• Soldater från Livbataljon vid Livgardet, genomför övning i Stockholm. Foto: Björn Westerdahl/Försvarsmakten

Övningar

En viktig del i Försvarsmaktens verksamhet är att öva inför olika typer av situationer som kan uppstå. Stora som små övningar krävs för att våra förband ska vara redo när det är skarpt läge.

Ofta går Försvarsmaktens övningar ut på att vi simulerar händelser av olika slag för att förbereda våra förband på situationer som de kan ställas inför. Det kan till exempel handla om ett angrepp på Sverige eller en insats i en internationell konfliktzon. För att övningarna ska vara så realistiska som möjligt förbereder vi oss för alla typer av situationer som kan uppstå under en militär insats. Det kan gälla allt från väpnad strid, samarbete med andra länders försvarsmakter och möten med civilbefolkning.

Vissa av våra övningar är små och där deltar bara en handfull personer. Andra övningar är stora och inkluderar många olika länder. De internationella övningarna är nödvändiga för att vi ska vara redo att samarbeta med andra länders militära styrkor och för att Försvarsmaktens olika förband inom armén, flygvapnet och marinen ska bli samspelade.

På denna sida finner du information och nyheter om Försvarsmaktens större övningar.

Datum Aktivitet Plats
16 maj‑26 maj
Swefinex
Östersjön
Arrangör: Försvarsmakten
Swefinex Östersjön
24 maj‑30 maj
Övning Våreld 2016
Skövde med flera platser
Arrangör: Försvarsmakten
Övningen genomförs i huvudsak på Skövde övnings- och skjutfält men delvis även på civil mark i området Tibro, Tidaholm, Falköping och Skövde. Skjutningar sker på övnings- och skjutfältet och på civil mark är det i huvudsak förläggning och förflyttning.
Övning Våreld 2016 Skövde med flera platser
3 jun‑18 jun
Baltops
Östersjön, Sverige och Polen
Arrangör: USA och Nato
Baltops Östersjön, Sverige och Polen
15 aug‑26 aug
Bison Counter 2016
Eksjö
Arrangör: Göta Ingenjörsregemente
Försvarsmakten och Göta ingenjörregemente genomför Internationella Counter-IED övningen, International Bison Counter 2016 mellan den 15 och 26 augusti 2016. Övningen genomförs som en internationell övning med inbjudan till alla länder som deltar i European Defence Agency Project Team Countering Improvised Explosive Devices (PT C-IED) och länder där Sverige har bilateralt samarbete inom Counter-IED funktionen.
Bison Counter 2016 Eksjö
Prenumerera