Prova-på-kursen ”48H” för hälso- och sjukvårdspersonal

Hur sätter man dropp på en patient under svår sjö när man dessutom är sjösjuk själv? För elfte gången genomförs kursen ”48H” som är ett bra tillfälle för legitimerad personal att få en inblick i hur det är att arbeta med hälso- och sjukvård i Försvarsmakten.

Foto: Lennart Hammarstrand/Försvarsmakten

Denna kurs visar på vilka möjligheter det finns för läkare och sjuksköterskor att arbeta i Försvarsmakten.
− Hur det är att jobba på ett sjukhus vet läkare och sjuksköterskor. Hur är det att göra samma jobb i fält oavsett om det är tropisk hetta eller polarkyla eller ombord på ett fartyg i svår sjö, kanske inte är lika självklart, säger Lennart Hammarstrand som arbetar på Försvarsmedicincentrum med att rekrytera hälso- och sjukvårdspersonal till Försvarsmakten.

Det och mycket annat är vad deltagarna i Försvarsmedicincentrums pröva-på-kurs "48H" får en rejäl inblick i. Den 21-23 april 2017 genomförs kursen för tolfte gången i Göteborg. Den vänder sig i första hand till läkare och sjuksköterskor men även en del andra personalkategorier som arbetar med hälso- och sjukvård är välkomna att söka.
− Under kursen får deltagarna en bred bild av Försvarsmakten, inte minst hur vi jobbar med hälso- och sjukvård. Den innehåller både teoretiska genomgångar och praktiska moment för att få se vilken materiel vi arbetar med.

Under kursen deltar också både läkare och sjuksköterskor med erfarenhet av nationella och internationella insatser. Allt sker under militära former vilket bland annat innebär att kursdeltagarna bor på logement, bär uniform och prövar på att äta fältmässigt, fortsätter Lennart Hammarstrand.

Kursen är ett bra tillfälle för den som funderat på hur det är att arbeta med hälso- och sjukvård i Försvarsmakten. Även frågor som om man kan jobba heltid i uniform eller bara "ibland", och vilka möjligheter som finns framförallt nationellt men också internationellt gås igenom.
− Trots att det inte finns några som helst krav på fortsatt engagemang i Försvarsmakten efter kursen, är det många som valt en fortsatt militär karriär i Försvarsmakten, avslutar Lennart som också säger att han ser fram emot en spännande helg.

Ansök här eller välj att prenumerera så får du ett mail när kursen är öppen för ansökan. Ange nyckelord 48H.

Försvarsmedicincentrum
Fakta Försvarsmedicincentrum
  • Förkortning: FömedC
  • Ort: Göteborg, med en sektion i Linköping
  • Yrkesofficerare: 126
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (kontinuerlig tjänstgöring): 91
  • Gruppbefäl, soldater och sjömän (tidvis tjänstgöring): 135
  • Civilanställda: 116
  • Reservofficerare: 263
Så här har vi räknat