Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
Viktiga steg på vägen till ett starkare försvar
Viktiga steg på vägen till ett starkare försvar 15 augusti201616:52 Högkvarteret

Försvarsmakten bygger ett starkare försvar med utgångspunkt i ett försämrat omvärldsläge, en större militär närvaro i vårt närområde och en ny försvarspolitisk inriktning för perioden 2016 till 2020. Inriktningen, som innebär ett större nationellt fokus än tidigare, har Försvarsmakten definierat i termer av tröskeleffekt, tillgänglighet, trovärdighet och tillsammans. − Parallellt med att upprätthålla beredskapen för nationella insatser och genomföra skarp verksamhet både hemma och utomlands...

Dags för Livgardets dag
Dags för Livgardets dag 19 augusti201609:11 Livgardet

Den 3 september öppnas Livgardet i Kungsängen upp för allmänheten. Inne på regementet får besökarna se uppvisningar, ta del av föreläsningar, provåka fordon och man får testa hur det känns att bära stridsutrustning. - Det finns massor av anledningar att besöka oss den här dagen. Vissa kanske vill...

I början på sin militära karriär
I början på sin militära karriär 12 augusti201613:42 Skaraborgs regemente

Mitt i sommaren ryckte drygt 100 förväntansfulla rekryter in på Skaraborgs regemente för att starta sin militära karriär. Två veckor in i utbildningen har de redan hunnit med mycket och fått en inblick i vad deras närmaste år i yrket har att bjuda på.

Avtal om alternativbas
Avtal om alternativbas 10 augusti201611:00

Den 8 juli undertecknade Sverige genom flygvapenchef Mats Helgesson, Norge genom brigadgeneral Tonje Skinnarland och Danmark genom generalmajor Max Nielsen avtal (Technical Agreement) gällande Nordefco projektet ”Alternate Landing Base Concept” (ALB).

Senaste nyheter
Prenumerera
Skrämmande övningsscenario
Skrämmande övningsscenario 24 augusti201609:08 Bison Counter 2016

Främmande milis har belägrat Östra Småland och Blekinge. Milisen stöds av Neland, en regional stormakt som stöttar med finansiering, utrustning och viss utbildning. Nelands långsiktiga mål är att göra Sverige och Norden instabilt. Via propaganda sprider Neland sitt budskap. Relationerna mellan...

Garnisonens dag 2016 i Umeå
Garnisonens dag 2016 i Umeå 23 augusti201616:28 Totalförsvarets Skyddscentrum

Lördagen den 27 augusti genomför Försvarsmakten Garnisonens dag i Umeå. Dagen hålls i centrala Umeå, i Broparken. Där kommer allmänheten ges möjlighet att bekanta sig med Umeå garnison och möta dess personal.

Stark hemvärnsstyrka med härlig gemenskap
Stark hemvärnsstyrka med härlig gemenskap 22 augusti201610:29 Norrbottens regemente

Det är fredag morgon på Lombens skjutfält norr om Kalix och det råder full aktivitet. Det är Gränsjägarbataljonen som genomför sin årliga krigsförbandsövning, över 300 soldater och närmare 45 instruktörer är på plats. – Det här vill man inte missa, trots att jag bor i Stockholm sedan sju år tillbaka...

Kunskap ger handlingsfrihet - för alla
Kunskap ger handlingsfrihet - för alla 22 augusti201609:26 Bison Counter 2016

Att behöva hantera hot i form av improviserade sprängladdningar eller minor är en verklighet för alla som måste utföra uppgifter i en miljö som präglas av konflikt eller otrygghet. Det kräver att varje soldat ska ha tillräckliga kunskaper för att kunna hantera det utifrån sin egen roll, och det...

Försvarsmakten mötte OS-hjältar
Försvarsmakten mötte OS-hjältar 21 augusti201616:32

Under söndagseftermiddagen landade stora delar av den svenska truppen från OS i Rio de Janeiro på Arlanda. Den sista biten eskorterades flygplanet där huvuddelen av den svenska fotbollstruppen fanns med av två JAS Gripen från Försvarsmakten.

Mobil högteknologi i kampen mot improviserade bomber
Mobil högteknologi i kampen mot improviserade bomber 19 augusti201619:45 Bison Counter 2016

Bison Counter-övningen är i gång och inledande träning och tester har genomförts liksom kunskapsutbyten. Bland annat har JDEAL (Joint Deployable Exploitation and Analysis Laboratory) haft presentation och rundvandring i det mobila kriminaltekniska laboratoriet.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Säkerställd operativ effekt genom spridning

Flygvapenbloggen – 24 augusti 2016 kl 13:18

I syfte att vid hot från luften skydda viktig materiel, har F 17 under en dag övat på att sprida flygplan inom flottiljområdet. Spridning är en effektiv och ganska enkel metod för att skydda sig mot bland annat ett fientligt luftangrepp. Istället för att ha ”alla äggen i samma korg”, fördelas

Bamako

Malibloggen – 21 augusti 2016 kl 23:19

Malis huvudstad Bamako ligger i södra delen av landet, precis intill floden Niger. Efter att regnet har fallit får staden ett mer tropiskt klimat och den annars sandfärgade staden blir grön, trots de moderna byggnaderna och den livliga trafiken. Då frodas gräset och träden sträcker ut sina blad.

Vi löser våra uppgifter

Försvarsmakten kommenterar – 17 augusti 2016 kl 21:58

I dag, den 17 augusti, publicerar Svenska Dagbladet en text som ger intrycket av att Försvarsmakten inte löser stödet till det civila samhället när det efterfrågas. Exempelvis vid eftersök av människor, släckning av bränder eller för att bistå med olika typer av materiel. Det stämmer inte. Under

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndighet

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen