggelse och högvakt 4 december201609:00 Arméns jägarbataljon

I början av maj ryckte de in vid Arméns jägarbataljon i Arvidsjaur för att genomföra grundutbildningen mot jägarsoldat och jägarförstärkningssoldat. Nu befinner de sig i ”centrum” av Stora Sätra, Livgardets anläggning för strid i bebyggelse, dryga 90 mil från djupsnön och kylan. – Strid i bebyggelse...

Nya sjukvårdspersonalen landar in
Nya sjukvårdspersonalen landar in 2 december201616:53 Helikopterflottiljen

Det har varit rusning till tjänsterna som flygande läkare och sjuksköterska på Helikopterflottiljen. Den här veckan fick de första sex en introduktionsutbildning på Malmen i Linköping och snart finns sammanlagt nio medicinska team på plats. – Då har vi fördubblat Sveriges totala tillgång på...

Luftvärnet ser framåt och uppåt
Luftvärnet ser framåt och uppåt 2 december201613:53 Luftvärnsregementet

Under vecka 48 genomfördes det årliga Luftvärnsseminariet i Halmstad. Fokus var inte helt oväntat på de nya stora luftvärnssystem som är på ingång och de krav dessa ställer på främst sensorer men även på bland annat ledning och taktik. Representanter från samtliga försvarsgrenar var representerade...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Ceremoni i öken

Malibloggen – 5 december 2016 kl 09:58

Igår genomfördes överlämningsceremonin, då Malistyrkan som bemannats av Mali 04 symboliskt byttes ut till Mali 05. Båda styrkorna är uppsatta i huvudsak från P 7 och kollegor emellan lämnade över arbetsuppgifterna. >Läs artikeln här! /Michael, PIO

4 December

Afghanistanbloggen – 4 december 2016 kl 17:21

4 december är en dag som har många betydelser, inte minst för Livgardet. I egenskap traditionsbärare av Livregementet till häst har vi idag högtidlighållit slaget vid Lund, som utspelade sig den 4 december 1676. Överstelöjtnant Johan höll i en mycket uppskattad genomgång över hur den svenska armén

Vi anpassar alltid uppgiften

Försvarsmakten kommenterar – 24 oktober 2016 kl 19:02

TV 4 rapporterar på måndagen att Försvarsmakten, i det närmsta, satt i system att skicka ner personal med otillräcklig utbildning som ammunitionsröjare i Afghanistan och Mali, med risk för liv och hälsa som följd. Försvarsmaktens uppfattning är att TV 4 har fel. Svensk ammunitionsröjningsförmåga är

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen