Intensive summer period for the Swedish Armed Forces

More than 90 deployments all over the country, an estimated 220,000 working hours, more than 270 hours of helicopter flying – the Swedish Armed Forces have provided all of these to society throughout the summer in accordance with the Swedish Civil Protection Act.

Hemvärnssoldat släcker brand norr om Kårböle. När som helst kan den pyrande branden flamma upp och soldaterna håller noggrant utkik efter glöd och öppna lågor för att kunna bekämpa dessa omgående.

Runt byn Kårböle i norra Hälsingland rasar tre stora skogsbränder. Byn är sedan en vecka tillbaka evakuerad och släckningsarbetet pågår febrilt mot elden med samlade förmågor från olika myndigheter, frivilliga samt tillrest räddningstjänst från flera europeiska grannländer. Brandområdena är indelade i tre olika sektorer där man försöker isolera elden inom så kallade begränsningslinjer. Förutom att hindra vidare spridning så är det särskilt viktigt att hålla elden borta från orten Kårböle samt viktig infrastruktur.
Hemvärnssoldat släcker brand norr om Kårböle. När som helst kan den pyrande branden flamma upp och soldaterna håller noggrant utkik efter glöd och öppna lågor för att kunna bekämpa dessa omgående.

Runt byn Kårböle i norra Hälsingland rasar tre stora skogsbränder. Byn är sedan en vecka tillbaka evakuerad och släckningsarbetet pågår febrilt mot elden med samlade förmågor från olika myndigheter, frivilliga samt tillrest räddningstjänst från flera europeiska grannländer. Brandområdena är indelade i tre olika sektorer där man försöker isolera elden inom så kallade begränsningslinjer. Förutom att hindra vidare spridning så är det särskilt viktigt att hålla elden borta från orten Kårböle samt viktig infrastruktur.
Photo: Mats Nyström/Försvarsmakten
Plutonchef Lina Karlsson vid 24.hemvärnsbataljon försöker nå en av sina gruppchefer för tilldelande av ny uppgift. Hemvärnet har flera grupper utplacerade längs begränsningslinjerna där de löser olika uppgifter. Från släckning till postning av pumpar eller stöd i röjning för framkomlighet.

Runt byn Kårböle i norra Hälsingland rasar tre stora skogsbränder. Byn är sedan en vecka tillbaka evakuerad och släckningsarbetet pågår febrilt mot elden med samlade förmågor från olika myndigheter, frivilliga samt tillrest räddningstjänst från flera europeiska grannländer. Brandområdena är indelade i tre olika sektorer där man försöker isolera elden inom så kallade begränsningslinjer. Förutom att hindra vidare spridning så är det särskilt viktigt att hålla elden borta från orten Kårböle samt viktig infrastruktur.
Photo: Mats Nyström/Försvarsmakten
Räddningstjänst, frivilliga och personal från 24.hemvärnsbataljon avvaktar helikoptrarnas släckningsarbete innan de själva kan fortsätta arbetet med att släcka en brand vid en begränsningslinje söder om Kårböle.

Runt byn Kårböle i norra Hälsingland rasar tre stora skogsbränder. Byn är sedan en vecka tillbaka evakuerad och släckningsarbetet pågår febrilt mot elden med samlade förmågor från olika myndigheter, frivilliga samt tillrest räddningstjänst från flera europeiska grannländer. Brandområdena är indelade i tre olika sektorer där man försöker isolera elden inom så kallade begränsningslinjer. Förutom att hindra vidare spridning så är det särskilt viktigt att hålla elden borta från orten Kårböle samt viktig infrastruktur.
Photo: Mats Nyström/Försvarsmakten
Gävleborgsbataljonen stödjer i släckningsarbetet vid skogsbranden i Ljusdals kommun.
Photo: Petter Persson/försvarsmakten
Hemvärnet har flera grupper utplacerade längs begränsningslinjerna där de löser olika uppgifter. Från släckning till postning av pumpar eller stöd i röjning för framkomlighet. Här sker röjning och fällning av träd runt en plats längs Ljusnan som används av gödselspridare för påfyllning av släckvatten.

Runt byn Kårböle i norra Hälsingland rasar tre stora skogsbränder. Byn är sedan en vecka tillbaka evakuerad och släckningsarbetet pågår febrilt mot elden med samlade förmågor från olika myndigheter, frivilliga samt tillrest räddningstjänst från flera europeiska grannländer. Brandområdena är indelade i tre olika sektorer där man försöker isolera elden inom så kallade begränsningslinjer. Förutom att hindra vidare spridning så är det särskilt viktigt att hålla elden borta från orten Kårböle samt viktig infrastruktur.
Photo: Mats Nyström/Försvarsmakten

The Armed Forces have been involved in some intense work throughout the summer. Fires have flared up in many places, and the authority has received requests for support from the emergency services.

“We have provided all the resources we were able to mobilise. Besides staff who voluntarily interrupted their holidays, we have had helicopters, Hercules aircraft assisting with transport, our own fire service with water tankers and JAS aircraft documenting firegrounds,” says Acting Operation Commander Urban Molin.

The Armed Forces have also distributed fuel and aviation fuel for civilian and international vehicles, aircraft and power stations, as well as its own. Around 648 cubic meters of aviation fuel were distributed, for example.

Most of the Armed Forces’ Home Guard battalions all over the country have been involved in putting out the fires. A number of the Armed Forces’ troops have also contributed various capabilities – management, cooperation and logistics, to name but a few.

“And we must not forget how we handled air coordination and had liaison officers on the ground, working with the Italian firefighting planes, at the Swedish Civil Contingencies Agency and county administrative boards and helping out with weather services. We also deployed teams of cooks to prepare food and staff who replaced laundry in the field,” says Urban Molin.

The Armed Forces also deployed drones on a number of occasions to identify seats of fires, produced mapping data and contributed communications equipment when the emergency services’ own radios were not working.

The authorities also assisted with oil decontamination, deploying both personnel and ships off Loftahammar.

“I am incredibly proud of all our staff who helped out with firefighting duties. Not least, I am impressed by our Home Guard personnel – they worked hard to move hoses through rough terrain, lug pumps around, fell trees and clear paths so that firefighting vehicles could get through,” says Supreme Commander Micael Bydén.