Lyssna

Markera en text och klicka på "Spela upp"

Du är här:

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Aktivera lyssna-funktionen

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Försvarsmakten

Vi försvarar Sverige, landets intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer

Foto: David Gernes/Försvarsmakten
Utvalda nyheter
Gotland viktigt för statsministern
Gotland viktigt för statsministern 19 april201717:09 Högkvarteret

Statsminister Stefan Löfven och försvarsminister Peter Hultqvist kunde under sitt besök på Gotland konstatera att det var rätt beslut att bygga upp den militära närvaron på ön igen. — Det är en viktig signal från Sverige och från den politiska ledningen och Försvarsmaktens ledning att vi tänker försvara vårt territorium, sa Stefan Löfven.

Försvarsmakten levererade på SM-finalerna i innebandy
Försvarsmakten levererade på SM-finalerna i innebandy 23 april201710:04 Högkvarteret

Under lördagen avgjordes SM-finalerna i innebandy för både damer och herrar. Försvarsmakten, som är en av huvudsponsorerna, fanns på plats i Globen och överbefälhavare Micael Bydén överlämnade matchbollen i båda matcherna.

Armén tar plats i höst
Armén tar plats i höst 21 april201715:18

Du kommer att höra oss. Du kommer att se oss. Du kommer att möta oss på vägarna, i skogen, i städer. Vi övar där för dig, för oss och för Sverige. Vi övar för att vi ska vara beredda att försvara det som är viktigt. I höst genomförs Försvarsmaktens övning Aurora och för armén innebär det att vi...

"Gotland är som ett osänkbart fartyg"
"Gotland är som ett osänkbart fartyg" 19 april201716:06 Högkvarteret

När den amerikanske armégeneralen David G. Perkins besökte Gotland igår var hans starkaste intryck att Gotland är att jämföra med ett osänkbart fartyg mitt i Östersjön. — Öns strategiska läge går inte att ta miste på, sa Perkins.

Senaste nyheter
Två funktioner i CJSE 17 leds från Uppsala
Två funktioner i CJSE 17 leds från Uppsala 22 april201720:03

I Uppsala övar de taktiska staberna som leder flygstridskrafterna och logistikstödet i den multinationella fiktiva insatsen i konfliktområdet Bogaland, som är det spelade scenariot för övning CJSE 17.

Närmare verkligheten är svårt att komma
Närmare verkligheten är svårt att komma 21 april201715:09

Idag inleds övningsscenariot i den multinationella stabsövningen Combined Joint Staff Exercise, CJSE 17, i Enköping, Karlskrona och Uppsala. Över 1 200 personer från 24 olika nationer ska samarbeta över nationsgränserna och övas både taktiskt och operativt.

Sjukvård i extrema situationer
Sjukvård i extrema situationer 21 april201714:33 Ledningsregementet

Soldaterna lämnar fordonen. En bit bort hörs en explosion. Ett asylboende på västra Gotland är utsatt för ett terroristangrepp. Inte långt från boendet hörs dånet från en helikopter som landar samtidigt som polisens insatsstyrka framrycker i terrängen. Fiendens eld möts och nedkämpas snabbt under...

Registrering av Försvarsmaktens hundar
Registrering av Försvarsmaktens hundar 21 april201709:38 Livgardet

Försvarsmakten (FM) har tillsammans med Svenska Kennelklubben (SKK) och Svenska Brukshundklubben (SBK) nått en överenskommelse om vilka förutsättningar som gäller för registrering av hundar i SKK.

Amerikansk general besökte Enköping och övningen CJSE 17
Amerikansk general besökte Enköping och övningen CJSE 17 20 april201712:46

Under tisdagen besökte den amerikanske generalen David G. Perkins Gotland. Igår fortsatte han sin Sverigeresa med ett besök på Enköpings garnison och övningen CJSE 17. — Jag är positivt överraskad och väldigt nöjd med det jag har fått sett här i Sverige, sa general Perkins som slutord.

År av förberedelser inför marin storövning
År av förberedelser inför marin storövning 19 april201718:35 Sjöstridsskolan

NOCO, Northern Coast, är en av de större internationella övningarna som svenska marinen har deltagit i de senaste tio åren. Fyra svenska fartyg och cirka 300 soldater och sjömän kommer i höst att öva i södra och mellersta Östersjön tillsammans med 17 andra länder och organisationer. Men en extra...

Fler nyheter
Kontakta Försvarsmakten

Telefon: 08-7887500
E-post: exp-hkv@mil.se

Officiella bloggar

Besök av Combat Camera

Malibloggen – 23 april 2017 kl 15:26

Combat Camera har besökt Malistyrkan. Se bilderna från nattpatrullen i Timbuktu på deras blogg: http://blogg.forsvarsmakten.se/combatcamera/2017/04/22/nattpatrullering-i-timbuktu/ /Michael, PIO

Tragedi på Camp SHAHEEN

Afghanistanbloggen – 23 april 2017 kl 09:20

I fredags klockan 13:30 attackerades Camp SHAHEEN i Mazar-e-Sharif av insurgenter med självmordsbomber. Man tog sig in på campen och utförde en attack mot afghanska soldater. Antalet döda räknas i tresiffrigt antal i skrivande stund. Detta dåd drabbade fysiskt bara våra afghanska vänner och kollegor

Våra kampanjer väcker stort intresse

Försvarsmakten kommenterar – 6 april 2017 kl 18:37

Just nu och fram till mitten av maj genomför Försvarsmakten en riktad kampanj till unga vuxna. Kampanjen Hur många skäl behöver du? har som övergripande syfte att öka attraktionskraften för Försvarsmaktens militära grundutbildning och för Försvarsmakten som arbetsgivare, både hos de som söker

Följ Försvarsmakten i andra kanaler
Försvarsmaktens webbplatser

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & karriär

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till jobb & karriär

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Prenumerera

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.