Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Utvalda nyheter
Flera länder tränar den svenska förmågan under Aurora 17
Flera länder tränar den svenska förmågan under Aurora 17 12 januari201712:24 AURORA 17

För att bygga ett starkare försvar och öka förmågan att möta ett angrepp mot Sverige genomförs i september försvarsmaktsövningen Aurora 17. För att träningen av Försvarsmaktens förband ska bli så bra som möjligt kommer även flera andra länder att delta i övningen.

ÖB höll anförande på Folk & Försvars rikskonferens
ÖB höll anförande på Folk & Försvars rikskonferens 9 januari201715:20 RIKSKONFERENSEN I SÄLEN 2017

På måndagen var det dags för överbefälhavare Micael Bydéns anförande på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Han konstaterade att Försvarsmakten går på hög växel och tagit viktiga steg för att öka krigsdugligheten. Men han höll också upp ett varningens finger för det gap som uppstår jämfört med...

Försvarsmaktsråd Gotland är igång
Försvarsmaktsråd Gotland är igång 12 januari201715:17 Skaraborgs regemente

Nu har Försvarsmaktsråd Gotland startat. Det är ett forum för samverkan mellan Försvarsmakten och det omgivande samhället med syfte att stärka Försvarsmaktens fortsatta tillväxt på Gotland och därmed bidra till en positiv samhällsutveckling. – Vi har även sedan tidigare ett gott samarbete och det...

Positiv utveckling men spänd situation i Somalia
Positiv utveckling men spänd situation i Somalia 12 januari201713:42 Mogadishu

Med ett presidentval inför dörren och terrororganisationen Al Shaababs återkommande sabotage är säkerhetssituationen i Somalia skör. I denna miljö befinner sig just nu sju svenska officerare och soldater för att bland annat träna somaliska soldater.

Senaste nyheter
Prenumerera
Nordiskt samarbete på 1940-talet
Nordiskt samarbete på 1940-talet 12 januari201723:36 Norrbottens flygflottilj

F 19 var benämningen på det svenska frivilliga flygförband som upprättades och verkade i Finland under finska Vinterkriget mellan Sovjetunionen och Finland 1939–1940. I dag har minnesceremonier genomförts för att hedra och minnas personalen och den insats de gjorde.

Officersutbildning med fokus på framtiden
Officersutbildning med fokus på framtiden 12 januari201708:44 Markstridsskolan

Samtidigt som operativ förmåga har diskuterats i Sälen under Folk- och försvars Rikskonferens tas konkreta steg för att omsätta ord i handling i Skövde. Nya elever ryckte i veckan in på Markstridsskolan för den utbildning som ska göra dem redo för ett kliv upp som chefer på högre nivåer inom...

Kollegor från olika världsdelar
Kollegor från olika världsdelar 11 januari201710:23 Mali

Det känns och kläms på den nya utrustningen som de maliska läkarna precis fått. Med hjälp av kroppsspråk, engelska och en militärtolk, som gör sitt bästa för att översätta till flera personer samtidigt, förklarar de svenska läkarna för sina kollegor hur utrustningen ska användas. Det är den svenska...

Utredning om stridsbåtsfärd i Göta kanal 11 januari201708:35 Marinbasen

Under hösten fick Marinbasen interna indikationer på att en stridsbåt framförts överskridande gällande hastighetsbegränsning i Göta kanal. En undersökningsgrupp tillsattes för att utreda vad som hade hänt. Undersökningsgruppens arbete är nu slutfört och en rapport är fastställd och föredragen.

Hur implementerar man en FN-resolution?
Hur implementerar man en FN-resolution? 10 januari201717:45 Sälen

Vilken förmåga har FN, och andra aktörer, att implementera en FN-resolution i ett insatsområde? Mandaten till insatserna blir breda och kraftfulla men klarar de som ska genomföra arbetet av jobbet?

De vakar över världens hetaste gränsområde
De vakar över världens hetaste gränsområde 10 januari201713:05 Sydkorea

Operationsofficeren Lars Eklind tjänstgör i Neutrala nationernas övervakningskommission, NNSC, i Sydkorea. En av uppgifterna är att kontrollera att inspektionerna av de sydkoreanska förbanden sker i enlighet med stilleståndsavtalet, Korean Armistice Agreement. Men hur går kontrollen till?

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Hälsning till Malistyrkan

Malibloggen – 15 januari 2017 kl 14:07

Mörkret har lagt sig och alla som ska delta på lördags-quizen är samlade. Innan själva tävlingen startar går kontingentschefen Per fram. Samtidigt som projektorn startar berättar han att det är någon som har skickat en hälsning till Malistyrkan. På tältduken visas ett välkänt ansikte,

En dag på Camp Shaheen

Afghanistanbloggen – 10 januari 2017 kl 15:30

Jag (Joakim) och Peter är rådgivare till 209. Kårens sektion för informations- och sambandssystem, det som i militära sammanhang benämns som avdelningen G6. Klockan är en bit före 06 när klockan ringer och det är dags för frukost. Det är bäcksvart ute och just denna dagen hade vi en tidig transport,

Vi anpassar alltid uppgiften

Försvarsmakten kommenterar – 24 oktober 2016 kl 19:02

TV 4 rapporterar på måndagen att Försvarsmakten, i det närmsta, satt i system att skicka ner personal med otillräcklig utbildning som ammunitionsröjare i Afghanistan och Mali, med risk för liv och hälsa som följd. Försvarsmaktens uppfattning är att TV 4 har fel. Svensk ammunitionsröjningsförmåga är

Försvarsmakten på Instagram
Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.