Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Utvalda nyheter
ÖB tog första spadtaget för nya kadettbostäder
ÖB tog första spadtaget för nya kadettbostäder 22 augusti201714:53 Militärhögskolan Karlberg

Det var en strålande fin måndag, solen glittrade i Karlbergskanalen och vid den gröna fotbollsplanen hade det samlats en mängd till stor del färgmatchade människor för att fira att Militärhögskolan Karlberg äntligen ska få tre nya kadettbostadshus.

Övning för unga piloter
Övning för unga piloter 18 augusti201714:46 Norrbottens flygflottilj

På måndag den 21 augusti startar Arctic Fighter Meet, AFM, och pågår till och med torsdag. Det är en årlig flygövning som genomförs tillsammans med Finland och Norge. I år används Norrbottens flygflottilj, F 21, som huvudbas för övningen.

Informationshelg för rekryter på Örlogsbasen
Informationshelg för rekryter på Örlogsbasen 19 augusti201715:59

Hos Sjöstridsskolan inne på Örlogsbasen i Karlskrona genomförs just nu en frivillig informationshelg för de rekryter som ska rycka in om en månad. Syftet är att ge de blivande rekryterna kunskap om sin kommande utbildnings- och arbetsplats plats samt en möjlighet att få svar på en massa frågor.

Dubbel dagersättning till rekryter
Dubbel dagersättning till rekryter 17 augusti201714:44 Högkvarteret

Idag fattade regeringen beslut om att höja dagersättningen för totalförsvarspliktiga från nuvarande 72 kronor om dagen till 146 kronor. Det är alltså en fördubbling av ersättningsnivån och första gången sedan 2005 som nivån justeras.

Senaste nyheter
Nytt tillskott av reservofficerare
Nytt tillskott av reservofficerare 22 augusti201713:44 Militärhögskolan Halmstad

Glädje, stolthet, tillförsikt, lättnad, men också lite vemod ligger i luften när 19 kadetter tar examen på den anpassade reservofficersutbildningen (AROU) och utnämns till specialistofficerare i reserven vid Militärhögskolan i Halmstad (MHS H). Två somrars utbildning, 20 veckor, är till ända och...

Projekt försvara - en utbildning i strid från stridsställning
Projekt försvara - en utbildning i strid från stridsställning 21 augusti201715:33 Artilleriregementet

Rekryterna som ryckte in i våras för att påbörja sin elva månaders utbildning har nu börjat få en förståelse för vad det militära livet innebär. Tillsammans med grundläggande soldatkunskaper kommer detta att stå som en bas för resten av året. I veckan genomför de sin andra fältvecka som en del i...

Lärorikt med reservofficersutbildning
Lärorikt med reservofficersutbildning 18 augusti201715:26 Livgardet

Just nu genomför fyra personer ur Livbataljonen den första delen av den anpassade reservofficersutbildningen (AROK 1) på Militärhögskolan i Halmstad. Under förra veckan var de ute i fält för att pröva sitt ledarskap under fältmässiga förhållanden. Och om ett år ska de examineras som färdiga...

Ekonomiskt tillskott ökar försvarsförmågan 16 augusti201713:59 Högkvarteret

Den positiva trenden av en förbättrad försvarsekonomi sedan 2014 stärker försvarsförmågan och de behov myndigheten har som en följd av det förändrade omvärldsläget, såväl här och nu som i försvarsbeslutsperioden. – Försvarsmakten ser positivt på det ekonomiska tillskottet om 6,8 miljarder vilket...

Fokus på ökad försvarsförmåga
Fokus på ökad försvarsförmåga 15 augusti201716:52 Försvarsmaktens delårsredovisning 2017

Försvarsmakten har fortsatt sitt arbete med att bygga ett starkare försvar, utveckla internationella samarbeten och fördjupa totalförsvarsplaneringen. Samtidigt har en omfattande övningsverksamhet genomförts parallellt med insatser och beredskap. Det visar den delårsredovisning som i dag är inlämnad...

Attack mot FN-högkvarter i Mali 14 augusti201720:52 Mali

På måndagen klockan 14 lokal tid skedde en attack på FN:s högkvarter i Timbuktu. Inga svenskar skadades.

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Gendermöte på Camp Nobel

Malibloggen – 19 augusti 2017 kl 13:04

Onsdagen den 16:e augusti träffades ett härligt gäng kvinnor på den svenska campen. Gender adviser, Janet Osmagbi, från sektor väst högkvarteret i Timbuktu hade bjudit in kvinnor från de olika länderna som finns på supercampen till en nätverksträff. Syftet var både att träffas och för att ta del av

Vad är det som låter?

Afghanistanbloggen – 19 augusti 2017 kl 10:41

Ljudet av trummor når oss när vi gått ut från matsalen. Nyfikenheten tar över så Martin och jag följer ljudet till som kommer från Atrium (öppen yta mellan husen). Sneglar in och ser en scen med mikrofoner, trummor, gitarr. Soundcheck pågår. Vi tittar på varandra och båda säger: Ja men då vet vi vad

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.