Prickskyttegevär 90

Prickskyttegevär 90 (Psg 90) är ett repetergevär med cylindermekanisk av typen vridlås där ammunitionen matas från löstagbara magasin.

Foto: Daniel Klintholm/Försvarsmakten
Prickskytt ur en jägargrupp ligger i stridsställning. Foto: Torbjörn F Gustafsson/Försvarsmakten

Vapnet är en vidareutveckling av det brittiska L96A1 och anses vara ett av världens bästa prickskyttegevär, såväl civilt som polisiärt och militärt. Omladdning sker manuellt mellan varje skott. Riktmedlet utgörs av kikarsikte 90 med tio gångers förstoring.

Inom Försvarsmakten används Psg 90 för bekämpning av mål på långa avstånd eller små mål på korta avstånd. Geväret passar svenska vinterförhållanden i och med att det fungerar effektivt vid temperaturer ner till -40 °C. Dessutom är hålen i kolven, låskolven, magasinsläppet och avtryckaren tillräckligt stora för att kunna användas med tjocka vantar. Psg 90 har använts av Försvarsmakten sedan 1988.

Prickskyttegevär 90 levereras tillsammans med en transportlåda som har plats för reservriktmedel, mynningsbroms, benstöd, tre magasin, kolvförlängningsbrickor, vapenrem, universalverktyg, vapenvårdsats, optikvårdsats, lösskjutningsmagasin och ett ballistikkort för att beräkna kulbanan och ställa in kikarsiktet.

 

Fakta

Internationell benämning: Accuracy Int. Arctic Warfare

Kaliber: 7,62 mm

Vikt:

Vapen med kikarsikte och tomt mag: 6,19 kg

Laddat vapen (kikare, rem, mag+10 ptr): 6,66 kg

Max praktiskt skjutavstånd: ca 800 meter.