På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Spela upp
Markera en text och klicka på "Spela upp"

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

Du är här

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en grundutbildning med värnplikt, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

Till Jobb & utbildning

Bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Till bloggportalen

Hjälpmedel

Vi i Försvarsmakten vill att alla ska kunna ta del av innehållet på våra webbplatser. Därför lägger vi mycket energi på att skriva förståeligt och på att använda kod och teknik så att det underlättar för våra besökare. Om det ändå behövs lite ytterligare stöd har vi här samlat några hjälpmedel som vi hoppas kan underlätta.

Lyssna

Med vårt inbyggda uppläsningsverktyg kan du få sidorna upplästa via dina högtalare, från sidans början till slut, eller valda delar.

Ordlista

Här förklaras några av de ord vi eller andra använder, som kan vara svåra att förstå, om man inte är insatt i försvarsfrågor.

Gå till ordlistan

Foto: Zoran Zeremski - Adobe Stock - Ska köpas av Make your mark.

HJÄLP OCH STÖD FÖR DIG SOM ANHÖRIG

Anhöriga är alltid välkomna att höra av sig till Försvarsmakten vid behov av stöd eller vägledning. Det finns särskilda anhörigsamordnare, som arbetar med att hjälpa med praktiska frågor.

Anställd personal vid Försvarsmakten och utlandsveteraner är svenska medborgare som genomför internationell militär insats på uppdrag av Sveriges riksdag och regering. Därmed ska de i första hand använda samhällets resurser.

Grunden till allt behov av stöd i en kommun finns i socialtjänstlagen. När någon är i behov av stöd vänder sig individen till socialtjänsten i den kommun där personen är bosatt/befinner sig. Socialsekreterare alternativt biståndshandläggare (för mer handfast hjälp) gör en utredning och godkänner eller avslår ansökan om stöd. Eventuellt avslag går att överklaga. Socialtjänsten prövar behovet över individens förmåga samt behovet i förhållande till familjens övriga nätverk.

AKUT HJÄLP OCH STÖD

Vid behov av stöd (vid både fysisk och psykisk ohälsa) – kontakta vårdcentralen, akutsjukvården eller vårdguiden (1177). Du kan få hjälp med tidsbokning och få stöd i att komma i kontakt med läkare, kuratorer och psykologer. För akut behov av vård kontakta alltid 112.

VAD GÖR JAG OM MEDIA HÖR AV SIG?

Ibland är media intresserade av att tala med anhöriga till anställda som är på internationell militär insats. Du väljer själv om du vill prata med media. Försvarsmaktens kommunikationsavdelning hjälper till om du behöver stöd i hur du ska hantera medier.

Om du som anhörig blir kontaktad av media har du rätt att uttala dig, men också att säga nej. Du har rätt att välja tid och plats för intervjun och i vilken omfattning du vill uttala dig. Kom ihåg att be att få läsa dina citat innan de går i tryck, för att undvika eventuella faktafel.

Om du har frågor kring medverkan i media kan du alltid nå kommunikationsavdelningen dygnet runt på 08-788 88 88.

VETERAN- OCH ANHÖRIGSAMORDNARE

Alla förband, skolor och centrum har så kallade veteran- och anhörigsamordnare. De har bland annat i uppgift att ge information och vägledning till den som har tjänstgjort i en internationell insats samt deras anhöriga. Har man frågor kring den internationella insatsen är det i första hand den lokala veteran- och anhörigsamordnaren man ska vända sig till. Hör man inte till ett specifikt förband kan man vända sig till valfritt förband, förslagsvis i geografisk närhet.

Kontakta veteran- och anhörigsamordnare

Kommunen har bland annat familjestöd och parrådgivning, landstinget har sjukvård-, hälso- och vårdcentraler samt rehabilitering (läkare, kuratorer, psykologer). Svenska kyrkan erbjuder familjerådgivning.

Försvarsmakten, Invidzonen, Svenska soldathemsförbundet, Sveriges veteranförbund, SMKR och Idrottsveteranerna är komplement till det stöd som ska tillhandahållas av det svenska samhället.

Ideella samarbetsorganisationer

Tyck till om webbplatsen

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Tyck till om sidan

Vi vill gärna ha synpunkter på vår webbplats. Fyll i formuläret med dina kommentarer.

Via RSS-flöden kan du som önskar enkelt ta del av nyheter från Försvarsmakten. RSS-flöden kan läsas på olika sätt. Antingen via en programvara, en så kallad RSS-läsare, eller via en webbaserad RSS-tjänst.

Ange ditt namn
Ange din e-postadress
Fyll i ditt meddelande

Tack för visat intresse!

Meddelandet kunde inte skickas, försök igen senare. Du kan även skicka ditt meddelande till webbredaktionen@mil.se.

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.